En Sıcak Konular

Almanya'da cezaevlerindeki gençleri aşırılıktan imamlar vazgeçiriyor

22 Temmuz 2010 12:02 tsi
Almanya, aşırılıklarla mücadelede artık dini pedagojiyi kullanıyor.

Violencen Prevention Network ve Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi işbirliği ile gerçekleşen projede imamlar cezaevine giderek gençleri aşırılıktan vazgeçiriyor. Pilot uygulaması başarılı bulunan proje genişletiliyor.

Almanya'da aşırılıklarla mücadele ilginç ve etkili yöntemler denenmeye başlıyor. Bu kapsamda, bazen terörizme de varabilen aşırılıkla mücadele için imamlar cezaevlerine giderek mahkumları ikna seansları düzenliyor. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ve Violencen Prevention Network (VPN) iş birliği ile 2008 yılında projeden alınan olumlu sonuçlar üzerine projenin yaygınlaştırılmasına karar verildi. Gençlik Cezaevinde Anti Şiddet ve Yeterlilik Çalıştırıcıları (AKT) adını taşıyan proje kapsamında sürekli olarak istihdam edilen iki profesyonel imam bu yılki çalışmalarını başarıyla tamamladı.

Programın ana unsurlarını "sorumluluk alma" ve "nefret ve şiddette veda etme" oluşturuyor. Pilot proje şeklinde uygulanan proje şimdiye kadar Berlin – Plötzensse Gençlik Cezaevi'nde (JSA) denendi, aşırılık yüzünden şiddet suçları işlemiş gençler proje kapsamında çalıştırılarak olumlu sonuçlar elde edildi.

VPN'nin pedagoji müdürü Thomas Mücke, "Biz Violence Prevention Network olarak projenin hedef grubuna yayılmasını selamlıyoruz. Ekibimize, dini kültürel alt yapısı olan iki çalıştırıcı daha katarak ekibi güçlendiriyoruz." dedi. Mücke ayrıca, yürüttükleri çalışmalardan göçmen kökenli olan ve fundamentalist akımlardan zarar gören birçok gencin de bu programdan oldukça faydalandığını kaydetti.

ZMD Genel Sekreteri Aiman A. Mazyek ise projedeki özellikle İslam'la ilgili öğretinin biçim ve yöntemini tamamen onayladıklarının altını çizdi. Girişimi tüm güçleriyle desteklediklerinin altını çizen Mazyek, "Aşırılık ve İslamcılıkla en iyi yine İslam'la mücadele edilir." dedi. Müslümanların büyük çoğunluğunun da İslam'da aşırılığa yer olmadığına inandığının altını çizen Mazyek, "Aşırılığa hayat hakkı tanınmaması temelde Müslümanların istediği şeylerden biridir." diye konuştu.

Aiman Mazyek öte yandan son zamanlarda yoğun şekilde tartışılan Almanya'da imam ve İslam din dersi öğretmeni yetiştirme konularını değerlendirerek İslami teşkilatlar olarak 20 yıldır bunları talep ettiklerini hatırlattı. Ancak bunların mümkün olması için öncelikle Müslümanlara resmen dini cemaat statüsü verilmesi gerektiğine dikkat çeken Mazyek, "Müslümanlar 20 yıldan beri din dersi için, bunun için de muhatap kabul edilmek için çaba harcıyorlar ki İslam din dersleri için bu anayasal temele ihtiyaç var. Bu üniversitelerde imam yetiştirmek konusunda da geçerli. Alman devleti bu konuyu kendisine neden zorlaştırıyor? Müslümanlardaki çeşitlilik aslında gurur duyulmalı. Hıristiyanlardaki çeşitlilikten bu konuya yabancı olunmaması gerekiyor. Bizim için imam eğitiminde öğreti önemli, politika değil ve bu nedenle biz sürekli, imamların bu ülkede eğitilmesini savunuyoruz. Bunun için hukuki ve yapısal koşullar sağlanmalı" ifadelerini kullandı.
 
cihan



Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs