En Sıcak Konular

Bakan Yıldırım: Bürokrasiyi 'tuş' etmemiz lazım

21 Temmuz 2010 13:08 tsi
Belgelerin elektronik ortama atılmasıyla emekli aylığı bağlama süresini 3 güne indirilebileceğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun için bürokrasinin tuş edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Ulaştırma Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki basılı bilgi ve belgelerin e-devlet hizmetlerinde kullanılabilmesine ilişkin işbirliği protokolü imzaladı.

Protokol öncesi konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uygulamayla belge ve bilgilerin bilgisayar ortamına taşındığını ve istenilen süre saklanacağını ifade etti. Akıllı arşiv kentleri oluşturulduğunu kaydeden Bakan, kurumların ellerindeki bütün yazılı kağıt dokümanları elektronik ortama atacağını bu projenin iki yıl içinde hayata geçeceğinin altını çizdi. Çalışmayı TÜRKSAT'ın yürüteceğini vurgulayan Yıldırım, ardından Çalışma Bakanlığı'na devredileceği bilgisini verdi. Bakan Yıldırm, " Bu bir sayısallaştırma projesidir. Bu kamuda bir ilktir." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise projeyle 81 ildeki her türlü bilgi ve belgeyi elektronik ortama atacaklarını bildirdi. Emeklilerle ilgili hizmetlerin daha etkin ve hızlı sunulmasının önünde bazı eksiklikler bulunduğunu vurgulayan Dinçer, "Emeklik müracaatı için aşağı yukarı 50 günde cevap veriyorduk. İç düzenlemeler ve operasyonlarla bu süreyi 31 güne indirmeyi başardık. Biz emeklilik başvurularına 3 gün içinde cevap vermek istiyoruz." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere 3 ayrı kurum bulunduğunu ve bunların her birisinin 81 vilayette ayrı ayrı örgütlendiğini belirten Dinçer, projenin avantajlarını şöyle sıraladı: "Bu projeyle 81 ildeki üç ayrı kuruma ait her türlü bilgi belgeyi elektronik ortama atıp kolayca ulaşılabilir hale getireceğiz. Vatandaş, birden fazla ilde ya da birden fazla sosyal güvenlik kurumunda çalışmış ise bu projeden sonra bu kişiye ait işlemleri birkaç saniyede görebileceğiz. İş akışımız hızlanacak verimliliğimiz artacak vatandaşların emeklilikleriyle ilgili işlemlere dair erişilebilirlik hızlanacak."

EMEKLİLİĞİNE 1 YIL KALANLARA ÖNCELİK

Kolnuşmaların ardından soruları cevaplayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, projeyi 1,5 yıl içinde bitirmeyi taahhüt ettiklerine dikkat çekti. Emekliliğine 1 yıl kalan vatandaşların evraklarına öncelik verileceğini bunların elektronik ortama atılacağını belirten Yıldırım, Bakan Dinçer'in belirttiği sürelerde emeklik aylığı bağlamanın mümkün olacağına işaret etti.

Bir basın mensubunun "Araya tanıdıklar sokmama rağmen ve internetten işlem yapmama rağmen işlemlerin günlerce sürdü? Bunun için memurlara denetim yapacak mısınız?" sorusu üzerine Yıldırım, bunun için sadece e-devletin yeterli olmayacağını zihinsel değişim dönüşümün şart olduğunu söyledi. Yıldırım, işlemlerin hızlanması için bürokrasiyi tuş etmek gerektiğini ifade ederek, "Şu anda direnç var. Bürokrasinin değişimi dönüşümünden bahsediyoruz. Geleceksin memurun önünde ellerini bağlayacaksın gözlerinin içine bakacaksın sonra tekrar işine dönecek. Bunları değiştirmek 1 günde olmaz. Bütün kavgamız bunun için. Bürokrasiyi tuş etmek için. Yani tuşların altına yerleştirmek için. Tuşa indirgeyeceğiz. Onun için bu mücadeleyi hep beraber yapacağız." değerlendirmesini yaptı. Denetimlerle mesafe almanın mümkün olmadığını vurgulayan Bakan, vatandaş ve devlet farkındalığının oluşturulması gerektiğini işaret etti.

Bakan Dinçer'de zihniyet değişimine ihtiyacı geçen yıl üniversite tercihleri sırasında yaşanan ikametgah ve nüfus cüzdanı sureti şartıyla anlattı.

(CİHAN)



Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,013 µs