En Sıcak Konular

2. kez Türkiye'ye geliyor

27 Temmuz 2010 11:33 tsi
Dış politikadaki etkin rol Türkiye'yi bölgenin yıldızı yaptı. Yabancı diplomatlar ve siyasetçiler Türkiye'ye gelmek için sırada bekliyor.

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun konuğu olarak iki günlük ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor. Westerwelle'nin bu akşam Davutoğlu ile ikili, yarın sabah ise Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da katılımıyla İstanbul'da üçlü toplantı yapması öngörülüyor. Alman Bakan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek.

"ZİYARET TÜRKİYE'NİN ÖNEMİNİ GÖSTERİYOR"

Hür Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Westerwelle, bu yıl içinde ikinci kez Türkiye'ye geliyor. Hür Demokrat Parti (FDP) Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Rainer Stinner, Deutsche Welle'ye yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı'nın yedi ay içinde ikinci kez Türkiye'yi ziyaret edecek olmasının, bu ülkeye verilen önemi gösterdiğine dikkat çekti. Nitekim Westerwelle de Temmuz ayının başında haftalık "Die Zeit" gazetesine verdiği mülakatta Türkiye'nin önemine vurgu yapmıştı. Stinner, Westerwelle'nin temaslarında, Türkiye'nin bölgesel rolünün gündemdeki en önemli konulardan biri olacağını belirtti ve şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin bölgesel açıdan siyasi önemi arttı. Türkiye artık bölgede aktif bir siyaset izliyor ve bu nedenle de Almanya ve dolayısıyla dışişleri bakanı için önemli bir muhatap."

Türk Dışişleri Bakanlığı da Westerwelle'nin bu ziyaretinin Türk-Alman ilişkilerinin ve iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da geliştirilip güçlendirilmesi yönündeki ortak iradenin göstergesini oluşturduğuna dikkat çekti. Bakanlık, iki ülke arasında bu yıl içinde gerçekleşen üst düzey ziyaretlerin Türk-Alman ilişkilerinin kazanmakta olduğu yoğunluğu sergilediğini kaydetti.

GÜNDEMDE İRAN VAR

Dışişleri Bakanlığı'ndan ziyaretle ilgili yapılan yazılı açıklamada, "Bakanlar arasında yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin tüm veçheleriyle ele alınması, Türkiye'nin AB üyelik süreci, Kıbrıs ve güncel bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunulması planlanmaktadır." denildi. Bu çerçevede, İran'ın tartışmalı nükleer programı ve Türkiye'nin İran konusundaki tavrının, iki bakanın görüşmesinde gündeme geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Westerwelle, Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında alınan İran'a yönelik yaptırımları sertleştirme kararını savunuyor. Batı ile Tahran arasında arabulucu rol oynamaya çalışan Türkiye ise İran'a yönelik yaptırımlara karşı çıkıyor. Bu sorunun çözümünde Türkiye'nin önemli bir rol oynayabileceğine işaret eden Hür Demokrat Partili Stinner, ancak bu konuda bazı kuşkuları olduğunu vurguladı: Stinner, şunları söyledi: "Size açıkça söylüyorum: Benim açımdan Türkiye'nin bu rolü üstlenip, üstlenemeyeceği gerçekten açık değil. Türkiye'nin Avrupa ile (İran arasında) arabuluculuk mu yapmak, yoksa bölgede tek güç olarak kendi pozisyonunu mu sağlamlaştırmak istediği bana göre yeterince açıklığa kavuşmadı. Ama ben yine de iyimserim. Kuşkusuz Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin ziyaretinde de Türkiye'nin Avrupa Birliği ile nasıl olumlu bir rol oynayacağı tartışılacaktır."

WESTERWELLE: TÜRKİYE AB ÜYELİĞİNE HAZIR DEĞİL

Guido Westerwelle, koalisyon ortağı Angela Merkel'in aksine Türkiye için imtiyazlı ortaklık fikrine sıcak bakmıyor. Hür Demokrat Parti lideri Westerwelle buna rağmen, Ankara'nın henüz birliğe üyeliğe hazır olmadığını savunuyor ama müzakerelerin ucu açık şekilde sürmesi gerektiğini belirtiyor.

Bild gazetesinde bugün yayınlanan mülakatında Türkiye'nin yüzünün Avrupa'ya dönük olmasında büyük çıkarları olduğunu belirten Westerwelle, "Sadece ekonomik nedenlerle değil. Türkiye, birçok anlaşmazlığını çözümünde çok yapıcı rol oynayabilir." dedi. Alman bakan; buna örnek olarak Afganistan, Yemen ve İran'la ilgili sorunları gösterdi.


 

CİHAN

 



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,406 µs