En Sıcak Konular

İngiltere Başbakanı Cameron'dan ABD'ye ilk resmi ziyaret

20 Temmuz 2010 15:01 tsi
İngiltere Başbakanı David Cameron, mayısta göreve başlamasından bu yana, ilk kez resmi bir ziyaret için ABD’ye gitti.

İngiltere Başbakanlığı, ziyarete ilişkin açıklamada Cameron’ın, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşmede, Afganistan başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren dış politika, ticaret, ekonomi ve İngiliz petrol şirketi BP’nin platformundaki patlamayla ortaya çıkan Meksika Körfezindeki çevre felaketi gibi konuların ele alınacağını bildirdi.

Açıklamaya göre Cameron bugün Obama ile biraraya gelecek, yarın Pentagon’da Afganistan’daki operasyonlar konusunda bilgi alacak ve daha sonra New York’a geçerek BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la görüşecek. İş dünyasının önde gelenleriyle de görüşmesi planlanan Cameron, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in onuruna vereceği yemeğe katılacak.

BP’YE YÖNELİK ELEŞTİRİLER VE LOCKERBIE

Cameron’ın, Obama ile görüşmesinde, geçen yıl İskoçya’da serbest bırakılan Lockerbie faciası hükümlüsü Libyalı Abdülbasit El Megrahi konusunu da gündeme gelmesi bekleniyor.

Megrahi’nin serbest bırakılmasının, BP’nin Libya’daki yatırımlarıyla ilişkisi bulunduğu iddialarını reddeden İngiltere, ABD’de bu konudaki tepkileri yatıştırmaya çalışacak.

Pan Amerikan havayollarına ait Londra-New York seferini yapan bir yolcu uçağına konulan bomba, 21 Aralık 1988 tarihinde, 10 bin metre irtifada infilak etmiş, uçak İskoçya’nın Lockerbie kasabasının üzerine düşmüş ve faciada 270 kişi ölmüştü.

Libyalı Abdülbasit El Megrahi, Lockerbie faciasının ardından açılan davada suçlu bulunmuş ve İskoçya’da ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak kanser olduğunu ve üç aylık ömrü kaldığını söyleyen El Megrahi, geçen yıl İskoçya tarafından serbest bırakılarak Libya’ya gönderilmişti. ABD, "Megrahi’nin serbest bırakılmasının derin teessürle karşılandığı" yönünde bir açıklamada bulunmuştu.

ABD’de, Cameron’ın yapacağı görüşmelerde, Meksika Körfezindeki çevre felaketiyle zor durumda olan İngiliz petrol şirketi BP’yi savunması da bekleniyor. Cameron’ın, BP’nin İngiltere’de çok sayıda hissedarı bulunduğunu ve İngiliz ekonomisi için şirketin "istikrarlı ve güçlü bir geleceğe ihtiyaç duyduğunu" söylemesi öngörülüyor.

İNGİLİZ BASINI: "TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNİN CANLANDIRILMASI DA GÜNDEMDE"

İngiliz gazeteleri, Başbakan David Cameron’ın Washington ziyaretine bugünkü sayılarında geniş yer verdi.

Financial Times (FT) gazetesi, Cameron’ın ziyaretinde, iki ülke arasındaki yakınlıktan çok finansal ilişkiye vurgu yapacağını yazdı.

FT, iki liderin görüşmesinde Afganistan konusunun öne çıkacağını, İran’ın da gündemin ilk sıralarında yer aldığını kaydetti.

Gazete ayrıca Cameron’ın, "Obama’nın ABD-İngiltere ilişkilerine duygusal bir anlam yüklemediği ve Çin ile Hindistan gibi yükselen ülkelerle ilişkiyi daha önemli gördüğünün farkında olduğu" yorumunu yaptı.

İngiliz gazetelerinde, Obama ve Cameron’ın görüşeceği konuların başında, Afganistan, BP, ekonomi ve İran’dan sonra Türkiye’nin AB üyelik sürecinin canlandırılması konusunun da yer aldığı belirtildi.



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs