En Sıcak Konular

Piyasaları neler bekliyor?

26 Temmuz 2010 12:06 tsi
Stres testi sonuçlarının ardından piyasalar nispeten rahatlarken, sürpriz bir gelişme olmazsa bugün sakin bir gün beklenirken, dolar/TL'de euro/doların seyri, bono tarafında ise ihale izlenecek.

Hazine bugün, 10 Nisan 2013 vadeli 3 ayda bir sabit kupon ödemeli tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirecek.

Bu hafta piyasalarda en önemli gündem maddesi ise yarın açıklanacak olan enflasyon raporu olacak. Merkez Bankası'nın gıda fiyatlarında ve manşet enflasyonda yaşanan düşüş, iç ve dış talep koşullarındaki gelişmelere paralel Salı günü açıklayacağı yılın üçüncü enflasyon raporunda, 2010 sonu için yüzde 8.4 seviyesinde bulunan TÜFE enflasyonu öngörüsünü aşağı çekmesi ve faizlerde artış öngörüsünü ötelemesi bekleniyor.

Hazine, Salı günü ise 20 Temmuz 2011 itfalı iskontolu tahvil ve 19 Temmuz 2017 itfalı, 6 ayda bir kupon ödemeli FRN'in ilk ihraçları gerçekleşecek. Salı günü ayrıca 15 Ocak 2020 itfalı 10 yıl vadeli 6 ayda bir kupon ödemeli tahvil yeniden ihraç edilecek.

Bugün çok ciddi bir haber olmadıkça piyasada fazla hareket beklemediğini söyleyen bir bankanın tahvil-bono masası işlemcisi, "Stres testleri çok etkilemedi bono tarafını. Gösterge tahvil alım ağırlıklı olur ama bugün büyük haber olmadıkça gösterge tahvilde ciddi alım- satım hacmi olacağını düşünmüyorum. Bugün ve yarın ihaleler var, rahat geçecektir. Ayrıca enflasyon raporu açıklanacak. Enflasyona yönelik olumlu beklentiler var, bu çok satın alınmış olabilir. Dolayısıyla rapor sonrası bir miktar satış gelmesi de muhtemel" dedi.

Tahvil-bono piyasasında geçen hafta Perşembe günü yüzde 8.14 ile dokuz ayın en düşük seviyesine gerileyen ve Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.19, valörlüde yüzde 8.24 olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah tezgahüstü piyasada yüzde 8.23/8.21 seviyesinden açıldı.

Yurtiçinde bugün TSİ 1630'da Temmuz ayı kapasite kullanım oranı ile reel kesim güven endeksi, yurtdışında ise TSİ 1700'de ABD Haziran ayı yeni konut satışları verisi açıklanacak.

Bankalararası piyasada Cuma günü spot kapanışta 1.5155/1.5180 seviyesinde olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah 1.5170/1.5230 seviyesinden güne başladı. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi ise 1.2919 seviyesindeydi.

İMKB YÜKSELİŞLE AÇILIDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, cuma günü kapanışa göre 271,28 puan artarak 59.570,81 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,46 oranında değer kazandı.

Stres testlerinin ardından piyasanın bir miktar rahatladığını söyleyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Euro/dolar paritesi 1.29 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece dolar/TL'de bir yükseliş beklemiyorum. Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler izlenecek ama sakin bir gün ve dar bantta hareket olacaktır. Sürpriz gelişme olmazsa dolar/TL, 1.5120-1.5250 arasında seyreder" dedi.

Stres testlerinde incelenen 91 bankadan sadece yedi tanesi sınavı geçemedi. Beş küçük ölçekli İspanyol bankası, daha önce Alman devleti tarafından kurtarılan Hypo Real Estate ve Yunanlı ATEbank'ın sermayesi, incelenen koşullar altında istenilen seviyelerin altında kaldı. Bunların arasında hisseleri borsada işlem gören hiçbir banka yok.

Denetleme kurumları söz konusu bankaların toplam 3.5 milyar euro sermayeye ihtiyaç duyduğunu belirttiler. Piyasalar ise bankaların 30 ile 100 milyar euro arasında ek sermayeye ihtiyaç duymasını bekliyorlardı.

ABD borsaları General Electric'in çeyrek dönemlik temettüsünü yüzde 20 artırdığını açıklamasının yatırımcılarda güven tazelemesiyle yükseldi;, S&P 500 endeksi önemli kabul edilen 1,100 puan seviyesini aştı.

Euro, borsadaki yükselişin yatırımcıları yendeki uzun pozisyonları kapatmaya yöneltmesiyle, Japon para birimi karşısında yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak euro bölgesindeki banka stres testlerinin güvenilirliğiyle ilgili şüpheler euronun dolar karşısındaki kazanımlarının sınırlı kalmasına neden oldu.

sabah



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,683 µs