En Sıcak Konular

Diktatör tabutundaki sır

22 Temmuz 2010 09:32 tsi
Diktatör tabutundaki sır Romanya’da eski komünist diktatör Nikolay Çavuşesku ve eşi Elena’ya ait olduğu sanılan kalıntılar, kimlik tespiti için mezarlarından çıkarıldı. Ancak tabutlar açıldığında ortaya çıkan manzara, sır perdesinin aralanmasına yetmedi.

ROMANYA’yı 1965 ile 1989 arasında yöneten ve 1989’daki komünizm karşıtı ayaklanma sırasında birlikte kurşuna dizilerek öldürülen Çavuşeskuların mezardan çıkarma işlemi dün damatları Mircea Oprean’ın tanıklığında yapıldı. Oprean, Realitatea TV’ye yaptığı açıklamada, “Cesetleri gördüm. Kayınpederiminki iyi korunmuştu. Onun idam edildiği sırada giydiği üzerinde delikler olan siyah kışlık paltosunu ve kuzu derisinden şapkasını tanıdım. Pantolonundaki kurşun delikleri de hâlâ görülebiliyordu. Kalıntılar muhtemelen Çavuşeskulara ait ancak testler sonuçlanana kadar emin olamayız” dedi.

Teşhis edilemeyebilir

Patoloji uzmanlarından oluşan adli ekip, Gençea mezarlığında iki saat boyunca numuneler aldıktan sonra kalıntılar hemen birkaç metre aralıklı mezarlara tekrar gömüldü. Uzmanlar Elena Çavuşesku’nun kalıntılarından numune almanın daha zor olduğunu çünkü onun kemiklerinin daha çok eridiğini söylediler. DNA testlerinin 6 aya kadar sonuçlanması bekleniyor. Bir Romen uzman ise DNA’nın su, gübre ve asitli maddelerle değişime uğramış olması halinde sağlıklı sonuç elde etmenin çok zor olacağını söyledi. Nikolay ve Elena Çavuşesku, Bükreş’te 22 Aralık 1989’da helikopterle kaçmaya çalışırken pilotun taraf değiştirmesi üzerine yakalanmış, alelacele kurulan bir mahkemeyle ölüme mahkum edilip kurşuna dizilmişti.

Mezarları niye açıldı

Çocukları ise idamdan sonra cesetlerin kimliği ile ilgili hiçbir belge olmadığı gerekçesiyle mezarın açılmasını talep etmişti. Ölüm belgelerini imzalayan patolog Vladimir Belis de cesetleri hiç görmeden bunu yaptığını itiraf etmişti. Bükreş Mahkemesi 2008’de çıkarma işlemini onaylamış ancak süreç tekrar tekrar ertelenmişti. Bu arada Çavuşeskuların üç çocuğundan sadece Valentin adlı oğulları hayatta kaldı. Kimliklerin onaylanması halinde ailesi, Çavuşeskuları bir başka mezara taşımayı planlıyor.



Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs