En Sıcak Konular

‘Evet’i geçemiyorlar

24 Temmuz 2010 10:17 tsi
‘Evet’i geçemiyorlar 12 Eylül’deki anayasa değişikliği referandumu öncesinde anketlerden de çarpıcı sonuçlar çıkıyor. Son anketlere göre, ‘hayır’ ve ‘boykot’ diyen muhalefet tabanından ‘evet’ cephesine geçiş görünüyor

Referandum öncesi yapılan iki anket sandıktan çıkacak sonucun da ip uçlarını verdi. andy-ar Sosyal Araştırma Merkezi’nin 20 ilde 125 noktada bin 961 denekle gerçekleştirdiği ve yüzde 25’i kır özelliği taşıyan ilçe ve köy merkezlerinde gerçekleştiren ankette, halkın yüzde 51.2’si anayasa değişikliğine ‘evet’ cevabı veriyor.

MHP VE BDP TABANI ‘EVET’E KAYDI

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin Diyarbakır’da gerçekleştirdiği ankette de halkın önemli bir kısmının BDP’nin boykotuna rağmen sandığa gidip ‘evet’ diyeceği öngörülüyor.

andy-ar’ın anketinin anketinin sonuçlarından en çarpıcı olanlardan birisi de muhalefet partilerine oy veren seçmenlerin bir kısmının referandumda ‘evet’ diyecek olması.

 Muhalefet seçmenlerinden ‘evet’ oyu vereceklerin oyu şu şekilde: CHP (11.2), MHP (23.6), BDP (46.8). Ankette kararsızlar dağıtılmadan önce referandumdaki evet-hayır sonuçları ise şu şekilde: Evet (yüzde 50.7), Hayır (yüzde 33.1), Kararsızlar (yüzde 6.9), Sandığa Gitmeyeceğim (yüzde 9.3). Seçmenlere Anayasa paketinin içeriği hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları da sorulmuş.  Katılımcıların yüzde 29.5’i paketin içeriğinden haberdar olduğunu belirtirken, ‘hayır’ diyenler yüzde 45.3, ‘kısmen’ diyenler de yüzde 25.2 oranında.

AĞLATAN MEKTUP TARTIŞMASI

Başbakan Erdoğan’ın grup toplantısında 12 Eylül mağdurlarının mektuplarını okumasına muhalefet cephesinden gelen tepkiler de katılımcıların yüzde 57.9 tarafından olumsuz karşılanmış. Tepkiyi olumlu bulanların oranı ise, yüzde 29.5’te kalmış.

Güneydoğu anketi

BDP tabanı pakete destek verecek

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin Diyarbakır’da gerçekleştirdiği 677 denekle gerçekleştirdiği ankete katılanların büyük kısmı BDP tabanından oluşuyor. Katılımcılardan yüzde 64’ü BDP, yüzde 31’i ise AK Parti seçmeni. Bu ankette de ‘evet’çilerin oranı yüzde 39.8’le yüzde 38.1 olan ‘hayır’ diyenleri geçiyor. Tercihi evet olanların yüzde 68.24’ü buna neden olarak ‘demokratikleşmeye katkı’ yı gösteriyor.

En beğenilen lider Erdoğan

Anketten en beğenilen lider sorusuna yine en fazla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cevabı çıkıyor. Yüzde 43.9’la birinci sırada yer alan Başbakan Erdoğan’ı, yüzde 24.3’le Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 24.1’le Mustafa Sarıgül izliyor.



Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,644 µs