En Sıcak Konular

Amerikan ordusu rahatsız!

26 Temmuz 2010 10:26 tsi
Amerikan ordusu rahatsız! Önce bir general konuştu...Sıra da 90.000 belge var. iyibilgi analiz

Wikileaks.org 2007'de Bağdat'ta bir Amerikan helikopterinden açılan ateşle, aralarında iki Reuters muhabirinin de bulunduğu 12 sivilin öldürüldüğü olayın görüntülerini yayımlayarak büyük gürültü koparmış bir internet "ifşaat" sitesi.(Bkz: Pentagon'un Wikileaks avı) Bu site dünyanın dört bir yanından, sızdırılan gizli belgelerin açıkça yayınlaması ile ünlendi. Sitenin kurucu editörü Julian Assange geçtiğimiz aylarda yayınlanan bu görüntüler yüzünden, Pentagon'un kabusu olmuştu. Assange, eski bir hacker. Hakkında yasal bir işlem başlatılmasa da, ABD'ye seyahat etmemeyi tercih ettiğini açıklamış ve sonra ortadan kaybolmuştu. 19 Temmuz'da TED konferansında süpriz bir şekilde boy göstermiş ve bir süreliğine çalışmalarını durdurduğunu söylediği Wikileaks'in tekrar hizmete geçtiğini duyurmuştu.

Wikileaks'in "hizmete geçtiğini" dün itibariyle bütün dünya görmüş oldu. ABD ordusuna ait olduğu iddia edilen 90.000'den fazla gizli belge, sitede yayınlandı. An itibariyle ilk inceleme, belgelerin Afganistan'daki direniş güçleri ile Pakistan devleti arasındaki "derin bağları" ifşa ettiğini gösteriyor.

ISI (Inter-Services Intelligence) kısaltmasıyla bilinen Pakistan gizli istihbaratının Afgan direnişçilere nasıl destek verdiği, Taliban'ın kurululunda parmağı olduğunu, konu hakkında mürekkep yalamış çoğu kimse bilir. Bu saklı bilgi değildir. Wikileaks'in ifşa ettiği belgeler, Amerikan ordusunun Afganistan'daki direniş ile Pakistan gizli istihbarat biriminin arasındaki sıkı bağları 6 senedir ne kadar detaylı bir şekilde izlediğini gösteriyor. Belgeler arasında şoke edici detaylara gelince:

- Hamid Gül adında, üç yıldızlı bir Pakistan ordusu generalinin 2009 senesinin ocak ayında direniş liderleriyle buluşup, onlara, Amerikan insansız hava araçları tarafından öldürülen El-Kaide üyelerinin intikamının alınacağını söylüyor.

- Direnişçilerin elinde ısı güdümlü roketlerin bulunduğu, bunların NATO ve ABD ordusu helikopterlerinin düşürülmesinde kullanıldığı iddia ediliyor. (Afganistan'daki Sovyet işgalinde, mücahitlere Sovyet helikopterlerine karşı kullanmaları için CIA'ın Stinger roketlerini sağladığı bilinir. Peki ABD ve NATO'ya karşı bu roketleri Afgan direnişçilere kim sağlıyor?)

Kısaca, sızdırılan belgeler, Amerikan kamuoyu tarafından, ABD'nin bölgedeki savaşında en önemli müteffiki olarak dünyaya lanse ettiği Pakistan'ın, direnişçilere verdiği destek ile müteffikten çok, bir düşman gibi algılanmasına yol açabilir. Bu gelişme de en çok Obama yönetimini zora sokabilir. Keza daha geçen sene Pakistan'a "Kerry-Lugar yasası" adında  7.5 milyar dolarlık bir destek paketi verileceği açıklanmıştı.

Obama yönetimi ise anında bir açıklamada bulunarak, sızdırılan belgelerden ne kadar rahatsız olduğunu gösterdi. Başkan Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı, emekli general Jim Jones, basın kuruluşlarına gönderdiği elektronik postada, bütün bu olayı "sorumsuz bir sızdırma" olarak nitelendirip, Wikileaks'in yayınladığı belgeler yüzünden Amerikan vatandaşlarının ve ABD mütfeffiklerinin yaşamlarını riske girdiğini, ulusal güvenliğin tehlikeye düştüğünü sölyedi. Bu olayın Afganistan ve Pakistan ile olan işbirliğini zedelemeyeceğinin altını çizen Jones, ABD hükümetinin dökümanların sızdırıldığını, medyadan öğrendiğini açıkladı. Jones'ın bu son sözleri ise ABD istihbaratının, ordu içersinden sızdırılan belgeler bakımından ne kadar çaresiz kaldığını gösterdi.

Bildiğiniz üzere daha geçen hafta Washington Post gazetesi, "Çok gizli Amerika" başlığı altında bir haber dizisi yayınlamıştı. Dizinin konusu ise devasa ABD istihbaratının hantallığı üzerineydi. Dizide  ABD gizli istihbarat birimleri ile çalışan şirketlerin listesi verilmiş, internet sitesinde de bu şirketlerin profilleri tek tek açıklanmıştı. O yazı dizisinin ABD hükümetinde hiçbir tepki yaratmaması, iyibilgi'nin dikkatini çekmiş, bunun üzerine ufak çaplı bir "beyin jimnastiği" yapmıştık (Bkz: Her komplo, teori değildir). Şimdi Wikileaks'de yayınlanan belgelere gösterilen tepkiyi görünce, aklımız daha da karıştı. ABD yönetimi neden Washinton Post'un ifşaatına hiçbir yorum getirmedi ama Wikileaks'in ifşaatını anında sorumsuzluk olarak niteledi? Washington Post'un ifşaatı da belirli bir perspektifden "teröre karşı savaşan" Amerikalıların ve onların müteffiklerinin hayatlarını tehlikeye atıyor olabilir. Yoksa iyibilgi'nin üzerinde durduğu teori, doğru olabilir mi?

Sonuç olarak, bu belgeler, ABD hükümetini iyiden iyiye zora soktu. Ordu demiyoruz, çünkü belki de bu sızdırmalar, ordu içinde Afganistan'daki savaştan memnun olmayan kesimin işi olabilir. Bildiğiniz gibi daha geçen ay Afganistan'daki savaş, sonradan Başkan Obama tarafından görevinden azledilen ABD'nin eski Afganistan komutanı General Stanley McChrystal'in savaşın kötü gidişatı hakkında sivilleri suçlayıcı açıklamaları ile gündeme oturmuştu. Belli ki Wikileaks'in yayınladığı belgeler, Obama'nın Afganistan konusunda bir kez daha başını ağrıtacak.

www.iyibilig.com özel



Bu haber 2,159 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs