En Sıcak Konular

"En önemli görevim İsrail-Türkiye ilişkileri"

21 Temmuz 2010 11:57 tsi
ABD Başkanı Barack Obama'nın Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği kıdemli diplomat Francis Joseph Ricciardone'nin Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay süreci başladı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone, Türkiye-İsrail ilişkilerinde dengenin yeniden sağlanmasını desteklemenin Ankara’daki görevinin büyük bir parçasını oluşturacağını söyledi.

Ricciardone, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde adaylığının onay sürecinde katıldığı oturumda, senatörlerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin Fener Rum Patrikhanesi’ne karşı tutumuna yönelik soru üzerine Ricciardone Patrikhane’nin "Ekümenik" (evrensel) statüsü konusunda Türk yetkililere telkinde bulunmaya devam edeceğini söyledi.

Tüm insan hakları konularında olduğu gibi bu konuda da Türk yetkililer ve sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışacağını belirten Ricciardone, Türkiye’de Patrikhane’nin alanı dışında gayrimüslim toplumlar bulunduğuna da dikkati çekti.

Ricciardone daha önceki görevlerinde Türkiye’deki Süryani kiliseleri ve Ermeni Patriğini ziyaret ettiğini, atanmasının onaylanması halinde bu tür ziyaretlerde bulunacağını anlattı. Francis Ricciardone, "Türkiye’de din özgürlüğü konularını rapor etmeyi sürdüreceğiz. Bu konularda seleflerim gibi etkin olmayı umuyorum. Bu konularda mücadele vermeye devam edeceğim." dedi.

Osmanlı imparatorluğunun İspanya’da zulme uğrayana Yahudilere kucak açtığını ve bundan büyük yarar sağladığını ifade eden Ricciardone, Osmanlı’da yüksek mevkilerde Ermeni ve Rum Hristiyanların görev aldığını anımsattı.

"DÜNYA SAHNESİNDE BİR OYUNCU"-

Ricciardone, "Türkler dini hoşgörü konusunda tarihlerinden gurur duyuyorlar. Ancak modern çağda her zaman uygulayamıyorlar. Türklere sahip oldukları bu büyük gelenekleri hatırlatacağım" dedi.

Türkiye’nin dünya sahnesinde bir oyuncu olarak ortaya çıkmaya başladığını ve bunun iyi bir şey olduğunu belirten Ricciardone, kültürel, siyasi ve diplomatik etki noktasında ülkelerin ön safında yer almak için güçlü demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sahip olunması ve özellikle dini özgürlüklerin korunması gerektiğini kaydetti.

Senatör Bob Menendez, Ricciardone’ye, "özellikle Türkiye’nin İran’a yaptırımlar konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kullandığı oy, İsrail’le bozulan ilişkileri, Türkiye’nin 1915 olaylarına dair tutumu ve Kıbrıs meselesine" yönelik ısrarlı sorular yöneltti.

Ricciardone de, Türkiye’de "ordunun kontrolünün azalması gibi olumlu değişimler" bulunduğunu belirterek, kendisinin 10 yıldan uzun süredir Türkiye’den uzak olduğunu ve ülkenin geçirdiği evrimi anlamaya ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Francis Ricciardone, Türkiye’de darbelerin yaşandığı günleri artık hayal etmenin zor olduğunu da ifade etti.

"GÖREVİMİN BÜYÜK PARÇASI TÜRK-İSRAİL İLİŞKİLERİ"

Ricciardone, "İran’ın, diplomatik yol dışında bir alternatif bulunmadığına ikna edilmesinde, Türkiye’nin bölgedeki etkisini kullanmasını umduklarını" söyledi.

Türkiye’nin, BMGK’nin İran’a yaptırım kararını uygulayacağı açıklamasını önemli bulduklarını ifade eden Ricciardone, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerilemeden de kaygı duyduklarını vurgulayarak şunları kaydetti: "Bu stres dolu zamanda bile İsrail Büyükelçisinin Ankara’da bulunmaya devam etmesinden memnuniyet duyuyorum. Türk Büyükelçisinin de Tel Aviv’e döneceğini umut ediyorum. Her iki taraftaki söylemlerin yumuşayacağını umuyorum.

Bu ilişkide dengenin yeniden sağlanmasını desteklemek benim görevimin büyük bir parçasını oluşturacak. Türkiye’nin, Ortadoğu sorununda etkin bir oyuncu olmak istiyorsa İsrail ile güçlü ve normal ilişkiler kurması gerektiğinin farkında olduğunu düşünüyorum. Atamam onaylanırsa bunu vurgulamak benim sorumluluğum olacak." Senatör Menendez’in, 1915 olayları hakkındaki Ermeni iddialarına ilişkin ısrarlı soruları üzerine Ricciardone, "Bizim kişisel politikalarımız olmaz. Biz yönetimin politikalarını uygularız" dedi.

Obama’nın 1915 yılı olaylarına yönelik sözlerine atıfta bulunan Ricciardone, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda elinden gelen çabayı göstereceğini kaydetti.

Ricciardone, Kıbrıs, Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi, İsrail ile ilişkiler, İran konusu, Yunanistan ile ilişkiler ve Ege sorunu, Irak ve Afganistan’ın desteklenmesi gibi konuların gündeminde olduğunu ifade etti.

Ermeni lobisinin destekçilerinden Senatör Menendez’in ısrarlı soruları karşısında Ricciardone, Menendez’e Türkiye’yi ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundu.

JAMES JEFFREY

Obama’nın Bağdat Büyükelçiliğine aday gösterdiği ABD’nin şu anki Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de, aynı komitede, Bağdat Büyükelçiliği görevinin onay süreci çerçevesinde sunum yaptı.

Jeffrey bir soru üzerine Türkiye’yi, Irak’ın ekonomik siyasi ve güvenlik çıkarı açısından önemli bir ortak olarak nitelendirdi.

Türkiye’nin son dönemde Irak hükümeti ve Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle iyi ilişkilere sahip olduğunu belirten Jeffrey, Türkiye’nin Irak’a ekonomik yatırımları ile ticaretini anlattı.

Jeffrey, terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye-ABD ve Irak arasındaki üçlü mekanizmaya da işaret etti.

Oturumların açılışını komitenin başkanı Demokrat Partili Senatör John Kerry yaptı. Kerry, açılıştaki konuşmasında, Türkiye’nin ABD için önemli bir müttefik olduğunu belirterek, Türkiye’nin "bölgede nadir görülen dinamik ekonomi ve canlı sivil toplum" gibi değerlere sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, Afganistan ve Irak’ta sağladığı önemli katkılardan minnettar olduğunu ifade eden Kerry, Türkiye’nin son yıllardaki Ortadoğu’ya yönelik açılımlarına işaret ederek, "Eğer Türkiye, İran’ın bölgedeki etkisine daha ılımlı bir alternatif olarak ortaya çıkarsa bu olumlu bir gelişme olur" dedi.

Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerinin de bozulmasından kaygı duyduğunu ifade eden Kerry, ABD’nin bu iki önemli ortağının arasındaki sorunların çözülmesinin herkesin çıkarına olduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs