En Sıcak Konular

13 Eylül sabahı Türkeş'in gözyaşları

25 Temmuz 2010 11:57 tsi
13 Eylül sabahı Türkeş'in gözyaşları
Darbenin ikinci gününün sabahında MHP lideri Türkeş, Genelkurmay’ı arayarak yerini bildirdi. Çocuklarına sıkıca sarıldı ve....

Darbenin ikinci gününün sabahında MHP lideri Türkeş, Genelkurmay’ı arayarak yerini bildirdi. Çocuklarına sıkıca sarılarak, kendisini alıp götürecek askerleri beklemeye başladı.

27 Mayıs 1960’ta ordu yönetime el koyduğunda radyodan genç bir albayın sesi yankılanıyordu. Silahlı Kuvvetler’in yönetime el koyduğunu bildiren bu sesin sahibi, 12 Eylül darbesi döneminde “tabutluk”a konulan, türlü işkencelerden geçirilen Alparslan Türkeş’ten başkası değildi. 12 Eylül’ün mağdurları safındaki bu siyasi kişiliğine Star yazarı Ahmet Kekeç’in “Derin Roman” adlı kitabında ilginç anekdotlarla yer veriliyor. Kitapta anlatıldığına göre, darbeden haberdar olan Türkeş, sol bir darbeden korktuğu için 12 Eylül günü evini boşaltmış, eşi ve çocuklarını bir yakınının evine yerleştirdikten sonra kendisi de Gaziosmanpaşa’daki bir eve geçmişti. 13 Eylül günü darbenin niteliği anlaşılınca MHP’liler yıllar sonra, “Biz içerdeyiz ama fikrimiz iktidarda” demişlerdi.

GENELKURMAY’I ARAYIP ADRESİNİ VERDİ

13 Eylül sabahı erken kalkan Türkeş telefonun başına geçerek Genelkurmay Başkanlığı arayarak kaldığı yerin adresini verdi. Saat 08.30’da 3 askeri araç eşliğinde bir albayla bir yüzbaşı gelip Türkeş’i aldılar. Etimesgut Havaalanı’na gittiler. Orada bir askeri uçak onları bekliyordu. Türkeş, önce İzmir Çiğli Havaalanı’na, sonra da bir helikopterle Uzunada’ya götürüldü.

KIZININ HIÇKIRIKLARINI HİÇ UNUTAMADI

Türkeş, Uzunada’da eşi ve çocukları ile kalan Erbakan’a komşuydu. Bir hafta sonra Türkeş de çocuklarını yanına aldırttı. 28 gün sonra Erbakan ve Türkeş aileleriyle birlikte askeri bir uçakla Çiğli Havaalanı’ndan Etimesgut’a götürüldüler. Havaalanında çocuklarından ayrılmaları gerekiyordu. Uçaktan indiklerinde küçük kızı Türkeş’in kucağındaydı. Onları alıp götürecek subaylar gelince Türkeş çocuklarına sarıldı, tek tek hepsini öptü. Küçük kız kollarını babasının boynuna dolamıştı. Ayrılmak istemiyordu. Görevliler ikaz edince ağlamaya başladı. Türkeş’in de gözleri dolmuştu. Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’na getirildiğinde kulağında kızının hıçkırıkları vardı hala.

Hücreleri izleniyordu

O gün birisi sivil 6’sı asker toplam 7 savcı tarafından 12 saat kesintisiz sorguya alınan Türkeş’e bankadaki parasını, dört evinin hesabını, partide bulunan belgelerin mahiyetini, her şeyi soruyorlardı. Sorgusu tamamlanan MHP Lideri geceyarısından sonra Ankara Dil Okulu’na gönderildi. Hemen ardında da Erbakan getirildi. İki koalisyon ortağı, Birinci ve ikinci Milliyetçi Cephe hükümetlerinde Başbakan Yardımcılığı yapmış 2 siyasi lider, şimdi aynı odadaydılar. O gece hiç konuşmadılar. Odanın dinlendiğini düşünüyorlardı. Bu düşüncelerinde haklıydılar. Kaldıkları oda özel bir yöntemle izleniyordu. 2 Ekim’de gazeteler Türkeş ve 28 MHP’linin tutuklandığını yazıyordu manşetlerinde.

Donanma’ya önerdiği isim Türkeş’i tutuklattı

Türkeş, eski bir askerdi ve ordu içinde çok sayıda taraftarı vardı. Kenan Evren’in Genelkurmay Başkanı seçilmesinde dolaylı katkıları olmuştu. Konsey üyesi Nejat Tümer’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesinde de Başbakan Yardımıcısı olarak etkin bir rol oynamıştı. Türkeş, hayatındaki en uzun tututukluluk günlerine başladığında, “Milli Güvenlik Konseyi’nin oluşmasındaki dolaylı katkılarını hatırlayıp acı acı gülecekti. Kendi eliyle göreve getirdiği Nejat Tümer tarafından Uzunada’da “zorunlu ikamete” memur edilmişti.

Erbakan ve Türkeş cezaevinde

12 Eylül yöneticileri liderlere farklı muamele yapıyordu. Demirel ve Ecevit Hamzaköy’de ikamete tabi tutulurken, Erbakan ve Türkeş’e layık görülen “tutukluluk”tu. Turan Feyzioğlu ise hükümet kurma çalışmalarında darbecilere danışmanlık yapıyordu.

star



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,517 µs