En Sıcak Konular

Türk'ün çekindiği Doğu'ya Yunanlı yatırıma gidiyor

22 Temmuz 2010 09:06 tsi
Krizle boğuşan Yunanistan'ın en büyük plastik hammadde üreticisi Plastika Of Crete, Atina yerine Gaziantep'i tercih etti ve bir haftada Doğu'ya giden ikinci yabancı yatırımcı oldu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) bile yatırım yapmaya çekindiği Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yabancı şirketlerden geliyor. Geçen hafta İngilizler'in ilk fabrikayı kurduğu Hakkâri'den sonra Yunan şirketi Plastika Of Crete de Gaziantep'te fabrika kuracağını açıkladı. Yunanistan'ın en büyük plastik boya hammaddesi üreticisi Plastika Of Crete bu hamlesiyle Türkiye'deki fabrika sayısını ikiye yükseltmiş olacak. Ekonomik krizle boğuşan, grevlerin damga vurduğu Yunanistan'da yatırım yapmak yerine Türkiye'yi tercih eden şirketi Gaziantep'te plastik boya ve iplik hammaddesi üretecek. İstanbul'da 2001'den bu yana Senkroma adıyla üretim yapan şirket, Antep'te ilk etapta 50 kişiye iş verecek. Yunan Plastika Of Crete'nin Türkiye'deki iştiraki Senkroma'nın Genel Müdürü Hamdi Yazır, "Son 9 yılda Türkiye'de işlerimizi 10 kat büyüttük. Bu başarı şirketin Atina merkezinde sürekli konuşuluyor. Çalışkanlığımızın ödülünü aldık" dedi.

ÜRETİM 2011'DE BAŞLAYACAK
Gaziantep'te kurulacak fabrikanın ilk planda arazi hariç yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırımla üretime başlayacağını anlatan Hamdi Yazır, "Üretime Ocak 2011'de başlayacağız. İlk planda 50 kişiye iş verilecek. 2013 yılında bu rakamlar artıracak" diye konuştu. Plastika Of Crete'nin Yunanistan'da 2, Polonya, Bulgaristan, Rusya ve Türkiye'de birer fabrikası bulunuyor. Toplam 5 ülkede 6 tesise sahip olan şirket ilk kez bir yabancı ülkede iki fabrika birden açmış olacak. Genel Müdür Yazır, yeni yatırım için Antep'i seçmelerinin nedenini ise "Halı sanayisine dönük üretim yapacağız. Gaziantep bu alanda oldukça önemli bir bölge. Halı sanayisinin üssü diyebiliriz. Ayrıca halılarıyla ünlü İran ve Suriye de buradan ihracat yapacağımız bir bölge olacak" sözleriyle anlattı.

HAKKâRİ'NİN İLK FABRİKASINI DA İNGİLİZLER KURUYOR
ORTADOĞU pazarlarına açılan kapı olarak nitelenen Doğu ve Güneydoğu, yatırım anlamında sadece Yunanlıları değil İngilizleri de kendine çekti. İngiliz Msabrother Intratıonal şirketi geçen hafta Hakkâri'de su paketleme fabrikası temeli atarak şehrin ilk sanayi tesisini kurmak için adım attı. İngiliz şirket Hakkâri'nin merkezine toplam 6 milyon dolarlık yatırımla Berçelan Su Paketleme Fabrikası isimli bir tesis kuracak. Tesislerde 80 kişi istihdam edilecek.

sabah

 



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs