En Sıcak Konular

Terör hep aynı yerden vuruyor

22 Temmuz 2010 08:15 tsi
Terör hep aynı yerden vuruyor Çukurca-Hantepe'de 6 askerimizin şehit düştüğü hain saldırı, aynı bölgede yaşanan baskınları gündeme getirdi.

Terörle mücadelenin önemli merkezlerinden Hakkari'de son iki yılda Aktütün, Gediktepe, Hantepe gibi 27 büyük saldırı gerçekleşti. Yüksek teknik donanıma sahip olmasına rağmen 3. Taktik Tümen Komutanlığı 64 şehit verdi. Demokratikleşme adımlarıyla aynı döneme rastlayan baskınlarda ihmal iddiaları tartışılıyor. 
 
Türkiye, demokratikleşme çabalarının arttığı dönemlerde terör saldırılarıyla sarsılıyor. Irak ve İran'a komşu Hakkari'nin Şemdinli, Çukurca ve Yüksekova sınırları içerisinde 'alan derinliği' kazanan terör saldırılarına önceki gün 6 askerin şehit düştüğü Çukurca Hantepe baskını da eklendi. 3. Taktik Tümen Komutanlığı'na bağlı 20 bine yakın askerin konuşlandığı bölge, terörle mücadelenin en önemli merkezleri arasında bulunuyor ve bu yüzden görevli birlikler yüksek teknik donanıma sahip. Ancak Dağlıca, Aktütün, Gediktepe, Hantepe gibi baskınlarla anılan bölgede iki yılda 27 büyük terör saldırısı gerçekleşti. 64 asker şehit olurken, 52 asker yaralandı.

Saldırıların neredeyse tamamında önceden istihbarat alındığı, termal kamera, sensör sistemleri, insansız hava araçları ile sağlanan anlık istihbarat ekipmanlarına rağmen şehit haberlerinin önlenemediği gündeme geldi. İhmal iddiaları tepkiyle karşılandı. Önceki gün Çukurca'daki saldırıda da yine soru işaretleri vardı. Emniyet ve askerî istihbaratın 10 gün önce saldırı için uyarıda bulunduğu belirtildi. Termal kameraların çalışmadığı, aydınlatma mayınlarının devreye girmediği, helikopter desteğinin de geciktiği ileri sürüldü.

Bir ay önce yaşanan Gediktepe baskınında 11 askerin şehit edilmesinden sonra bölgeye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a siperlerde eşlik eden 3. Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın sözleri medyada uzun süre tartışılmıştı. Kaya, Erdoğan'a verdiği brifingde, baskından önce termal kameralarca tespit edilen grup için "Teröristleri çoban sandık." demişti.

Basına yansıyan resmi bilgilere göre, 64 şehit verdiğimiz bölgede, son iki yıldaki saldırılarda 17 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi. Öncesinde istihbaratlar alınmasına, termal kamera, sensör sistemleri, insansız hava araçları ile sağlanan anlık bilgi paylaşımı yapan ekipmanlara rağmen, ihmal gibi baskınlarda askerler şehit düşmeye devam ediyor. Bölgede 3 yıldır görev yapmasına rağmen 'görev başarısızlığı' sorgulanmayan komutanlar var. Güvenlik zaafiyetleri yüzünden 'kopya saldırılarla' sarsılan bölgedeki komutanlara hesap sorulmuyor. Bir ay önce yaşanan Gediktepe baskınında 11 askerin şehit edilmesinden sonra bölgeye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a siperlerde eşlik eden 3'üncü Taktik Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın daha sonra "Teröristleri çoban sandık" diyerek ihmali simgeleyen sözleri gazetelere yansımış ve tartışma konusu olmuştu.

Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe'deki askerî üs bölgesine iki gün önce teröristler tarafından gerçekleştirilen saldırıda 6 askerin şehit olması Türkiye'yi bir kez daha derinden etkiledi. Hakkâri ve bölgesi konum itibarıyla PKK terör örgütünün 'alan derinliği'ni artırdığı ve güvenlik sorununun yaşandığı bir bölge. Son altı ayda yoğunlaşan saldırılar öncesinde alınan istihbarata ve buradaki birliklerin tüm teknik donanımına karşın yaşanan saldırılar ve şehit hadiseleri akıllara soru işareti getiriyor. Sene başından itibaren bölgede gerçekleştirilen 20 saldırıda 35 askerimiz şehit edildi, 64 kişi yaralandı. Şemdinli Tekeli Gediktepe mevkiine yapılan saldırıdan sonra Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ sınır karakoluna kadar gidip terörle mücadelede 'kararlılık mesajları' verdi. PKK'nın ilk silahlı eylemini gerçekleştirdiği bu bölgeden gelen saldırılar, demokratik açılım gibi önemli siyasi gelişmeleri etkiledi.

21 Ekim 2007'deki cumhurbaşkanlığı referandumunun yapıldığı gün Dağlıca baskınıyla başlayan saldırılar Aktütün, Şemdinli, Gediktepe baskını ve Hantepe baskınlarıyla sürdü. Aynı sorumluluk bölgesinde 7 askerin mayına basarak şehit olduğu 27 Mayıs'taki olay sonrasında mayınların TSK'ya ait olduğu ortaya çıktı. Olayla ilgili iki komutan Gürbüz Kaya ile Zeki Es arasındaki konuşmalar internete düştü. Ses kayıtları nedeniyle suç duyurusunda bulunuldu. Sivil savcılıkta başlayan soruşturma daha sonra yetkisizlik kararıyla Van Askeri mahkemelerinde açılan soruşturmayla sürdü.


Tezkereye karşı Aktütün baskını
-Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın Hakkâri'de görev yaptığı son iki yıl içerisinde dört önemli kanlı olay Türkiye gündemine damgasını vurdu. Aktütün Karakolu 4 Ekim 2008'de PKK baskınına uğradı. Gün boyu süren çatışmaların yaşandığı baskında 17 asker şehit oldu. Saldırı bir yıl önce yaşanan Dağlıca baskınının neredeyse kopyası gibiydi. Saldırının yaşandığı hafta sınır ötesi operasyonla ilgili Başbakanlık Tezkeresi, 8 Ekim Çarşamba günü ele alınacaktı. Bir yıl önce alınan kararın süresi dolduğu için 1 yıllığına tekrar uzatılması gündemdeydi. Bülent Arınç'ın saldırıdan sonra yaptığı açıklama manidardı: "Bu saldırının zamanlamasını göz önüne alırsak, tezkereye bir misilleme olarak yapıldığı sonucuna varılabilir." Saldırının bir başka tesadüfü de cumhurbaşkanlığı ile ilgili referandum seçimleri ile aynı güne denk gelmesiydi.
 

Mayın tasarısı görüşülürken Çukurca'da patlama oldu
- Mayın tasarısı 27 Mayıs 2009 tarihinde Meclis gündemine geldi. Tasarının Meclis'te görüşüldüğü saatlerde Güneydoğu'dan kanlı bir eylem haberi ajanslara düştü. Hakkâri Çukurca'da PKK'nın önceden döşediği mayının patlaması sonucu 6 asker şehit düşmüş, 8 asker yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan askerlerden biri daha kurtarılamadı. Saldırı gazetelere bir sonraki gün "Tarihi fırsata kalleş mayın" başlığı ile haber oldu. Saldırının hedefinde demokratik açılım olduğu belirtiliyordu. Fakat Genelkurmay Başkanlığı'nın açıkladığı gibi mayınların PKK'nın değil, TSK'ya ait olduğu ortaya çıktı.


Tarihî referandum süreci başladı teröristler Gediktepe'ye saldırdı
- 19 Haziran 2010 tarihinde Şemdin-li'de sınır ötesi operasyon için bölgeye sevk edilen seyyar birliklere saldırı düzenlendi. Gediktepe mevkiinde 11 asker şehit edilirken 16 kişide de yaralandı. Saldırının düzenlendiği günlerde Türkiye iki önemli olayı konuşuyordu. Biri Ergenekon terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile birlikte 11 tutuklu sanığın Yargıtay tarafından serbest bırakılması. Diğeri ise eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın Ergenekon davasına bakan mahkeme heyeti üzerindeki vesayetinin ortaya çıkması. 20 Temmuz 2010 tarihinde Hakkâri'nin Çukurca ilçesine bağlı Hantepe bölgesinde bunan askerî birliğe terörist grupların gece yarısı düzenlediği son saldırıda ise 6 asker şehit oldu.


Gürbüz Kaya 2 yıldır bölgede tümen komutanı
Saldırılarıın yoğunlaştığı bölgeden Hakkâri 3'üncü Taktik Tümen Komutanlığı sorumlu. Tümenin başında 2 yıldır Tümgeneral Gürbüz Kaya (sağda) bulunuyor. Balyoz davası sanığı Kaya, Gediktepe'de Başbakan Erdoğan'a brifing verirken, "Teröristleri çoban sandık." demişti.

zaman



Bu haber 2,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,232 µs