En Sıcak Konular

AK Parti 'timsah gözyaşları'na çok kızdı

21 Temmuz 2010 13:06 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Grup toplantısında ağlaması üzerine muhalefetin yaptığı "samimi değil" ve "timsah gözyaşları" açıklamalarına AKP cephesinden yoğun tepki geldi.

 Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklamaları, "yakışıksız ve ayıp" olarak değerlendirirken, Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen ise "seviyesiz" değerlendirmesini yaptı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise, "Bu yorumu yapanların yaptığı şey timsah siyasetinden başka bir şey değil" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin dünkü TBMM Grup toplantısında 12 Eylül döneminde idam edilen 4 gencin hikayesine değinerek grup kürsüsünde duygulanmış, konuşması esnasında hem kendisi hem de partililerin ağladığı görülmüştü. Başbakan’ın gözyaşlarına ilişkin değerlendirmeler yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "sahte gözyaşları" olarak değerlendirirken, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise "Timsah gözyaşları" değerlendirmesini yapmıştı.

AKP MKYK öncesi muhalefetin bu sözlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan AKP yöneticileri muhalefete sert sözlerle yüklendi.

-"YAKIŞIKSIZ VE AYIP"-

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç değerlendirmesinde Başbakan’ın ağlamasının içten bir hareket olduğunu, bunun samimiyet testine tutulmasını yadırgadığını söyledi. Arınç CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek şöyle dedi: "Sayın Kılıçdaroğlu’nun taaa Kıbrıs’tan ’bu bir numaradır’ veya ’numara yapıyorlar’ şeklindeki sözü, siyasetçiye hele hele bir genel başkana hiç yakışmaz. Hiç kimse niyet okuyucu olmamalı. Konuşulanlar bellidir, anlatılanlar bellidir, bu olaylar Türkiye’de yaşanmıştır. Türkiye’ye herhangi bir gezegenden gelmemişse insan, bu tarihlerde yaşamış ve bu olayları yakinen bilmişse, bu fecaatı her zaman idrak edecek ve duygulanacaktır. Siyasetçiler birbirlerine böyle yakışıksız sözlerle hitap etmemeliler, niyet okumamalılar, samimiyet testine tabii tutmamalılar. Yoksa kendileri yargılanırlar. Kendilerinin söyledikleri veya ifade ettiklerini ne kadar samimi veya samimiyetsiz olduğunu insanlar sorgulamaya başlarsa bundan hepimiz zarar görürüz. Dünkü konuşmalar insaniydi, vicdaniydi, ahlakiydi ve hissiydi. Bundan herkesin etkilendiğini biliyorum. Etkilenmemiş olabilirsiniz, bu olaylara bigane kalmış olabilirsiniz. Ama bunu söyleyen samimi insanlara da bir şekilde kulp takarak onu numara yapmakla suçlamak çok çirkin çok yakışıksız, küçültücü bir ifadedir. Ne olur siyasetçiler bu tavırlarından vazgeçsinler."

-12 EYLÜL’DEN NEMALANANLARIN BAŞINDA CHP GELİYOR-

Arınç açıklamasının devamında Kılıçdaroğlu’nun "12 Eylül’den nemalananlar bunları söyleyemez" sözlerine de tepki göstererek 12 Eylül döneminde yargılanmayan tek partinin CHP olduğunu söyledi. Arınç şunları söyledi: "Şimdi yargılanan, gözaltına alınan, siyasi hakları elinden alınan bir siyasi partinin temsilcilerine veya o siyasi partide görev yapmış insanlara ’siz 12 Eylül’den nemalandınız’ demek en hafif tabiriyle tarihi, siyaseti, Türkiye’yi tanımamak demektir. Oysa CHP 12 Eylül 1980’de, o tarihten önceki olayların sorumlusu olarak bilinmesine rağmen, toplumsal olayların tahrik edicisi olarak bir kısım çevreler tarafından bilinmesine rağmen 12 Eylül’den sonra yargılanmadı. Sadece tüm partiler kapatıldığı gibi CHP de kapatıldı. Ama hiçbir CHP’li yetkili mahkeme önüne çıkmadı, yargılanmadı. Halkçı parti olarak devam ederek seçimlere katılma imkanı verildi. Sonra SODEP, SHP, CHP... 12 Eylül’ün hiçbir etkisi CHP üzerinde olumsuz bir iz bırakmadı. Bunu bu şekilde söylemek istiyorum.. 12 Eylül’den nemalanan partiler varsa bunların başında CHP gelir. Sayın Kılıçdaroğlu bunu da ögrenmiş olsun."

-"DEĞERLENDİRMELERİ SEVİYESİZ BULUYORUM"-

AKP Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen ise Başbakan’ın açıklamasını duygu dolu ve samimi bulduğunu söyledi. Tüzmen "O da başbakanımızın duygusal samimi bir anı. Tamamıyla kendisinin içinde bulunduğu ruh halini yansıtmış oldu. Bu şekilde değerlendirmeleri seviyesiz buluyorum. Türk siyasetine de yakışır bulmuyorum" değerlendirmesini yaptı.

-"TİMSAH SİYASETİ YAPIYORLAR"-

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise "timsah gözyaşları" ifadesini ayıp olarak değerlendirirken, 12 Eylül’ün hesabını soralım denildiğinde muhalefetin buna yanaşmadığını söyledi. Çelik şunları söyledi: "Kendi arkadaşlarının bedel ödeyen arkadaşlarının hesabını sormaya yanaşmıyorlar. Kendi arkadaşlarının acısına ortak olanlara da timsah gözyaşları diyorlar. Bu yorum yapanların yaptığı şey timsah siyasetinden başka bir şey değil."

-YANITI MİLLET 12 EYLÜL’DE VERECEK-

Muhalefetin timsah gözyaşları değerlendirmesine ilişkin bir başka eleştiri ise Malatya Milletvekili Öznur Çalık’tan geldi. Çalık "insani duygulardan arınmışlara en güzel cevabı 12 Eylül 2010 tarihinde milletimiz verecektir" değerlendirmesini yaparken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle ise "Farklı atasözlerimiz vardır. Bunlardan bir tanesi ’ağlayamazsanız anlayamazsınız’ şeklinde. Ne yazık ki bu memlekette hem de bir partinin genel başkan statüsünü taşıyan insanlar var. Anlayamıyorlar bunu anlayamıyorlar. Onların canları sağolsun" dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise, 12 Eylül’de haksız hukuksuz şekilde idama gönderilenlerin idama gönderilenlerin hikayesini dinleyince vicdanı olan herkesin bundan etkileneceğini belirterek, "Ancak vicdanı ve vicdan terazisi doğru tartmayanlar bundan rahatsız olur" dedi.



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,225 µs