En Sıcak Konular

Komisyon ağustosta işbaşı yapacak

26 Temmuz 2010 08:36 tsi
Komisyon ağustosta işbaşı yapacak Türkiye'nin istediği BM araştırma komisyonu ağustosta işbaşı yapacak...

Türkiye'nin, Mavi Marmara saldırısının ardından BM Güvenlik Konseyi'nden çıkardığı başkanlık açıklaması gereği kurulacak bağımsız komisyon nihayet çalışmaya başlıyor.

31 Mayıs'ta 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan baskını araştıracak komisyonun önümüzdeki ay işbaşı yapacağı öğrenildi. Raporun eylül sonu ya da ekim başında hazırlanması ve BM'ye sunulması öngörülüyor. Geçen hafta Cenevre'de açıklanan komisyon ise kanlı baskındaki insan hakları ihlalini inceleyecek. Hazırlayacağı raporun siyasî bir yönü olmayacak. BM'deki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ABD Başkanı Barack Obama'dan bağımsız komisyonun kurulması için şahsen yardımcı olmasını istedi. İsrail de kendi araştırmasını müteakip uluslararası araştırmaya 'evet' demek zorunda kaldı.

Diplomatik kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son Washington ziyaretinde Obama ile bağımsız komisyonun kurulması konusunu görüştüğünü söyledi.

Netanyahu, BM Genel Sekreteri tarafından atanacak araştırma komisyonuyla İsrail hükümetinin işbirliği konusunda açık kapı bıraktı. Basına konuşan Netanyahu, 'Bu konuyla ilgili işbirliği kurulması hakkında BM Genel Sekreteri ile görüşmelere devam ediyoruz.' ifadelerini kullandı. Komisyona destek veren bir açıklama da Azınlık İşleri Bakanı Avishay Braverman'dan geldi. Bakan, İsrail'in Goldstone raporu konusunda 'akılsızca' davrandığını belirterek, bu sefer daha ferasetli hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Komisyonun başkanlığına eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer'in getirileceği konuşulmuştu. BM Genel Sekreteri sözcüsü Martin Nesirky, komisyonun kurulması için üç tarafın (Türkiye, İsrail ve BM) görüşmeleri sürdürdüğünü dile getirdi. Geçen hafta BM İnsan Hakları Komisyonu'nun Cenevre'de açıkladığı araştırma komisyonu, baskındaki insan hakkı ihlallerini inceleyecek fakat hazırlanacak raporun siyasi yönü olmayacak. BM Genel Sekreteri himayesinde kurulacak olan bağımsız komisyon ise kanlı baskını her yönü ile ele alıp, siyasi açıdan da konuyu değerlendirecek. Ban'ın himayesindeki komisyonun hazırlayacağı rapor, BM Güvenlik Konseyi'nin önüne gelecek ve İsrail'in Gazze'ye karşı uyguladığı ambargonun hukuki anlamda tartışılmasının yolu açılacak.

BM kulislerindeki başka bir iddiaya göre; kamuoyunu ikna edebilmek için zaman kazanmaya çalışan İsrail, kendi soruşturması ve Türkiye'nin yapacağı soruşturmanın ardından konuyu bir panel ile noktalayarak, hazırlanacak raporun Güvenlik Konseyi'nin önüne gelmesini engellemeye çalışacak.

Öte yandan İsrail'in BM İnsan Hakları Komisyonu ile Mavi Marmara baskınının araştırılması konusunda tam bir işbirliğine gitmeyeceği açıklandı. Netanyahu, komisyonu, Goldstone komitesine benzeterek, hükümetin 'komisyona ne kadar malzeme sağlayacağını' düşündüklerini söyledi.

zaman



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs