En Sıcak Konular

AB İran'a yeni yaptırım paketini yarın onaylayacak

25 Temmuz 2010 15:49 tsi
AB İran'a yeni yaptırım paketini yarın onaylayacak Avrupa Birliği'nin İran'ın tartışmalı nükleer programı konusunda müzakereler için masaya oturmasını sağlamak amacıyla, bu ülkeye özellikle stratejik enerji sektörünü hedefleyen geniş çaplı yeni yaptırımları yarın kabul etmesi bekleniyor.

Yeni yaptırımlarla ilgili karar, Brüksel'de yarın yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında ele alınacak. 27 AB ülkesinin büyükelçilerinin Perşembe günü yaptırımların içeriği konusunda anlaşmalarının ardından oylamanın sonucuyla ilgili hiçbir şüphe bulunmuyor. Yaptırımların büyük bölümü Salı günü yürürlüğe girecek.

AB'nin Tahran'a ağırlaştırılmış yeni yaptırımları, BM Güvenlik Konseyinin 9 Haziranda, birçok ülkenin atom silahının ön habercisi olarak gördükleri uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sürdürmesini cezalandırmak için ilan ettiği yaptırımlar dizisinden çok daha ileriye gidiyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen Avrupalı bir diplomat, bunun AB'nin şimdiye dek İran'a veya bir başka ülkeye karşı ilan edeceği en önemli yaptırım paketi olacağını söyledi.

Bu kez İran'ın doğalgaz ve petrol endüstrisini hedefleyen AB, yaptırım paketiyle, yeni yatırımları, teknik yardım ve teknoloji transferini, özellikle rafine etme işlemi ve doğalgazın sıvılaştırılmasını yasaklayacak.

Dünyanın dördüncü büyük hampetrol üreticisi İran, rafine etme kapasitesi yetmediğinden iç pazarındaki talebi karşılamak için kullandığı benzinin yüzde 40'ını ithal ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) tarafından kısa süre önce yayınlanan bir raporda, uluslararası yaptırımların İran'a benzin ve diğer petrol ürünlerinin ithalinin azalmasına neden olmasının ve bu ülkenin doğalgaz ile petrol sanayisinin gelişiminin uzun vadede "açıkça etkilemesinin" beklendiği kaydedildi.

Yaptırımlardan sadece İran değil, Avrupalı şirketler de etkilenecek. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka diplomat, bazı AB üyesi ülkelerin, yaptırım paketini onaylamak için kendi ekonomik çıkarlarından dolayı önemli sorunların üstesinden gelmeleri gerektiğini söyledi.
AB yaptırım paketi dolayısıyla, enerjinin dışında İran'ın gemi taşımacılığı sektörü, özellikle denizcilik şirketi IRISL ve şubeleri, Avrupa limanlarındaki sıkı kontrollerden dolayı önemli şekilde etkilenecek.

AB ayrıca, ihracat kredilerini sınırlayarak, İran bankalarının faaliyet yasağını yayarak ve Avrupa ülkelerinden vize almaları yasaklanan kişiler listesine 40 kadar isim daha ekleyerek İran ile karşılıklı ticaret imkanlarını iyice azaltmayı öngörüyor. AB'nin hedefinde İran rejiminin ideolojik silahı devrim muhafızları bulunuyor.



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs