En Sıcak Konular

'Derin Kaygı' uyandıran tatbikat

21 Temmuz 2010 14:09 tsi
'Derin Kaygı' uyandıran tatbikat Kore mi, İran mı? Yoksa her ikisi birden mi?

ABD eski Başkanı Bill Clinton'un üst seviye danışmanarından ve etkili bir nüfuza sahip demokrat isimlerden  biri olan Robert Shapiro'nun, ABD Başkanı Barack Obama hakkında söylediklerini ilgi çekici bulmuş, Financial Times gazetesine verdiği mülakatı geçen hafta iyibilgi'de analiz etmiştik. (Bkz: Tek kurtuluşu yeni bir 9/11 ve Obama için doğru kriz aranıyor!)

Shapiro verdiği mülakatta özetle şunu söylüyordu: Başkan Obama'nın, anketlerde baş aşşağı giden kamuoyu desteğini toparlayabilmesi için halkın güvenini tazeleyebileceği "büyük bir krize ihtiyacı" var. 9/11 ya da Oklahoma City bombalaması gibi.

Bu sözlere çok çeşitli yorumlar getirilmişti. Fakat bu sözlerin spekülasyondan arınmış hali, bizlere, işin özünde Obama'nın kendisini bir "lider" olarak ispatlama ihtiyacının ne kadar acil olduğunu gösteriyor.

Obama, ABD halkına kendini kanıtlamak zorundaymış gibi bir hava estiriliyor.

İşte son günlerde uluslarası kamuoyunun dikkatini çeken iki gelişme var ki, ABD Başkanı'nın kendini ispat etme ihtiyacına cevap verebilir.

Bu gelişmelerden birincisi Times dergisinde geçen hafta yayınlanan bir habere dayalı. Habere göre İsrail, ABD yönetimini, İran'a karşı bir askeri harekat için ikna etmeyi başardı. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Barack Obama üzerinde "askeri operasyon" baskısının sonuç verdiği belirtilen makalede, Amerikan genelkurmayının İran'ın nükleer tesislerini hava operasyonu ile vurmak için çeşitli planlar geliştirdiğini, masada İsrail genelkurmayının da desteği olduğu söyleniyor. Böylece İran konusunda, Obama'nın askeri müdahaleye yeşil ışık yakabileceğinin altı çizilmiş oluyor.

İran'a yapılacak askeri operasyon, birinci opsiyon.

İkinci opsiyon ise, Türk basın ve yayın kuruluşlarında pek dikkat çekmeyen bir gelişme üzerine kurulu: ABD ve Güney Kore'nin ortak düzenleyeceği bir askeri tatbikat.

"Amerikan nükleer uçak gemisi USS George Washington, Güney ile Kuzey Kore arasındaki gerginliğin ardından, ortak tatbikat için Güney Kore’ye gidiyor.

Topçu helikopterleri dahil, 90 savaş uçağı taşıyan ABD’nin en büyük uçak gemisi, yarın Güney Kore’nin Busan limanına demirleyecek.

ABD, Güney Kore ile birlikte ortak tatbikat yapacak. George Washington uçak gemisinde 6 bin 250 kişilik askeri personel görev yapıyor. 333 metre uzunluğundaki "yüzen dev ada", dünyanın en etkili savaş uçakları F-22 "Raptor"ları (Yırtıcı Kuş) taşıyor."

Çin, 25 Temmuzda başlatacakları geniş çaplı askeri tatbikat dolayısıyla duyduğu rahatsızlığı bugün dile getirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çin Gang, yaptığı açıklamada, "Biz ilgili tarafların sakin olmalarını ve tatbikat sırasında bölgesel gerginliği artıracak davranışlarda bulunmamalarını istiyoruz" dedi.

Sözcü, söz konusu ortak tatbikat konusunda "derin kaygı" duyduklarını sözlerine ekledi.

Daha önce, ABD eski başkanlarından demokrat Bill Clinton'un Çin ve Tayvan arasında yaşanan krize müdahil olarak, uluslararası camiada "diş gösterdiği" biliniyor.

Acaba Başkan Obama'da Sarı Deniz'de yaşanacak bir krizin hesabını yapıyor olmasın?

Ya İran, ya da Kuzey Kore...Ya da ikisi birlikte!

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 2,558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,509 µs