En Sıcak Konular

Muttaki: İsterlerse, Türkiye ve Brezilya katılabilir

25 Temmuz 2010 20:52 tsi
Muttaki: İsterlerse, Türkiye ve Brezilya katılabilir İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki, Türkiye ve Brezilya'nın istemeleri durumunda İran'ın Viyana Grubu ile yapacağı görüşmelere katılabileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muttaki, bugün İstanbul'da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ile yaptığı görüşmeleri değerlendiren basın toplantısı düzenledi. Muttaki, üçlü dışişleri bakanları toplantısında iki ay önce kabul edilen Tahran Bildirisi ve bildiri sonrası gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade etti. Toplantının istişare niteliği de taşıdığını belirten Muttaki, üç ülkenin İran'ın nükleer programı konusunda yapacakları işleri masaya yatırdıklarını belirtti.

Muttaki, "İlk toplantı Viyana Grubu ile yapılacak görüşmeler ile ilgiliydi. Geçtiğimiz iki ayda bu çerçevede yapılan işleri görüştük. Türkiye ve Brezilya'nın istemeleri durumunda Viyana Grubu ile yapılacak görüşmelere katılabileceklerini bildirdik." dedi. Muttaki ayrıca Tahran Bildirisi'ne destek veren ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve İslam Konferansı Teşkilatı'na (İKT) da görüşmelerde teşekkür edildiğini de ifade etti.

VİYANA GRUBU İLE GÖRÜŞMELER EYLÜL'DE BAŞLAYACAK

Muttaki şöyle devam etti, "Görüşmede Tahran Bildirisi'nin 9. maddesi görüşüldü. Bu mektup ile İran Viyana Grubu ile görüşmelerin yeniden başlamasına hazır olduğunu belirtiyor. Görüşmelerin Ramazan'dan sonra Eylül'de yapılması planlanıyor." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında gazetecilerden birinin 'cevap mektubunu neden bu kadar geç verildiği' sorusun üzerine Muttaki, Tahran Bildirisi'nde sonra İran'ın bir hafta sonra ilk cevabı verdiğini ve görüşmelere hazırlığını belirttiğini ifade etti. Daha sonra diğer ülkelerinde de cevap mektuplarını göndermeleri ile bu işin bu kadar uzadığını vurguladı. Muttaki, bütün bu yazışmaların zaman aldığını belirterek, İran'ın gecikmeden cevabını zamanında ilettiğini savundu.

"UAEA'YA CEVAP MEKTUBU YARIN VERİLECEK"

İran Dışişleri Bakanı Muttaki, görüşmede İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (UAEA) vereceği mektup konusunun da gündeme geldiğini belirterek, "Görüşmelerimiz çerçevesinde yarın UAEA Başkanı Yukiya Amano'ya cevap mektubu verilecek." dedi. Muttaki ayrıca Davutoğlu ve Amorim'in toplantıda Viyana Grubu ile görüşmelerin bir an önce başlaması için tavsiyede bulunduğunu da kaydetti.

Tahran Bildirisi'nin yakıt değişimi konusunda çerçeveyi oluşturduğunu belirten Muttaki, Viyana Grubu ile görüşmelerde teknik konuların ve detayların masaya yatırılacağını da söyledi. Muttaki, "İran'ın cevap mektubu yarın UAEA Başkanına verilecek ve yakıt değişimi ile ilgili görüşmelere acil olarak başlanabilir." şeklinde konuştu.

Tahran Bildirisi'nin detaylarının 5+1 ülkeleri ile yapılacak görüşmelerde belirleneceğini ifade eden Muttaki, Türkiye ve Brezilya cumhurbaşkanlarının da istemeleri durumunda bu görüşmelere katılabileceklerini ifade etti.

"YÜZDE 20 ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ YAKIT BİR İHTİYAÇTIR"

Bazı ülkelerin yakıt değişiminin 1 yıl zarfında yapılamayacağı görüşü üzerine Muttaki şöyle devam etti: "İran'ın ihtiyacı olan miktarda yüzde 20 zenginleştirilmiş Uranyum'un hazırlanması için 10 ay ile 1 yıl zaman gerekiyor. Bu Türkiye ve Brezilya'nın diğer ülkelerle görüşmesi sonrası bildirilen bir süredir. Bizim istediğimiz miktar göz önünde bulundurulduğunda yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıtın verilebilmesi için 1 yıl süre yeterlidir." dedi.

Muttaki, "Tahran reaktörü için yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıta ihtiyacımız var. Yakıta hastalar için gerek duyuyoruz ve bu bir gereksinimdir. Bunu ya içeride üretmemiz veya dışarıdan temin etmemiz lazım. Bu nedenle bize gereken Uranyumu temin edersek, Tahran reaktörü için yakıt üretmeye gerek kalmaz. Yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt bizim ihtiyacımız." şeklinde konuştu.

Muttaki, Tahran Bildirisi çerçevesinde başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmakla desteğe ihtiyaç durduklarını belirterek, AB dışişleri bakanlarını yapacağı toplantıda doğru karar almaları beklentisini dile getirdi.

cha



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,784 µs