En Sıcak Konular

Koalisyon güçleri, Afganistan'da yüzlerce sivili öldürmüş

26 Temmuz 2010 13:43 tsi
Afganistan savaşı ile ilgili Wikileaks sitesine sızan gizli belgeler, ülkede görev yapan koalisyon güçlerinin yüzlerce Afgan sivili öldürdüğü ve bu olayların resmi yollarla rapor edilmediğini ortaya çıkardı.

The Guardian gazetesinin geniş yer verdiği rapor, bugüne kadar Afganistan savaşı ile ilgili gizli bilgiler içeren en kapsamlı dosya olarak nitelendiriliyor. Raporda, kaza olarak adlandırılan binlerce olayda, NATO güçlerinin şüpheli olarak gördükleri sivilleri sorgulamadan öldürdüklerine dikkat çekiliyor. Raporda ayrıca, koalisyon güçlerine ait özel bir birimin Taliban liderlerini yakalayarak sorgulamadan öldürdüklerini; ABD'nin, Taliban'ın karadan havaya atılan füzeleri ele geçirdiği gerçeğini nasıl sakladığını ve sivilleri hedef alması muhtemel olan insansız hava uçaklarının merkezi ABD'nin Nevada eyaletinde bulunan bir üsten sıkça kullanmaya başlandığına dair bilgiler ter alıyor.

Raporla ilgili açıklamada bulunan Beyaz Saray, söz konusu raporun George Bush dönemini yani 2004 ile 2009 arası dönemi ilgilendirdiğini açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılana açıklamada ayrıca, gizli ibareli belgenin Washington'a danışılmadan yayınlanmasını kınadı. Açıklamada, belgelerin danışılmadan yayınlanmasının Afganistan'da bulunan koalisyon güçlerinin hayatını riske attığı belirtildi.

Raporda yine 195 sivilin bugüne kadar kaza ile öldürüldüğüne 174 sivilin ise yaralandığına dikkat çekiliyor. Ancak The Guardian gazetesi, bu sayının gerçekte çok daha yüksek olduğu yorumunu yaptı. Sivillerin daha çok Fransız, ABD ve İngiliz askerlerince öldürüldüğü belirtiliyor. Benzer olayların Afganistan hükümetinin de zaman zaman tepkisini çekmişti.

Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı, ortaya çıkan belgelerin incelenerek doğruluğu araştırılmadan hakkında herhangi bir yorum yapamayacaklarını açıklamakla yetindi. İnsan Haklarını İzleme Komisyonu'nun Afganistan sorumlusu Rachel Reid ise ülkede sivillerin öldürüldüğü olayların şeffaf bir şekilde araştırılmadığını söyledi.

cihan



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,904 µs