En Sıcak Konular

Sanıkların yerine atama yapılmalı

25 Temmuz 2010 09:13 tsi
Sanıkların yerine atama yapılmalı  
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında muvazzaf generallerin de bulunduğu 102 subayla ilgili yakalama emri çıkararak önemli bir karara imza attı. Sanıkların yarın tutuklanmaları bekleniyor. 16 Aralık'ta başlayacak dava Yüksek Askerî Şûra'yı da yak

Aralarında 30'a yakın muvazzaf generalin de bulunduğu 102 Balyoz sanığıyla ilgili yakalama emri Yüksek Askerî Şûra'yı yakından ilgilendiriyor. TSK Personel Kanunu'na göre terfi imkânsız. Ayrıca generallerin onda biri cezaevine gireceği için yerlerine atama yapılması gündeme gelecek. Emekli Askerî Hâkim Faik Tarımcıoğlu, "Başbakan ihraç isteyebilir." diyor. Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Ali Şafak ise Emniyet'teki işleyişe dikkat çekiyor: "Hakkında iddia olan açığa alınır."  

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında muvazzaf generallerin de bulunduğu 102 subayla ilgili yakalama emri çıkararak önemli bir karara imza attı. Sanıkların yarın tutuklanmaları bekleniyor. 16 Aralık'ta başlayacak 'Balyoz darbe planı davası' Yüksek Askerî Şûra'yı da yakından ilgilendiriyor. TSK'nın Personel Kanunu'nun 65. maddesine göre tutuklu askerlerin terfisi imkânsız. Bu madde, "Cezaevinde bulunanlar ve tutuklandıktan sonra tahliye edilmiş olsalar bile haklarındaki soruşturma ya da yargılama devam edenler terfi edilmezler." diyor. Ayrıca TSK'da görevli 303 generalin onda biri cezaevine gireceği için bu isimlerin yerine yeni atamaların yapılması da YAŞ'ta gündeme gelecek. Emekli askerler ve akademisyenler, bu anlamda YAŞ'ta önemli değişikliklerin yaşanacağını düşünüyor.

Emekli Askerî Hakim Faik Tarımcıoğlu'na göre, Başbakan, sanık askerler hakkında ihraç talebinde bulunabilir. Doç. Dr. Önder Aytaç da, "Başbakan'ın Ergenekon, Balyoz, amirallere suikast, Kafes ve bunun gibi diğer tüm terör örgütü davalarında yargılanan askerleri emekli etmesi gerekir." diyor. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak ise bu konuda Emniyet'teki işleyişi hatırlatıyor: "Hakkında iddia olan kişi aklanmadan terfi ettirilmez. Hakkında büyük bir iddia varsa görevden açığa alınır."

10. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklama kararı çıkmadan önce komutanların terfi ve kademe ilerlemesi tartışmalı hale gelmişti. Mahkemenin tutuklama amacıyla yakalama kararı çıkarması bu tartışmayı bitirdi. Balyoz sanıkları yargılama süreci içerisinde tahliye dahi edilseler bile dava sonuçlanana kadar terfi edemeyecek. Komutanların terfilerinin önünde yalnızca Askeri Sicil Kanunu'nun 65. maddesi yok. Askerlerin önündeki bir diğer engel de Subay Sicil Yönetmeliği'nin 60. maddeleri. Maddeye göre "Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber soruşturması veya muhakemesi devam eden veya haklarında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri yapılmaz, yapılmış olanlar iptal edilir." Bu kanun 65. maddeye göre farklı bir hüküm içeriyor. "Henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri yapılmaz, yapılmış olanlar iptal edilir" YAŞ'ta bu maddeye aykırı çıkacak bir karar hükümsüz sayılacak. Uygulamaya geçemeyecek. Emekli askerler ve akademisyenler, mahkemenin kararından sonra YAŞ'ta tasfiye gerçekleşeceğini düşünüyor. Uzmanlar terfilerin önünün tamamen kapandığına dikkat çekiyor.

Yargılanan askerlerin emekli edilmesi gerekir

Doç. Dr. Önder Aytaç (Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi): Başbakan'ın Ergenekon, Balyoz, Amirallere suikast, Kafes ve bunun gibi diğer tüm terör örgütü davalarında yargılanan askerleri emekli etmesi gerekir. Kesinlikle ne terfisi ne de görev sürelerinin uzatılması doğru olur. 28 Şubat sürecinde ordudan yüzlerce insan yargılanmadan atıldı. Hiç birinin hakkında yargı kararı yoktu. Şimdi ise insanlar "darbecilik" ile yargılanıyor. Başbakan'ın bu işe 'dur' demesi lazım. Eğer Başbakan YAŞ kararlarına imza atmazsa şüpheli personel emekli olur. Her şey onun elinde.

YAŞ'ta tasfiye olabilirler

Faik Tarımcıoğlu (Emekli Askerî Hakim): İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tutuklama kararının ardından yargılanan komutanların terfi etmeleri kanunen mümkün değil. Bu sebeple Yüksek Askerî Şûra'da tasfiye yaşanabilir. Başbakan, askerler hakkında ihraç talebinde bulunabilir. Terfilerle ilgili spekülasyonlar vardı. "Tutuklanmadan yargılananlar terfi edebilir." şeklinde. Artık bu ortadan kalktı. Yargılanan askerlerin açığa alınması gerekir.

Terfilerinin önü tamamen kapandı

Kemal Şahin (Emekli Binbaşı): Mahkemenin verdiği tutuklama kararının ardından komutanların terfilerinin önü tamamen kapandı. Artık kimlerin terfi edip edemeyeceği tartışmaları sona erdi. Bundan sonra yapılacak işlem Balyoz ve diğer davalardan tutuklanan askerlerin açığa alınması olacak. Ve tamamen aklanıncaya kadar görevlerine iade edilmemeli. Diğer yandan Bülent Ecevit'in YAŞ'a çok ciddi müdahil olmuştu. Erdoğan da yargılanan askerler için ihraç isteyebilir. Buna yetkisi var. Haklarında şüphe bulunan askerlerle terörle mücadele nasıl edilecek. Eğer emeklilik zamanı gelmişse kesinlikle emekli edilmeli. Asla görev süreleri uzatılmamalı.

Emniyet'te en ufak suçlarda terfiler durdurulur

Prof. Dr. Ali Şafak (Güvenlik Bilimleri Fakültesi Dekanı): Emniyet'te bir kişinin terfisi için hakkında kesinlikle soruşturma olmamalı. Terfi sırası durumunda olanların aklanıp gelmesi istenir. Hakkındaki tahkikat bitene kadar ataması durdurulur. Görev için yurtdışına gönderilmez. Hakkında iddia olan kişi aklanmadan terfi ettirilmez. Eğer hakkında büyük bir iddia varsa görevden açığa alınır.

zaman



Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs