En Sıcak Konular

YASED: Türkiye uluslararası yatırımda %58 geriledi

22 Temmuz 2010 19:47 tsi
Türkiye'ye yatırım girişlerinde 2008 itibariyle düşüşün yüzde 18 olduğunu, 2009 yılında ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 58'lik düşüşle global girişlerdeki düşüşün oldukça üzerinde bir oranda gerçekleştiğini ifade etti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ve tüm dünyada eş zamanlı olarak duyurulan 2010 Dünya Yatırım Raporu'nu açıkladı. UNCTAD temsilcisi Kalman Kalotay ve YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper'in sunumuyla kamuoyuyla paylaşılan rapor, tüm dünyayı saran krizle birlikte uluslararası yatırımların geldiği noktayı ortaya koyuyor.

Doğrudan yatırımlarına devam eden iş adamlarının hangi ülkeleri tercih ettiklerini, Türkiye'nin dünya ligindeki ve gelişmekte olan ülkeler sıralamasındaki yerini gösteriyor ve diğer çeşitli yatırım trendlerini analiz ediyor.

Mustafa Alper sunumunda en fazla uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çeken ilk beş ülkenin ABD, Çin, Fransa, Hong Kong ve İngiltere olduğunu kaydederken, Türkiye'nin 7,6 milyar Dolar ile en çok yatırım çeken ülkeler arasında 32. sırada yer aldığını belirtti.

Rapora göre, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasındaki sıralamada bu yıl 15. sırada yer aldı. Geçtiğimiz yıl da genel sıralamada 20., gelişmekte olan ülkeler arasında ise 9. sırada yer almıştı. Dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım girişleri 2009'da bir önceki yıla oranla yüzde 37 gerileyerek 1,1 trilyon Dolar oldu.

Alper, krizin etkilerinin sınırlı kaldığı 2008'de düşüş yüzde 16 iken, 2009 yılında daha keskin bir düşüş olduğuna işaret etti. Türkiye'ye yatırım girişlerinde 2008 itibariyle düşüşün yüzde 18 olduğunu, 2009 yılında ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 58'lik düşüşle global girişlerdeki düşüşün oldukça üzerinde bir oranda gerçekleştiğini ifade etti.

YASED Genel Sekreteri, "Uluslararası doğrudan yatırım girişlerindeki düşüşün nedenleri temelde küresel krizin daralttığı finansman olanakları ile ilişkili olduğu görülmekte. Bu nedenle yatırımlar, şirketler arası borçlanma ve yeniden yatırıma dönüşen kazançlar, çok uluslu şirketlerin yabancı bağlı ortaklıklarının karlarında, birleşme ve satın alma işlemlerinde azalma görüldü." değerlendirmesini yaptı.

Gelişmekte olan ülkelerin hem girişler hem de çıkışlardaki paylarının önemli ölçüde arttığına vurgu yapan Alper, düşüşün daha da keskin olmamasında gelişmekte olan ülkelerin performansının önemli rol oynadığını savundu. 2009 yılında en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken ülkenin bir önceki senede olduğu gibi ABD olduğunu açıklayan Alper, gelişmekte olan ülkeler arasında olan Çin'in, çektiği 95 milyar dolarlık yatırım ile bu yıl ilk defa 2. sırada yer aldığına işaret etti.

Mustafa Alper, 2009 yılında en büyük uluslararası doğrudan yatırımcılar olarak ABD ve Fransa başta gelirken, gelişmiş ülkeler kaynaklı yatırımların toplam uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 75'ini oluşturduğunu bildirdi. Türkiye'nin 1,6 milyar dolarlık dış yatırımı ile 45. sırada yer aldığını kaydetti.

Rapor itibariyle 2009 yılı itibari ile toplam uluslararası doğrudan yatırım stoku 17,7 trilyon Dolar oldu. ABD ve Fransa en fazla uluslararası doğrudan yatırım stokuna sahip ülkeler olarak ön plana çıktı. En fazla stoka sahip gelişmekte olan ülkeler ise Hong Kong, Çin, Brezilya, Singapur, Meksika, Brezilya ve Rusya oldu. Gelişmekte olan ülkelerin payı yüzde 30 iken, Türkiye 77,7 milyar dolarlık stoku ile 39. sırada yer aldı.

GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER

UNCTAD temsilcisi Kalman Kalotay ortaya çıkan tabloyla ilgili dünya ekonomisinde kırılganlığın devam ettiğini, global uluslararası doğrudan yatırım akışlarında 2009 yılındaki keskin düşüşün ardından 2010 yılında hafif bir toparlanma beklendiğini, kriz öncesinde aşılmış olan 2 trilyon Dolar seviyesine ise ancak 2012 yılında tekrar ulaşılmasının mümkün olabileceğini dile getirdi.

YASED Genel Sekreteri Mustafa Alper gelecek beklentileriyle ilgili; "Türkiye açısından 2010 yılı ilk 5 ayındaki 2,7 milyar dolarlık girişe paralel 7 milyar Dolar civarındaki bir yılsonu rakamı beklentimiz var. Bu rakamın geçtiğimiz yılki rakamla oldukça yakın olmasını bekliyoruz. Birleşme satın alma ve özelleştirme işlemleri açısından da 2010 yılının durgun geçmesi 10 milyar Dolar seviyesine bir toparlanmayı mümkün kılmadı." dedi.

cha



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,944 µs