En Sıcak Konular

Türkiye, uluslararası doğrudan yatırımlarda 12 sıra geriledi

22 Temmuz 2010 10:43 tsi
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü (UNCTAD) tarafından hazırlanan ''2010 Dünya Yatırım Raporu''na göre Türkiye, 2009 yılında çektiği 7,6 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım (UDY) ile 32. sırada yer aldı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklanan rapora göre, dünyada en fazla UDY çeken ilk 5 ülke ABD, Çin, Fransa, Hong Kong ve İngiltere oldu.

Türkiye, 2009 yılındaki 7,6 milyar dolarlık giriş ile dünya genelinde en fazla doğrudan yatırım çeken 32. ülke olurken, bu miktar ile 2008'de yer aldığı 20. sıradan 12 sıra gerilemiş oldu ve uluslararası doğrudan yatırım girişlerinde yüzde 58'lik düşüş yaşandı. Türkiye'ye yatırım girişlerinde 2008 yılında ise yüzde 18'lik düşüş görülmüştü.

Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasındaki sıralamada bu yıl 15. sırada yer alırken, geçtiğimiz yıl 9. sırada yer almıştı.

Türkiye'de 2010 yılının ilk 5 ayındaki 2,7 milyar dolarlık UDY girişine paralel, yıl sonunda 7 milyar dolar civarında bir giriş olması bekleniyor.

Rapora göre, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım girişleri 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 37 düşüşle 1,1 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Krizin etkilerinin sınırlı kaldığı 2008 yılında düşüş yüzde 16 iken, 2009 yılında daha keskin bir düşüş olduğu dikkati çekti.

2009 yılında gelişmiş ülkeler kaynaklı yatırımlar toplam uluslararası doğrudan yatırımların yüzde 75'ini oluştururken, toplam uluslararası doğrudan yatırım stoku 17,7 trilyon dolar olarak gerçekleşti. ABD ve Fransa, en fazla uluslararası doğrudan yatırım stokuna sahip ülkeler olarak ön plana çıkarken, en fazla stoka sahip gelişmekte olan ülkeler Hong Kong, Çin, Brezilya, Singapur, Meksika, Brezilya ve Rusya oldu. Gelişmekte olan ülkelerin payı yüzde 30 iken, Türkiye 77,7 milyar dolarlık stoku ile 39. sırada yer aldı.
 
zaman



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,716 µs