En Sıcak Konular

Türkiye'ye savaş açmak istemiş...

27 Temmuz 2010 11:12 tsi
Türkiye'ye savaş açmak istemiş... Kıbrıs’ta 1974’de darbe yapan Yunan Albaylar Cuntası’nın lideri 89 yaşındaki Dimitri Yuannides, 35 yıl sonra sessizliğini bozdu.

Yuannides, 1975’te çarptırıldığı müebbet hapis cezasını çektiği Pire’deki Koridalos Cezaevi’nde Adesmeftos Tipos gazetesine konuştu.

Yuannides, “20 Temmuz günü ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Joseph Sisko, hem kendisinin hem de Bakan Henry Kissinger’in, Türkiye’yi Kıbrıslı Türklerin maneviyatını yükseltmek için 1500 asker bırakarak Kıbrıs’tan çıkmaya ikna edecekleri vaadinde bulundu. Savaştan kaçınmamızı istedi. Ben yumruğumu masaya vurarak ‘Daha önce de Türk çıkarma harekatını engellemek amacıyla 6’ncı Filo’nun Mersin açıklarında devriye gezeceğini vaat edip bizi aldattınız’ dedim” sözlerini kullandı.

Komutanlar gizlice anlaştı

ABD’ye Türklerin çekilmemesi halinde Yunanistan’ın NATO’dan çıkıp Ankara’ya savaş ilan edeceği uyarısında bulunduklarını söyleyen Yuannides şunları anlattı: “O şartlarda Türkiye ile olası bir savaşı Yunanistan kazanırdı. Deniz ve havada üstündük. 21 Temmuz’da Deniz Kuvvetleri komutanı Petros Arapakis’e Girne limanı açıklarındaki Türk gemilerini batırmasını, Hava Kuvvetleri Komutanı Panayotis Papanikolau’ya da ilk aşamada 6 Fantom uçağını Kıbrıs üzerinde Türk olan her yeri bombalamak üzere Girit’ten kaldırmasını söyledim. Ancak üç komutan, Devlet Başkanı Fedon Gizikis ve Genelkurmay Başkanı Grigorios Bonanos, Türkiye ile çatışmaya girmemek için gizlice anlaştılar. Bana ihanet ettiler. Arapakis benden habersiz denizaltılara geri dönmeleri ve tek bir uçağın bile kalkmaması emrini verdi.”

Yorgo Kırbaki / Hürriyet



Bu haber 1,507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,539 µs