En Sıcak Konular

Lockerbie soruşturmasının oturumu ertelendi

28 Temmuz 2010 10:44 tsi
Lockerbie bombacısı Abdelbaset El Megrahi’nin salıverilmesini inceleyen soruşturmanın ilk oturumu, ifadeleri verecek kişilerin katılmaması nedeniyle ertelendi.

İskoçya’nın Lockerbie kentine düşen ve 270 kişinin ölümüne neden olan Pan-American havayollarına ait uçağın bombacısı Abdelbaset El Megrahi’nin salıverilmesi hakkında yapılacak soruşturmanın ilk oturumu, ifadeleri alınacak kişilerin katılım göstermemeleri nedeniyle ertelendi.

Salı günü ABD Dış İlişkiler Komitesi’nde yapılacak oturuma başkanlık edecek olan Senatör Robert Menendez, oturuma katılmayı reddeden İskoç ve İngiliz yetkilileri “gerçekleri halının altına süpürmeyi tercih etmekle” eleştirdi.

Menendez, El Megrahi’yi serbest bırakan İskoçya Adalet Bakanı Kenny MacAskill, dönemin İngiltere Adalet Bakanı Jack Straw ve BP petrol şirketinin görevini terk edecek olan CEO’su Tony Hayward’ı ifade vermeleri için çağırmıştı.

Komite, BP şirketinin Libya ile yapacağı 900 milyon dolarlık bir iş anlaşması için Libyalı bombacının serbest bırakılmasında rolü olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Mendendez, Dış İlişkiler Komitesi’nin çağrısına cevap vermeyen ve ifade vermek için oturuma katılmayan yetkililerin davranışlarını büyük hayal kırıklığı ve çok çirkin bir davranış olduğunu belirtti.

Menendez, Megrahi’nin salıverilmesi konusunun “uzun dönemli ve çok boyutlu bir soruşturma” haline dönüştürüleceğini belirtti. İngiltere’nin Washington büyükelçisi Martin Longden, İngiliz hükümetinin bu konu hakkında gerekli olan tüm bilgileri sunmuş olduğunu belirtti ve bir ülkenin parlamento üyelerinin başak bir ülkenin parlamentosunda ifade vermelerinin oldukça olağandışı olacağını ifade etti.

BP sözcüsü Scott Dean ise kendilerine yapılan talebe cevap verdiklerini ve ifade vermeleri için bir tanık önerdiklerini belirtti. Menendez ise BP’nin Avrupa’da görevli bir başkan yardımcısının ismini verdiğini, kendilerini ise Libya ile söz konusu olan iş anlaşmasıyla bağlantısı olmuş birisini istediklerini söyledi.



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,725 µs