En Sıcak Konular

TOBB işçiyi gönüllü alacak

21 Temmuz 2010 14:09 tsi
Başbakan Erdoğan'ın bir dönem polemik konusu yapılan 'Herkes bir işçi alsın' çağrısına TOBB, geliştirdiği istihdam projesiyle gönüllü destek verecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Herkes 1 işçi alsın işsizlik sorunu kalmaz' çağrısına, başkanlar kurulu toplantısıyla 'işçi nitelikli olursa evet' mesajı veren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu yoldaki ilk adımı attı. Üyelerinin yüzde 80'inin 'eleman nitelikli olursa alırız' dediği TOBB, Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi'yle (Beceri 2010 Projesi), sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikte elemanları yetiştirecek.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, istihdam meselesinin, Türkiye'nin uzun süredir çözüm harcanan konularından biri olduğunu, Türkiye'de her yıl çalışma yaşına gelen 800 bin genç olduğunu, ancak yeterli eğitim verilemeyen bu genç nüfusun, ekonominin büyümesine istenen katkıyı veremediğini söyledi.

Bunun sistemle ilgili olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, gereken beceri kazandırılan insanların, dünya çapında isim yapabildiğini kaydetti.

AKTİF İŞ GÜCÜ POTİKASI

Beceri 2010 projesi ile mesleki eğitim kursları meselesine bir neşter atıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türk özel sektörünün asli mekanizması olan ticaret ve sanayi odalarımız, TOBB, İş-Kur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığımız ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitemiz bir araya gelerek, meslek eğitiminde yeni bir modeli başlatıyoruz. Aktif işgücü politikasının ilk büyük adımı atıyoruz" dedi.

BİR UMUT PROJESİ

Beceri-2010 Projesi'nin, iş edindirme seferberliği olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"Bu aynı zamanda rekabetçilik projesidir, bir umut projesidir. Bu projede, nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu nitelikleri güncelliğini yitiren işsizlerimiz için iş bulma umududur. Bu proje, nitelikli insan kaynağı bulamadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için rekabet gücü kazanma umududur."

İstihdam konusunda özel sektör şirketlerine de seslenen Hisarcıklıoğlu, "(İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır) düsturu ile yetişmiş bir milletiz. Küresel krizin getirdiği sıkıntı ve ıstırabı, ancak işverenler ve çalışanlar birlikte durarak aşabiliriz" mesajı verdi.


En önemli sorun MESLEKSİZLİK

İstihdam sorunun altında yatan en önemli nedenlerden birinin de 'mesleksizlik' olduğunu kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının duyduğu becerilerin, iş arayanlarda bulunmadığını bildirdi. Anadolu'da kahvelerin işsiz dolu olduğunu, buna karşılık işletmelerin ise çalıştıracak eleman bulamadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, 'Zira bizim işletmelerimizde ihtiyaç duyduğumuz beceriler, okullarımızda öğretilmemekte, okullarımızda öğretilen becerilerse, işletmelerimizde kullanılmamaktadır' dedi.


Sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikler

Proje çerçevesinde bölgesel ve sektörel mesleki eğitim ihtiyaçlarının odaların aktif katılımıyla TOBB ETÜ tarafından belirleneceğini ve ihtiyaç analizinin ilk aşamada pilot olarak seçilen 19 ilde uygulanacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu ihtiyaçlar doğrultusunda kurslar açılacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, sonra buna uygun mesleki ve teknik programlar hazırlanacağını, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 111 teknik ve endüstri meslek liselerindeki donanımın yenileneceğini, öğretmenlerin bilgi ve becerilerinin güncelleneceğini, tespit edilen işgücü ihtiyacına uygun nitelikte teorik ve pratik mesleki eğitim programlarının uygulanmaya başlayacağını bildirdi. Proje ile yılda 9 bin 858 kursta 197 bin 160 işsiz eğitilebilecek. Başaralı kursiyerlerin yüzde 90'ı istihdam edilecek.


İleri yaştakilere 'Sorgeç' modeli

TOBB'un devreye koyduğu uygulama bir anlamda, Almanya'da mesleki eğitim konusundaki başarıları nedeniyle devlet nişanı alan gurbetçi işadamı Nihat Sorgeç'in mesleki eğitim modelini Türkiye'ye taşıyor. Bu modelde gençlerin yanı sıra belli bir yaşı geçmiş, mesleği körelmiş insanlara da, kendi yeteneklerine ve önceki mesleğine yakın yeni meslekler kazandırılıyor.

Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Başkan Yardımcısı ve Kreuzberg Eğitim Merkezi Müdürü Nihat Sorgeç, Almanya'da arzu edilen uyumun mesleki yeterlilik ve özgüvenden geçtiğini fark ederek bu alanda yatırıma yönelmişti.

Sorgeç'in yaklaşık 600 kişi kontenjanlı meslek eğitim merkezinde bir kuaförlük için dahi üç yıllık eğitim veriliyor. TOBB'un vereceği mesleki eğitimin ise Sorgeç modelinin hızlandırılmışı olacağı belirtiliyor.


Yapısal soruna neşter

TOBB Başkanı, köyden kente göç, düşük teknolojiden orta teknolojili üretime geçiş, hizmet sektörlerinin yeniden yapılandırılması, sektörlerde yaşanan yapıcı yıkım süreci ve ekonomik

krizler gibi faktörlerin Türkiye'deki istihdam piyasasının yapısını kalıcı bir biçimde değiştirdiğini ve işsizliğin yapısal bir soruna dönüşmesine neden olduğunu vurguladı.


Özel sektörden 1 milyon kişiye istihdam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise proje ile 5 yılda en az 1 milyon işsiz genci iş sahibi kılmayı amaçladıklarını belirterek, "Bu projeyi insanımıza 'altın bilezik' kazandırma projesi olarak adlandırıyoruz. Bu proje, işsizler için, iş dünyası için, ülkemiz için bir umut projesidir" dedi.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK

İstihdam meselesini mesleki eğitimle bütünleştiren eylem planının 15 Temmuz 2010'da Bakanlar Kurulu kararıyla kesinleştiğini anımsatan Dinçer, 'Birlikte elimizi taşın altına koyduk ve inşallah güç birliğimizi koruyarak istihdam yükünü Türkiye'nin omuzlarından kaldıracak, iş gücü piyasasının ihtiyacına cevap vereceğiz" dedi. Dinçer, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında proje için 119 milyon 270 bin liralık kaynak kullanılacağını, kurslara katılacak işsizlere kurs süresince günlük 15 lira ödeneceğini bildirdi.

BÜTÜNCÜL STRATEJİ DEVREDE

Bakan Dinçer, kayıt dışı istihdam ve yabancı kaçak işçiliğin boyutlarının, iş gücünün vasıf ve beceri düzeyi ile çalışanların meslek edinme, gerektiğinde meslek değiştirme, iş hayatındaki muhtemel ve güncel değişimlere uyum kabiliyetinin istihdamın artırılması açısından en önemli meseleleri oluşturduğunu söyledi. Türkiye'de ilk defa işsizlik sorununun çözümü için bütüncül bir strateji ortaya konulduğuna dikkati çeken Dinçer, işsizlikle mücadelede en önemli adımlardan birinin Ulusal İstihdam Strateji olduğunu ve bundan sonra alınan tüm tedbirler ve teşviklerin bu stratejinin bir parçası olacağını vurguladı.

 



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,531 µs