Kozmik sırlar çalındı: İletişim risk altında | " /> Kozmik sırlar çalındı: İletişim risk altında | "/>

En Sıcak Konular

Kozmik sırlar çalındı: İletişim risk altında

26 Temmuz 2010 10:37 tsi
Kozmik sırlar çalındı: İletişim risk altında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz Planı davası ile ilgili 102 sanık hakkında tutuklama kararı verirken, 1. Ordu Komutanlığı'na ilişkin bir skandal daha ortaya çıktı.

1. ordunun kozmik bilgisayarları çalındı 

Kozmik plan ve bilgileri barındıran 2 dizüstü bilgisayarın dört ay önce çalındığı ortaya çıktı. Bilgisayarda dinleme ve izleme ile kriptolu konuşmaları deşifre eden programlar da vardı. 
 
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz Planı davası ile ilgili 102 sanık hakkında tutuklama kararı verirken, 1. Ordu Komutanlığı'na ilişkin bir skandal daha ortaya çıktı. Balyoz Harekat Planı'nın medyada yayımlanmaya başlamasının hemen ardından 1. Ordu Komutanlığı Karargahı'ndaki iki dizüstü bilgisayarın çalındığı ve hala bulunamadığı belirtildi. Dört ay önce yaşanan olayla ilgili tutanak hazırlandığı, bazı personelin de bilgisine başvurulduğu bildirildi. Olayla ilgili soruşturmanın derinleştirilmemesi üzerine bazı subayların gelişmelerden Genelkurmay Karargahı'nı bilgilendirdiği öğrenildi. Orgeneral Hasan Iğsız komutasındaki 1. Ordu Komutanlığı'ndan iki adet HP COMPAQ Armada 500 dizüstü bilgisayar 1 Nisan 2010'da çalındı. Bilgisayarların çalındığı 2 Nisan 2010'da tutanak altına alındı. Yine aynı günlerde ilgili personelin ifadesine başvuruldu. Sınırlı sayıda yetkili personel tarafından kullanılan bilgisayarlarda, 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı karargah ve kıta birliklerine ilişkin çok önemli tatbikat, kritik bölge haritaları, plan semineri ve olay kodların yer aldığı belirtildi.

İLETİŞİM RİSK ALTINDA

Birinci Ordu Karargâhı Komuta Kontrol Merkezi verilerinin de yer aldığı bilgisayarlar, karargah dinleme yükleme sistemleri ile telsizler arasındaki irtibatın kurulmasını da sağladığı belirtildi. Kripto, dinleme ve izleme yazılımı içeren program nedeniyle Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, bakanlar, kuvvet komutanları ve diğer kritik noktalarda görev yapan isimlerin konuşmaları risk altında bulunuyor. Bilgisayarların çalındığının ortaya çıkmasından sonra olayla ilgili inceleme başlatıldı, ilgili personelinin ifadesi alındı. Ancak olayla ilgili soruşturmanın derinleştirilmediği belirlendi. Bu gelişme üzerine bazı subayların konunun ciddiyeti nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı'nı bilgilendirdiği öğrenildi.
 
zaman



Bu haber 962 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs