En Sıcak Konular

Öcalan'ın planı devreye mi girdi?

28 Temmuz 2010 09:28 tsi
Öcalan'ın planı devreye mi girdi? 
Türkiye, 12 Eylül'de "anayasa değişikliği" için sandığa gitmeye hazırlanırken, son günlerde ülkenin huzurunu bozmaya yönelik provokatif amaçlı çatışmalar baş göstermeye başladı.

Önceki gün Bursa'nın İnegöl, ardından da Hatay'ın Dörtyol ilçelerinde meydana gelen etnik kökenli kavgalar, Türk ve Kürt vatandaşlar arasında gerginliğe sebep oldu. Hatay'ın Dörtyol ilçesinde terör örgütünün hain saldırıları sonucu 4 polisin şehit edilmesi, provokasyonları da beraberinde getirdi. Bu tip provokasyonların sinyalleri ise teröristbaşı Abdullah Öcalan tarafından bir ay önce avukatları aracılığıyla verilmişti. Öcalan'ın "Eğer bir diyalog ve çözüm süreci gelişmezse Türk-Kürt çatışması gündeme gelir." sözleri dikkat çekmişti.

Terör örgütü PKK'yı da bünyesinde barındıran Kürdistan Topluluklar Birliği de (KCK), İnegöl ve Dörtyol'da yaşanan olayların planlı ve örgütlü olduğunu iddia ederek, Kürtleri kendilerini disiplin içinde savunmaya çağırdı. KCK, başta Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu'da yaşayanlara da eylem çağrısı yaptı. Olay sonrasında Türk ve Kürt vatandaşlar arasında arbede yaşandı. Polisin gaz bombası ile müdahalede bulunduğu olaylarda yaralanmalar meydana geldi. Bursa'nın İnegöl ilçesinde ise 'mahallede korna çalınması' sebebiyle kişisel çapta başlayan tartışma provokatörlerin devreye girmesiyle grup kavgasına dönüşerek istenmeyen olaylara sebep oldu. Kişisel kavga, provokasyonlarla bir anda bütün İnegöl'e yayıldı. Grup, bir polis ve zabıta aracını yaktı, birbankaşubesinin camlarını kırdı ve ambulanslara taş attı. Güvenlik güçleri, ilçenin giriş ve çıkışlarında önlem aldı.

Bu tip provokasyonların sinyalleri ise teröristbaşı Öcalan'ın açıklamalarında verildi. Bir ay önce avukat görüşmeleri sırasında açıkça tehdit mesajları veren Öcalan'ın, "Eğer bir diyalog ve çözüm süreci gelişmezse Türk-Kürt çatışması gündeme gelir. Kimse bu tehlikenin farkında değil." demesi dikkat çekmişti. Yaşanan süreci 1789 sonrası 91 Fransa'sında yaşanan o iç savaş dönemlerine benzeten teröristbaşı, "Biliniyor, bu dönemlerde buralarda çok kan döküldü. Kürt-Türk çatışması derinleşebilir. Ben tarihi görevimi yerine getiriyorum, herkesi uyarıyorum." diyerek, adeta sokak çatışmalarına ve provokasyonlara davetiye çıkarmıştı. Konunun uzmanları, terör örgütünün sokaklarda ve ülkenin genelinde bir iç çatışma istediğini ve vatandaşların bu tür provokasyonlara gelmemesi gerektiğini belirtiyor. Olayların çözümü için sadece polislerin devreye girmesinin doğru olacağını dile getiriyor.

PKK, sokaklarda iç çatışma istiyor

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Genel Koordinatörü terör uzmanı Sedat Laçiner: PKK, sokaklarda dahi iç çatışma istiyor. Bazı grupların amaçları da terör örgütünün bu isteğiyle örtüşüyor. Bu gruplar bu tip olaylarda PKK ile birlikte hareket ediyor. Mesela İnegöl'deki, bir provokasyon ve organizasyondur. Buna benzer istismar çabaları geçmişte de oldu. Sorun etnik hale çevriliyor. Bu tarz olayların büyümesini isteyen birçok grup var. Vatandaş, bu oyuna gelmemeli. İnegöl'e bakıp ders almalılar.

Halk, işi güvenlik güçlerine bırakmalı

Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı: Bu tür olaylarda iş güvenlik güçlerine bırakılmalı. Halk terörle mücadele konusunda güvenlik güçlerinin işine karışmamalı. Olaylarda provokatörler ortaya bir söz atar. Halk da grup psikolojisiyle galeyana gelir. Bunlara çok dikkat edilmeli. Liderler sağduyulu olmalı, olaylara sadece güvenlik güçlerinin müdahale etmesi konusunda mesajlar vermeli.

Kardeşlik ruhu yıkılmamalı

Ege Üniversitesi Sosyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Ercan Tatlıdil: Devletin kurumları yurttaşlar için vardır. Bu yüzden provokasyonlara gelinmeden işin güvenlik güçlerine bırakılması gerekiyor. Bu güvenin sarsılmaması gerekiyor. Siyasiler kendine düşen görevi yerine getirmeli. Türkiye'de etnik kimliğe yönelik vatandaşların yoğun hassasiyetleri var. Bu gelenek, provokasyonlara gelinerek yıkılmamalı.

PKK'nın oyunu Hatay'da tutmaz

Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Kadir Teksöz: Türkiye'de tüm etnik gruplar kardeştir. Dağlarda yaşayıp ülkemizi bölmeye çalışanlar şimdi de gözlerini Hatay'daki kardeşlik ortamına diktiler. Dörtyol'da dün gece yaşananlar provokasyondan başka bir şey değildir. Etnik kökeni ne olursa olsun Dörtyol'daki tüm esnaflarımız kardeştir. Dün geceki provokasyona kadar Hatay'da Hıristiyan'ı, Ermeni'si, Türk'ü, Kürt'ü yan yana dükkânlarda yaşarlardı. Şimdi de hiçbir şey değişmedi. Ama halkın bir anlık üzüntüsünü, hassasiyetlerini kullanmak isteyenler dün gece ortaya çıktı. Tüm yaşananlardan dolayı üzgünüz.

Şiddet hiçbir sorunu çözmez

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Şiddetle hiçbir sorunun çözülmesi mümkün değil. Hayat'ın Dörtyol ilçesinde ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Acılarını paylaşıyorum. Herkesin daha fazla çaba sarf edip katkıda bulunması lazım. İnegöl ve Dörtyol'da yaşanan olaylara ilişkin kışkırtmaya yönelik açıklama yapan siyasetçilerin durumlarını bir kez daha gözden geçirmeleri gerekir. Bütün halkımıza sağduyulu olmalarını öneriyorum. Partimizin hedef haline getirilmesi özellikle bazı siyasetçilerin açıklamalarının sonucudur. Partimiz bu ülkede barışı, huzuru, kardeşliği savunabilir.

Herkes sağduyulu olmalı

AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli: Son dönemde yaşanan hadiselerden dolayı herkesin sağduyulu davranması gerekiyor. İnegöl'de şimdiye kadar hiç karşılaşmadığımız, burada olmaz dediğimiz olaylar yaşadık. Herkesin bu noktada sağduyulu olması gerekiyor. İnşallah bir daha buna benzer olaylarla karşılaşmayız. Yıllarca İnegöl'de huzur içerisinde bir arada yaşayan insanlarız. Bundan sonra da bir arada yaşamaya devam edeceğiz. Devlet malına zarar verilmesi, polis otolarının yakılması bu ilçede yaşanacak olaylar değil. Bu görüntülerden büyük üzüntü duyduk.

Örgütün ekmeğine yağ sürmeyelim

Dörtyol Belediye Başkanı MHP'li Fadıl Keskin: 'Emniyet Müdürlüğü'ne baskın düzenlendiği' haberi halkı galeyana getirdi. Yakalanan 2 kişinin PKK'lı olduğu yönündeki söylentiler olayı tırmandırdı. Bütün sağduyulu telkinlere rağmen biber gazıyla dağıtılmaya çalışan insanlar, şehrin değişik yerlerinde istenmeyen gelişmelere neden oldu. BDP binası ve bazı işyerlerine saldırılar oldu. Aslında Dörtyol halkının karakteri bu değildir.Terörörgütünün ekmeğine yağ sürmeyelim, sağ duyulu davranalım.

Bizi ayrıştırmaya çalışanlara inat bir aradayız

SP İlçe Başkanı Bahri Urgun: Olaylara çok üzüldük. Bunlar olmamalıydı, maalesef yaşandı. Birlik ve beraberliğimiz bozulmamalıydı. Tekrar yaşanmamasını diliyoruz. Bundan sonra tekrar yaşanmaması için hepimiz dikkatli olmalıyız. Bizler Çanakkale'de birlikte vatan savunması için beraber savaşmış insanlarız. Bizi ayrıştırmaya çalışanlara inat birlik ve beraberlik içinde olmuşuz. Şimdi dedelerimiz Çanakkale'de koyun koyuna yatmıyor mu? İnşallah bu tür olayları bu ilçe tekrar yaşamaz. Bu ilk ve de son olur. 

zaman



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,842 µs