En Sıcak Konular

Türkiye konuşuyor tüketici soyuluyor

21 Temmuz 2010 10:12 tsi
Cep telefonu ve internetteki haksız kazanç nedeniyle ailelerin yıllık iletişim masrafı 3 bin 500 lirayı buluyor.

Tüketici Örgütleri Federasyonu, en fazla tüketici şikayetinin sanılanın aksine kredi kartlarından değil, iletişim şirketlerinden geldiğini ortaya çıkardı.

'Tüketiciler en çok neden mağdur oluyor?' sorusuna cevap aramak için araştırma başlatan Tüketici Örgütleri Federasyonu, kredi kartlarında yaşanan sorunlara odaklanırken asıl büyük mağduriyetlerin iletişim sektöründe yaşandığını tespit etti. Üzerinde çalışan raporun ilk bulgularına göre, sadece iletişimde, iki çocuklu bir ailenin iletişime verdiği paraların inanılmaz boyutlara ulaştığı ortaya çıktı.

YILLIK ORTALAMA 3 BİN 500 LİRA

Cep telefonu kullanma yaşının ilkokul seviyesine inmesi, internetin, uydu ya da internet üzerinden televizyon aboneliklerinin yaygınlaşması ve GSM şirketleri arasındaki rekabetin kızışması, aile bütçeleri için ciddi bir yükü de beraberinde getirdi. Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Keser, kişilerin aylık iletişim harcamasının kampanyalara göre değiştiğini belirterek, "Çekirdek aile hesapladığında, sadece cep telefonu ve sabit ücret 200-250 lirayı buluyor. Bir ailenin iletişim giderleri ortalama olarak yıllık bazda 3 bin 500 lirayı buluyor" dedi.

ŞİKAYETLERİN YÜZDE 60'I KOTA

Rapor çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirten Keser, tüketici örgütlerinin yaptığı uyarıların dikkate alınmamasından yakındı. Sabit ücret konusunda hala düzelme olmadığını hatırlatan Keser, "Israrla, kota aşımında tüketici uyarılsın diyoruz, uyarmıyorlar. Bugün gelen şikayetlerin yüzde 60'ı kota aşımıyla ilgili. Adam kampanyaya katılmış, 35 lira fatura bekliyor, 260 lira gelmiş. İletişimden haksız kazanç yoluyla çok ciddi paralar kazanılıyor. Tüketicileri paranoyak yaptılar" diyerek, sektördeki sorunların ulaştığı boyuta dikkat çekti.

SABİT ÜCRETE YÜZDE 242 ZAM

GSM operatörlerinin kontörden liraya geçerken tarife değişiklikleriyle, aylık kullanımlar dikkate alındığında ciddi oranda gizli zam yaptıklarını kaydeden Keser, "Turkcell, sabit ücrete yüzde 242 zam yaptı. Ve tüketicilerin haberi yok. Bilgi Teknolojileri Kurumu'ndan onay alıyoruz diyorlar. 2,60 lira olan sabit ücret, 6,80 liraya çıktı ve kimsenin haberi yok. Herkesin faturasına 3-5 lira bindi. 25 milyon aboneye vurun bu rakamı 100-125 milyon lira eder" diye konuştu.

VERGİ PAYLARI DA YÜKSEK

İletişim şirketlerinden tarifelerin istendiğini, bu tarifelere göre ortalama bir değer bulmayı hedeflediklerini ifade eden Keser, "Dolaylı vergilerin de payı çok yüksek. Kampanyalar da tüketicinin kafasını bulandırıyor. Hangi tarifeyi seçeceğini şaşırıyor. Tarifeler arasındaki geçişlerde de ücretler alınıyor. Sağlığı bir kenara bırakalım, şu anda tüketiciyi en çok mağdur eden kuruluşlar iletişim kuruluşları" şeklinde konuştu. Cep telefonu görüşmelerinde yüzde 25 Özel İletişim Vergisi (ÖİV), sabit telefon görüşmele- rinde yüzde 15 ÖİV, internette yüzde 5 ÖİV alınıyor. Telefon hizmetini internet üzerinden veren şirketler yüzde 5 ÖİV öderken, telefon hizmeti verenler yüzde 15 ÖİV ödüyor.

KARTI ALMAK EĞLENCE İPTAL ETTİRMEK İŞKENCE

Tüketicilerin en çok şikayet ettikleri konular arasında kredi kartları da yer alıyor. Aidat ve gecikme faizleriyle ilgili şikayetlerin ağırlıkta olduğu kredi kartlarını almak kolay, iptal ettirmek neredeyse imkansız. Tüketici ögrütlerine gelen şikayetlerde vatandaşlar, 'Bankalar, sokak ortasına kurulan standlarda, çeşitli hediyelerle dağıttıkları kredi kartlarını, iptal ettirmek istediğimizde bin dereden su getiriyorlar. Sokakta bir imzayla verilen kartların iptali için tüketcinin dilekçe yazmasını, kartın kayıtlı olduğu şubeye gitmesini istiyorlar' diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.

yenişafak



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,600 µs