En Sıcak Konular

'ABD ekonomisi olağandışı belirsiz'

22 Temmuz 2010 11:01 tsi
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, piyasaların beklediği olumlu mesajları vermedi; ekonominin hâlâ olağandışı belirsizlikte olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke piyasaların beklediği ABD Senatosu’ndaki konuşmasında olumlu mesajlar vermedi. 2012 yılının sonuna kadar işsizlik oranının düşmeyeceğini belirten Bernanke ekonominin ‘olağandışı belirsiz’ bir durumda olduğunu belirtmesi güne hafif kayıpla başlayan ABD borsalarında satışların hızlanmasına neden oldu.

Bernanke, günü stres testinin sonuçlarının olumlu beklentisi ve Apple ile Coca Cola’nın beklenenin üstünde kâr açıklamasının etkisiyle yükselişle kapanan Avrupa borsalarında işlemler bittikten sonra konuştu. Bernanke’nin açıklamalarının ardından ABD borsalarında kayıp yüzde 1’in de üzerine çıktı.

Bernanke, mali koşulların özellikle de Avrupa’daki borç krizinin ‘son aylarda ekonomik olarak büyümeyi daha az destekleyici hale geldiği’ uyarısında bulundu.

Ben Bernanke, ABD ekonomisinin ciddi bir biçimde yavaşlaması ya da durgunluğa girmesi halinde FED’in daha fazla önlemler almaya hazır olduğunu belirtti. Buna karşın Bernanke, bu dönem için özel bir önlem hazırlığı yapmadıklarını sözlerine ekledi.

ÇİFT DİP OLASILIĞI DÜŞÜK

Bernanke, FED’in atabileceği adımlar konusunda ayrıntı vermekten kaçındı. ‘Ekonomik görünüm olağandışı bir şekilde belirsiz’ diyen Bernanke, ılımlı bir ekonomik büyüme ve düşük enflasyon dönemi beklediğini kaydetti. Bernanke, istihdamda yaşanan kayıpların telafi edilmesinin zaman alacağını sözlerine ekledi.

2009 yılı ortalarında başlayan ekonomik büyümenin ise, teşvik edici para ve mali politikalara karşın oldukça mütevazi bir şekilde sürdüğünü söyleyen FED Başkanı, emlak piyasalarında talebin hâlâ zayıf olduğunu belirtti. Bernanke’ye göre bunun başlıca nedeni de işsizlik oranlarındaki yükseklik.

Bu kötümser tabloya karşın ekonominin çift dipli resesyona girme ihtimalinin düşük olduğunu söyleyen Bernanke, bununla birlikte ekonominin oldukça kırılgan olduğunun altını çizdi.

Bernanke, Wall Street, Kongre ve iş çevrelerine iyileşmenin büyüme önündeki tehditlere rağmen süreceğine dair olumlu bir mesaj vermeye çalıştı.

STRES TESTİ SONUÇLARI OLUMLU

Dün ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, banka temsilcileriyle stres testi sonuçlarını görüştü. Stres testine katılan 40 önemli bankanın temsilcisiyle görüşen Trichet, “Sonuçların kamuoyuyla paylaşılması sonucu Avrupa Bankaları’nın güveni yeniden inşa edilecek” dedi.
 
milliyet



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs