En Sıcak Konular

Savaş suçlusunun kişisel eşyaları "ibret için" sergileniyor!

22 Temmuz 2010 10:58 tsi
Eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçları için Lahey’de kurulan mahkemede yargılanmak üzere aranan Bosnalı Sırpların eski askeri lideri Ratko Mladiç’in kaçarken bıraktığı savaş planları, şapkası ve çakmağı gibi özel eşyaları, Bosna-Hersek

"İnsanlığa karşı suç işlemekten" aranan Ratko Mladiç’in eşyaları, Bosna Hersek’in kuzeybatısında bulunan ve savaş sırasında Çetniklere karşı verdiği başarılı mücadeleleri nedeniyle "kahraman kent" adıyla anılan Bujim’deki müzede tutuluyor.

Bosna ordusuna bağlı 505. Birliğin komutanı İzzet Naniç’in anısına açılan müzede, her birinin ayrı hikayesi olan yaklaşık 1000 savaş hatırası bulunuyor.

Kurulduğundan bu yana 100 bin kişi tarafından ziyaret edilen müzede, Mladiç’in eşyaları "ibret için" sergileniyor.

Bosna Savaşı sırasında Bujim’de görev yaparken bacağını kaybeden ve şimdi müzede çalışan Beçir Kovaçeviç, AA muhabirine, müzenin 15 Nisan 1996 tarihinde resmen açıldığını ancak 1994 yılından beri faaliyette olduğunu söyledi.

Bosna Hersek’in Bihaç kenti yakınlarında bulunan yaklaşık 20 bin nüfuslu Bujim’in, 1992-1995 yılları arasındaki savaşta Çetniklere karşı büyük bir direniş gösterdiğini anlatan Kovaçeviç, yüzlerce kayıp veren kentin, Çetnikler önünden kaçan sivillere sığınma yeri olduğunu ve savaş bitene kadar da Boşnaklar’ın kontrolünden çıkmadığını kaydetti.

Beçir Kovaçeviç, Bujim’de savaşın en zor anlarının 1994 yılında yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "Çetnik birlikler Bujim’in de içinde bulunduğu Krayina bölgesine yönelik o zamana kadar görülmeyen çapta bir operasyon düzenlemeye karar verdi. Çetnikler, 1994 yılının eylül ayında Bosna’nın diğer cephelerinden en ağır silahlarını ve en ’elit’ birliklerini Bujim’e getirdi. Bölgeyi kuşatan 5 tabur ağır silahlı askeri yanına ’Beyaz Kartallar’, ’Mauzerler’ ve ’Panterler’ gibi özel Sırp birlikleri de getirildi. Bu birliklerin başında ise General Rakto Mladiç bulunuyordu."

RATKO MLADİÇ’İN CEPHEDEN KAÇTIĞI AN

Beçir Kovaçeviç, o tarihte Bujim’i savunan 505. Birliğin Komutanı İzzet Naniç’in, kendi birliğinden seçtiği 100 özel Boşnak askeri Çetniklerin arasına sızdırmayı başardığını, bu özel askerler sayesinde bölgenin Srebrenitsa gibi olmaktan kurtulduğunu anlattı.

Boşnak özel birliklerin 12 Eylülde bölgeye gelen Ratko Mladiç’in yakınlarına kadar sızdığını anlatan Kovaçeviç, şu bilgileri verdi: "’Komutan İzzet Naniç’in birliğinden seçtiği 100 özel Boşnak asker, 14 Eylül 1994 tarihinde Çetniklerin lojistik merkezinin bulunduğu yere ulaşıp General Ratko Mladiç, en yakın yardımcısı Momir Taliç ve ekibini buldu. Ani saldırıya uğrayan Mladiç ve beraberindekiler, buradan kaçarak canlarını kurtardı.

Bu saldırı sırasında Mladiç, şapkasını, çakmağını ve bazı savaş planlarını alamadan kaçmak zorunda kaldı. Srebrenitsa’da soykırımın sorumlusu olan bu kişinin cesareti işte bu kadardı.

Bulduğumuz belgeler arasında Mladiç’in bazı emirleri dikkatimizi çekti.

Bu emirlerden birinde Mladiç, ’Bujim’de bir civciv bile canlı bırakılmayacak’ şeklinde askerlerine talimat veriyor. Bu operasyonumuz bölgeyi Srebrenitsa gibi olmaktan kurtardı. Bu bölgeden ayrılmak zorunda kalan Mladiç ve ’elit’ birlikleri, Bosna’nın diğer yerlerinde silahsız insanları bağlayıp katletti, kadınlara tecavüz etti. Bu askerlik onuruyla asla ve asla bağdaşmaz." Bazı Boşnaklar, Mladiç’in şapkasını geride bırakıp kaçtığı bu saldırıda yaralandığını da savunuyor.

"EFSANE KOMUTAN" İZZET NANİÇ İÇİN ANIT MEZAR

Bosna-Hersek’teki savaşta Bosna ordusunun en başarılı komutanları arasında sayılan, savaşın sonlarına doğru, henüz 30 yaşındayken ölen, Bujim’de konuşlanan 505. Birliğin Komutanı İzzet Naniç’in mezarı da bu müze yakınında bulunuyor.

Çetniklere, Hırvat ırkçı Ustaşalara ve Krayina bölgesinin bağımsızlığını isteyen ayrılıkçılara karşı verdiği mücadeleyle tanınan İzzet Naniç’in vefatının ardından bölgedeki Boşnaklar onun için bir anıt mezar yaptırdı.

Bölgeyi, Ratko Mladiç ve birliklerine karşı başarıyla savunan Naniç’in, Osmanlı mimarisi tarzıyla yaptırılan "türbe" şeklindeki anıt mezarı bölgeye gelen yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs