En Sıcak Konular

Rusya'da dev özelleştirme 29 Milyar Dolar!

25 Temmuz 2010 18:11 tsi
Rusya ekonomik kriz nedeni ile oluşan bütçe açıklarını kapatmak için önümüzdeki üç yıl içinde toplam değeri 29 milyar dolara ulaşacak bir özelleştirme planlıyor.

Reuters'a açıklamada bulunan Rusya Maliye Bakanlığı kaynağı, önemli 10 devlet şirketinin hisse satışları ile ilgili konunun Başbakan Vladimir Putin'le de müzakere edildiğini söyledi.

Satışı düşünen şirketler arasında petrol ulaşım hatlarında tekel olan Transneft'in yüzde 27,1'lik hissesi, Rusya'nın dev petrol şirketi Rosneft'in yüzde 24,16'lık hissesi ve Rusya'nın en büyük ikinci bankası VTB'nin yüzde 24,5'lik hissesi bulunuyor. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın yüzde 9,3'ü ve Rus devlet demiryolları RZhD'nin yüzde 25'lik hissesi de özelleştirme kapsamında değerlendiriliyor.

Rusya 2011'de bütçe açığını yüzde 4'e ve 2012'de de yüzde 2,9'a çekmeyi planlıyor. 2010'da yüzde 5 açık vermesi beklenen bütçe 80 milyar dolar borçlanmak zorunda kalacak. Açığın refah fonu, iç ve dış borçlanma ile kapatılması planlanıyor. Kaynak açıklamasında, "Maliye Bakanlığı 2011-2013 yıllarında muhtemel özelleştirmelerle ilgili önerisini sundu. Buna göre yıllık ortalama 300 milyar ruble (9,88 milyar dolar) gelir bekliyoruz." dedi. Kaynak özelleştirmeye gidİlecek dev şirketlerde devletin büyük hisseyi korumaya devam edeceğini hatırlattı.

Rusya Başbakanlık basın danışmanı Dmitri Peskov konu ile ilgili yorum yapmak istemezken, kaynak özelleştirme paketinin gerçekçi bir öneri olduğunu savundu. Uzmanlar planlanan hisselerin satışının gerçekleşmesi durumunda Rusya'nın 30 milyar doların çok üzerinde bir gelir elde edebileceği yorumunda bulunuyor.

Özelleştirme kapsamında düşünülen diğer şirketlerden elektrik dağıtım şirketi FSK'nın yüzde 28,11'i, hidroelektrik santral şirketi RusHydro'nun yüzde 9,38'i, Mortgage ajansı AIZhK'nın yüzde 49'u, tarımsal teşvik bankası Rosselkhozbank'ın yüzde 49'unun satışı planlanıyor.

1990'lı yıllarda Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde gerçekleşen ilk özelleştirme dalgasında devlet şirketlerinin çok düşük rakamlarla oligarklar olarak tanımlanan grupların eline geçmiş olması sıklıkla eleştiriliyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de başta en büyük petrol şirketi YUKOS'un özelleştirilmesi olmak üzere bir çok devlet şirketinin usulsüz satışına karşı kampanya yürüttü.

cha



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,573 µs