En Sıcak Konular

Venezüella: Savaşmaya hazırız

24 Temmuz 2010 09:32 tsi
Venezüella: Savaşmaya hazırız Latin Amerika ülkesi Venezüella, kendisini isyancı gerillalara barınak sağlamakla itham eden komşusu Kolombiya ile diplomatik ilişkilerini kesti.

 Venezüella lideri Hugo Chavez, olası bir savaş ihtimaline karşı ordusunu Kolombiya sınırına yığarken, Venezüella’nın İstanbul Başkonsolosu Jose Gregoria Bracho Reyes, Washington’un Bogota hükümetiyle ile birlik olup topraklarını işgal etmeyi planladığını belirtti. Reyes, gerekirse savaşmaya hazır olduklarını söyledi. 

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, sınır bölgesinde solcu gerillaları barındırdığı suçlaması karşısında Kolombiya ile diplomatik bağlarını kesince, iki ülke arasında savaş rüzgârları esmeye başladı.

Bu gelişme üzerine İstanbul’da basın toplantısı düzenleyen Reyes, Venezüella üzerinde çok büyük bir oyun oynandığını belirtirken, suçlamalarının tamamen asılsız olduğunu ifade etti. Reyes, büyük bir enerji krizi içinde olduğunu belirttiğini ABD’nin, İran ve Iraktan sonra gözünü şimdi de Venezüella’ya diktiğini” söyledi.

Reyes “ Ortada çok ciddi bir durum var, çünkü bunun arkasında Pentagon var. ABD petrol, doğalgaz, uranyum ve su gibi ihtiyaçlarını bu bakımdan zengin olan Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerinden sağlamayı planlıyor" dedi.

TÜM DÜNYAYA ÇAĞRI

“Kolombiya Ortadoğu’da İsrail’in oynadığı rolü oynuyor” diyen Venezüella Başkonsolosu, Botago hükümetinin ABD’nin emirlerini uygulayan kukla bir hükümet olduğunu söyledi

Kolombiya’nın içi boş ve anlamsız argümanlarla ülkesini suçladığını söyleyen Reyes, asıl hedefin Venezüella topraklarının ABD tarafından işgal edilmesi olduğunu söyledi. Reyes, buradan Türkiye dâhil tüm ülkelere Venezüella’ya ABD’ye karşı olan mücadelesinde destek vermeleri yönünde çağrı yaptı 

İstanbul’daki Başkonsolosluğu’ndaki bilgilendirme toplantısının benzerinin aynı anda Venezüella’nın birçok temsilciliğinde daha yapıldığını söyleyen Reyes, amaçlarının tüm dünyayı bu oyuna karşı uyandırmak olduğunu söyledi.

SAVAŞMAYA HAZIRIZ

Kolombiya’nın 2008 yılında benzeri bir nedenle Ekvador’a askeri müdahale yaptığını hatırlatan Reyes, Venezüella topraklarına da böyle bir saldırının gerçekleşme ihtimalini göz önünde bulundurduklarını ifade etti. Reyes, “Ancak hiçbir ABD’li veya Kolombiyalı askerin ülkemizi işgal etmesine izin vermeyeceğiz. Güçlü bir ordumuz var ve zorunda kalırsak savaşırız” diye konuştu.  Venezüella Başkonsolosu buna rağmen savaşın en son çözüm yolu olduğunu ve her zaman diyalogdan yana olduklarını vurguladı.

 

Venezuela, Kolombiya'nın suçlamaları üzerine Bogota Büyükelçisini geri çekmiş, Kolombiya da dün Caracas Büyükelçisini geri çağırmıştı. İki ülke bir anda savaş konumuna gelirken, Chavez sınır bölgesine askeri birlikler gönderdi.

 

Reyes, Chavez’in ABD’yi tarihte en fazla rahatsız eden lider olduğunu söyledi. Venezüella lideri için, “O, ABD için ayakkabının içindeki bir taş gibi” dedi. Reyes, “ABD Küba lideri Fidel Castro’yu bile alt edemedi. Venezüella gibi daha güçlü bir ülkenin lideri Chavez’i hiç alt edemezler” ifadelerini kullandı.

 

Reyes, FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri) gerillaları ile Kolombiya hükümetleri arasındaki sorunun da her zaman diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği yönünde çağrı yaptıklarını belirtirken, dünyanın herhangi bir yerinde silahlı ayaklanma yapan hiçbir örgütü desteklemeyeceklerini belirtti. Reyes, devrimci bir örgüt olarak tanımladığı FARC’ın da uluslararası terör listesine alınmasına da karşı olduğunu belirtti.

 

Reyes, ve bu delilleri “Saddam’ın sözde sahip olduğu kitle imha silahlarına benzetti.

 

FOTOĞRAFLAR SAHTE

Kolombiya, Amerika Devletleri Teşkilatı’nın (OAS) Washington’da düzenlenen toplantısında iddialarını desteklemek için harita ve video görüntülerinin yanı sıra görgü tanıklarının ifadelerini sundu.

 

Ülkenin OAS temsilcisi Luis Alfonso Hoyos, Chavez yönetimini cinayet işleyen, insan kaçıran ve uyuşturucu ticareti yapan teröristlerin faaliyetlerine göz yummakla suçladı. Hoyos, Güney Amerika’nın “bu kâbusa” daha fazla sabır gösteremeyeceğini belirtti ve Venezüella ulusal muhafızlarını militanları yasalara karşı korumakla suçladı.

 

Venezüella’nın OAS temsilcisi Roy Chaderton ise iddiaları reddetti ve Kolombiya’nın iddialarını destekleyecek hiçbir kanıt bulunmadığını, Hoyos’un sunduğu resimlerin nerede çekildiği hakkında hiçbir fikri olmadığını belirtti.

 

Bu konu hakkında da açıklama yapan Reyes, fotoğrafların tümünün birer montaj olduğunu ileri sürdü.

Hürriyet / Cengiz Özbek



Bu haber 1,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,350 µs