En Sıcak Konular

Blix: ABD'nin Irak'ı işgal nedeni saçmaydı

27 Temmuz 2010 20:43 tsi
Blix: ABD'nin Irak'ı işgal nedeni saçmaydı  
BM'nin eski silah denetçisi Hans Blix, "ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etme nedenlerinin saçma olduğunu" belirterek, "Hem İngiltere, hem ABD kuşkulu istihbarata güvendi" dedi.

Blix, emekli bürokrat Sir John Chilcot başkanlığındaki heyetin sürdürdüğü, Irak savaşına gitme nedeniyle savaştan sonraki politikaların masaya yatırıldığı "Irak Soruşturması" kapsamında bugün ifade verdi.

Irak savaşına gidilme nedeni olan, Saddam Hüseyin'in elinde kitle imha silahları olduğu iddiası yönünde yapılan araştırmada çok az kanıtın bulunduğunu söyleyen Blix, "Bu kanıtların da çok önemli olduğunu düşünmedim" diye konuştu.

İfadesinde savaşa gidilme kararını eleştiren Blix, bu karar için o dönemde ikinci bir BM kararının gerekliliğinin açık olduğunu ifade etti. İngiltere ve ABD'nin kitle imha silahları konusundaki istihbaratının kuşkulu ve zayıf olduğunu belirten Blix, "Hem Londra, hem Washigton kaynaklarının zayıf olduğunu fark etmeliydi" dedi.

Blix, bu yöndeki kuşkularını, dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a ilettiğini bildirdi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da geçen yıl Kasım ayından bu yana yürütülen ve kamuoyunda "Chilcot soruşturması" olarak bilinen soruşturmada şimdiye kadar, Irak savaşına katılma kararının kilit isimlerinden eski Başbakan Tony Blair başta olmak üzere çok sayıda politikacı, bürokrat, diplomat ve yetkili ifade verdi. Bu yıl boyunca sürmesi beklenen soruşturmanın sonunda ise kimse hakkında cezai işlem uygulanmaması, ancak heyetin bir rapor hazırlaması bekleniyor.

Hans Blix, 1999-2003 yıllarında BM'nin silah denetçiliği görevinde bulunmuş ve Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olup olmadığını inceleyen bir heyetin başkanlığını yapmıştı. Blix, Irak'ın işgalinin ardından, İngiltere ve ABD'yi Irak'ın oluşturduğu riskleri abartmakla ve savaşı meşru kılacak gerekçeleri güçlendirmek için istihbarat üzerinde oynamakla suçlamıştı.



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs