En Sıcak Konular

Bankaların yeni sınavı kaynak bulmak olacak

26 Temmuz 2010 15:06 tsi
Yeni krediler dağıtmak için uzun vadede milyarlarca dolar kaynak bulmak, stres testi yükünü üzerinden atan birçok Avrupalı bankanın önümüzdeki aylarda yaşayacağı en büyük zorluk olacak.

Bu zorlu durum, Avrupa’nın kırılgan ekonomik iyileşme sürecini de riske sokma tehlikesi yaratıyor. ABD’nin aksine, Avrupa’da şirketlerin büyük bir çoğunluğu finansman konusunda bankalara güveniyor.

 

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) verilerine göre, euro bölgesindeki finans sektörü dışındaki işletmelerin yaklaşık yüzde 70’i borçlarının finansmanı için bankalara güveniyor. ABD’de ise işletmelerin yüzde 80’i sermaye piyasalarından borçlanıyor.

 

Avrupa’da 91 bankaya uygulanan ve yedisinin başarısız olduğu stres testlerinin sonuçları açıklanıncaya kadar, birçok banka piyasalardan borçlanmakta sorun yaşadı. Bununla birlikte günlük operasyonlarını finanse etmek için ECB’den borç alan bankaların sayısında rekor bir artış görüldü. 

 

REKOR İSPANYA VE PORTEKİZ’DE

 

Geçen hafta Portekiz Merkez Bankası, ülkedeki bankaların Haziran’da ECB’den 40.2 milyar euroyla (51.9 milyar dolar) rekor orandak borçlandıklarını açıkladı. Bu bankaların Mayıs’taki borçlanması ise 35.8 milyar euro olmuştu. Bu borçlanmalardan önce, Portekizli bankalar ECB’den en fazla 18 milyar euro borçlanmıştı.

 

Benzer şekilde İspanyol bankaların da ECB'den rekor seviyede borçlandığı görülmüştü. Bu bankalar iki ay öncesinde 90 milyar euro olan borçlanma miktarını, 135 milyar euroya çıkardı.

 

YENİ SIKINTI KAYNAK BULMAK

 

Avrupalı bankalar, stres testlerinin sonuçlarının kıtadaki bankaların finansal sağlığına yönelik endişeleri ortadan kaldırmasını, bankaların yeniden piyasadan borçlanabilmesini sağlamasını ve yatırımcıları bankaların tahvillerini satın almaya sevk etmesini umut ediyor.

 

İngiltere merkezli finansal danışmanlık şirketi Evolution Securities’in uzmanlarından Gary Jenkins, stres testlerinin kolay bir sınav olduğunu söyledi ve “Gerçek sınav bankaların piyasadan makul fiyatlarda borçlanıp borçlanamaması olacak” dedi.  

 

Avrupalı bankaların piyasalardan ne kadar zor şartlarda borçlandığını gözler önüne seren bir örnek İspanya’nın güçlü bankalarından biri olan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria oldu. Banka, 2 milyar euro değerinde teminatlandırılmış tahvil satmak için rekor seviyede yüksek faiz ödemek zorunda kaldı.

 

İngiliz Barclays Capital bankasından analistler, bu durumun kaynak bulmanın Avrupa’daki bankacılık sektörü için en büyük yapısal sıkıntılardan biri olduğu gerçeğini göz önüne serdiğini söyledi.

 

BoE UYARMIŞTI

 

İngiltere Merkez Bankası (BoE), Haziran’da yayımladığı altı aylık Finansal İstikrar Raporu’nda, Avrupa başta olmak üzere küresel çaptaki bankaların önümüzdeki dönemdeki en büyük sıkıntılarının fon bulmak olduğunu söylemişti.

 

BoE, küresel çapta bankaların borçlarını çevirmek için gelecek üç yılda 5 trilyon dolar kaynak sağlaması gerektiğini de belirtti.

 

BoE, Fransa, Almanya ve İtalya gibi bankaların bir yılda işlediklerinden daha fazla borcu yeniden finanse etmek zorunda kaldığı ülkelerde, sorunun çok daha büyük olduğunu söyledi.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF), euro bölgesindeki bankaların bu yıl 877 milyar euro, gelecek yıl 771 milyar euro, 2012’deyse 714 milyar euro borç ödemek zorunda olduklarını açıklamıştı.

*Bu haber Wall Street Journal'da "European Banking's Next Focus Is Funding" başlığıyla yayımlanmıştır.



Bu haber 775 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,470 µs