En Sıcak Konular

Bakan Recep Akdağ ilk kez açıkladı!

21 Temmuz 2010 11:08 tsi
İlk kez bir radyo programına konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan BEST FM'e önemli açıklamalar geldi...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ şimdiye kadar ilk kez bir radyo programına konuşarak Best FM'de 'Konuşan Türkiye' programını hazırlayan Hadi Özışık'a önemli açıklamalarda bulundu.

28 ŞUBAT O'NU MUAYEHANE'YE MAHKUM ETMİŞ

Şimdiye kadar kamuoyunun bilmediği bir gerçeği ilk kez Hadi Özışık'a açıklayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 28 Mart sürecinde zorunluluktan ötürü muayenehanede 1 sene doktorluk yaptığını söyledi.

HASTANEDE MUAYENECİLİK DÖNEMİ BİTTİ

Gazeteci-yazar Hadi Özışık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sorularına öncelikli bir tespitle başladı: Tam gün yasası özellikle devlet hastanelerindeki doktorların bundan böyle ikinci bir iş yapamayacağını söylüyor. Hastaneye gidiyorsunuz, hastasınız. Sözgelimi kolunuz kırılmış, ameliyat olmak istiyorsunuz. Size teşhis koyan öğretim üyesi profesörü size 'Benim muayehaneye gel orada ameliyat edeyim' diyor. Hasta çok seviniyor ama ameliyattan sonra karşısına 20 milyar fatura çıkıyor. Daha çok örnekleri var" Sayın Bakan geçen gün üniversite hastanesine giden bir arkadaşımız Aksi takdirde paran yoksa 2013 yılında geleceksin diyor...

RECEP AKDAĞ: Aslında örnekler çoktur. Vatandaşta daha çok. Özellikle 30'lu yaşlara ulaşmış olan herkes bunu yoğun yaşamıştır. Devlet hastanelerinde muayenehanecilik yüzde 12'ye düştü. Üniversitede de bu oran böyle.

HADİ ÖZIŞIK: Anayasa Mahkemesi bunu kısmen iptal etti. Yasa devlet hastanesinde doktorlar için geçerli üniversite için geçerli değil değil mi?

Üniversite hocalarının mesailerini bitirdikten sonra akşam muayehanelerine gitmeleri sözkonusu. Bu çerçeveden sizin örneğinizde vatandaşın muayenehanede para ödemek zorunda kalması devam edecek gibi gözüküyor. Bize göre artık devlet hastanelerinde bu iş 1 Ağustos'ta bitti. Mahkeme süreci nereye gider bilemiyorum. CHP yüksek mahkemeyle elele vermiş gidiyor. 1 Ağustos'ta devlet hastanelerinde muayenehanecileğe müsaade etmeyeceğiz.

HADİ ÖZIŞIK: Tabipler Birliği Odası buna itiraz ediyor

Buradaki Tabipler Odası samiyetsiz bir tutum sürdürüyor. Tabib örgütüne üye olması gereken doktorlar muayehane doktorudur. Onlar yeri geldiğinde sosyalizmi ve sosyal adaletçiliği elden bırakmıyor ama millet bunların gerçek yüzünü gördü. Bütün amaçları, doktorların hakkıdır mutlaka muayehane açmalıdır deniyor, bu onların geçmişteki söylemleriyle çelişkili durum. CHP bu iptaller için Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Ben sıkıştırınca sayın Kılıçdaroğlu başka bir şey söyledi, 'Biz zaten tam günden yanayız' dedi. Bu kadar samimiyetsiz yaklaşım ve kaçak güreşenlerini görünce siyaset için ümitsizliğe katılıyorum.

HADİ ÖZIŞIK: Sayın Bakan doktorlar ikinci bir iş yapsın, daha fazla para kazanmalarında ne sakınca var?

RECEP AKDAĞ: Ben meslektaşlarımın çok daha iyi kazanmasını elbette isterim. Uyguladığımız politikalarla devlet hastanelerinde doktorlarımıza ek ödemeler veriyouz, aile hekimliğine geçerken onların ücretini arttırdık

HADİ ÖZIŞIK: Bir uzman doktorun ücreti ne kadar oldu?

RECEP AKDAĞ: Aile hekimliğinde çalışan pratisyen hekimler 4 bin 500 kazanıyor. Uzman arkadaşlarımız ortalamada 6 bin 500 kazanıyordu ortalamada

HADİ ÖZIŞIK: Daha önce ne kadar kazanıyordu?

RECEP AKDAĞ: Daha önce 1 800 lira kazanıyordu. Ülkemizin şartlarını dikkate almamız gerekiyor. Bir asgari ücretli 600 bin lira alıyorsa uzman doktorun 6 bin lira alması makuldur. Doktorun emeğini para ile ölçemeyiz Uzman 12 senede yetişiyor. Sonuçta hayat standartları açısından kabul edilebilir ödemeler yapıyoruz biz.

Sizin muayahenaneniz var mıydı?

RECEP AKDAĞ: Ben 1 sene kadar muayehane hekimliği yaptım. Bu süreç bana bu işin nasıl yürümeyeceğini gösterdi. Ben muayehane hekimliğine çıktığımda 28 Şubat süreci yaşanıyordu. Bazı zorunluluklar yüzünden yaptım. Bunu kamuoyuna ilk kez açıklıyorum. Yarın bir vatandaşınız ister üniversite hastanesine gittiğinde ister başka bir yere gittiğinde muayehaneye taşınmak zorunda kalırsa bunun müsebbibi sayın Kılıçdaroğlu'dur herkes bilsin. Hukuka uygun olmayan nesi varmış? Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararların hepsi uygun mu oldu? Ben mahkemenin verdiği bu kararı subjektif ve aynı zamanda yanlış olarak görüyorum. Ana muhalefet partisine düşen iş 'Gelin anayasayı değiştirelim' demek olmalıdır. Biz kimin yanındayız? Üniversitelerde 900 civarında devlet hastanelerinde 3 bin 600 civarında olan hekim iyi para kazansın diye vatandaşı süründürebilir miyiz? Böyle bir anlayış olabilir mi? Doktorların hakkını almasının en önemli delili, devlet hastanesinde çalışan doktorların yüzde 88'nin muayenesini kapatmış olmaları... Şu anda 3 bin 600 doktorun muayenehanesi var.

HADİ ÖZIŞIK: Sayın Bakan çok teşekkür ederim. Siz ilk kez bir radyo programına katıldınız

SAĞLIK AKDAĞ: Best FM'nin çok dinlenildiğini biliyorum ben. Radyo dinleyicilerin önemli bölümü yolda işlerine giden vatandaşlar. Onların çektikleri çileyi de biliyorum.

internet haber



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs