En Sıcak Konular

K. Kore'den ABD'ye nükleer tehdit

25 Temmuz 2010 09:23 tsi
K. Kore'den ABD'ye nükleer tehdit  
Güney Kore'ye ait bir gemiyi mart ayında batıran Kuzey Kore, bugün ortak tatbikat başlamayı planlayan Amerika ve Seul'e karşı nükleer silahlarını devreye sokma tehdidinde bulundu.

 Tatbikata karşı nükleer tatbikatla cevap vereceğini bildiren Kuzey Kore, her iki ülkeyle de savaşabileceğini duyurdu. Amerika ise Pyongyang yönetiminden provokatif açıklamalarını azaltmasını istedi.
 
Kuzey Kore yönetimi, bölgede bugün askeri tatbikat başlatmayı planlayan Güney Kore ile ABD'ye sert tepki göstererek, iki ülkeyle nükleer savaşa her zaman hazır olduğunu duyurdu. Açıklama, mart ayından beri gergin olan bölgede ipleri iyice gerdi.

Güney Kore, Pyongyang'ı mart ayında bir gemisini batırmakla suçlamıştı. Bunun üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Seul yönetimine destek amacıyla Güney Kore'yi ziyaret etmiş, burada yetkililerle Kuzey Kore'ye karşı alınacak tedbirleri belirlemişti. Alınan kararlar arasında ABD ile Güney Kore arasında ortak tatbikat düzenlenmesi de yer alıyordu.

Kuzey Kore Ulusal Savunma Komisyonu tarafından dün yapılan açıklamada, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ordusu ve halkı, ABD emperyalistlerinin ve Güney Koreli kuklaların askeri güçlerinin, durumu bir savaşın eşiğine getirme yönündeki kasti zorlamalarına karşı koymak üzere, nükleer caydırıcılığa dayalı özgün bir kutsal misilleme savaşına, gerektiği zaman başlayacaktır." denildi. Pyongyang'dan gelen ve 'nükleer caydırıcılık' ifadesini içeren açıklamaya cevap veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, "Kuzey Kore'den provokatif açıklamalarını azaltmasını bekliyoruz." dedi.

Kuzey Kore, ABD ve müttefiki Güney Kore arasında düzenlenen ortak tatbikatları, komünist rejimin varlığına yönelik bir saldırı olarak değerlendirerek, daha önce de benzer açıklamalarda bulunmuştu.

KUZEY KORE'YE YAPTIRIM TEHDİDİ

ABD ve Güney Kore savunma bakanlarının hafta başında, Seul'ün bir savaş gemisini batırmakla suçlanan Kuzey Kore'ye karşı saldırgan tavrından dolayı mesaj vermek amacıyla ortak tatbikat kararı aldıklarını duyurmuştu. Cheonan adlı geminin batırılması sonucunda 46 Güney Koreli denizci hayatını kaybetmiş, bu olay 1953 Kore Savaşı'ndan bu yana bölgede yaşanan en kanlı olay olarak tarihteki yerini almıştı. Kore Merkez Haber Ajansı'nın haberine göre, Kuzey Kore Savunma Komisyonu'ndan dün yapılan açıklamada ortak tatbikata karşı, Pyongyang'ın 'en geniş nükleer savaş tatbikatıyla' meşru karşılık hakkını kullanacağı ilan edildi. Önceki gün Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısı için Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bulunan Kuzey Kore temsilcisi, düzenlenecek tatbikata 'fiziksel cevap' verileceğini söylemişti. Tüm bu tehditlere karşılık Seul, Kuzey Kore'nin 'sıradan olmayan' askeri bir manevrasının gözlemlenmediğini duyurdu.

Çarşamba günü Kuzey ve Güney Kore arasında askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret eden Clinton, burada Kuzey Kore'ye devam ettiği nükleer faaliyetler ve Güney Kore gemisinin batırmasından ötürü yeni yaptırımlar uygulanacağını açıklamıştı. Avrupa Birliği de K. Kore'ye karşı yeni yaptırımlar planladığını cuma günü duyurmuştu. Nükleer güce sahip USS George Washington adlı uçak gemisi Güney Kore ile yapılacak ortak tatbikat için ülkenin Busan kenti açıklarına demirledi. Buna ek olarak Pyongyang'dan gelecek herhangi bir tehdide karşı ABD'nin Güney Kore'de 28 bin 500 askeri bulunuyor. Amerika'nın bölgedeki askeri varlığını Pyongyang'ın yürüttüğü nükleer silahlanmanın arkasındaki neden olarak gösteriliyor. dış haberler servisi


İsrail de Kuzey Kore'ye baskıyı artırma peşinde
Kuzey Kore ile komşusu Güney Kore ve Amerika arasındaki gerilimin savaş noktasına geldiği bir dönemde İsrail, Pyongyang yönetimini Ortadoğu'da balistik füzelerin yayılmasına destek vererek bölgede istikrarsızlığa neden olduğu gerekçesiyle Birleşmiş Milletler'e şikayet etti. Tel Aviv'in BM nezdindeki temsilciliği tarafından 'Kuzey Kore Yaptırım Komitesi'ne yazılan mektupta İsrail, uluslararası toplumu Pyongyang yönetiminin balistik füze çalışmaları konusunda uyararak, bu çalışmaların durdurulması çağrısında bulundu. Komite, Kuzey Kore'nin Mayıs 2009'daki nükleer denemesinin ardından, BM üyesi ülkelere, Kuzey Kore'ye gidip gelen ve şüpheli yük taşıyan, kara, hava veya deniz taşıtlarının aranması yükümlülüğü getirmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, mayısta Tokyo'da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'yi Lübnan'da Hizbullah'a, Gazze Şeridi'nde Hamas'a silah sağlamakla suçlamıştı. Lieberman, Kuzey Kore'nin İran ve Suriye'nin füze programına yardım ettiği iddiasında da bulunarak, Kuzey Kore'yi bu ülkelerle birlikte "şer ekseninin" bir parçası olarak nitelendirmişti. Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 12 Aralık 2009'da bir uçaktaki 40 tondan fazla silah yüküne el konulmuştu. Tayland Hava Kuvvetleri, içinde roketler ve RPG'lerin de bulunduğu yükü taşıyan uçağın Pyongyang'dan kalktığını bildirmişti.

zaman



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs