En Sıcak Konular

Stres testleri yatırımcıda stres yaratıyor

20 Temmuz 2010 12:37 tsi
Avrupa’da, bankacılık sisteminin zayıf halkalarını ortaya çıkaracak stres testlerinin sonuçları Cuma günü açıklanacak. Bölge ülkelerinin yaşadığı mali sıkıntıların dikkate alan uzmanlar ise, resmi ağızların stres testlerine yönelik aşırı iyimserliği

Yunanistan ekonomisi paramparça, mali sistemi ise büyük bir baskı altında. Ancak ülkenin bankaları Avrupa’nın stres testlerinden başarıyla çıkacakmış gibi görünüyor.  

Benzer çelişki Avrupa’nın geneline yayılmış durumda. Düzenleyici kurumlar, Cuma günü kıtadaki 91 bankanın stres testi sonuçlarını yayımlamaya hazırlanırken, Avrupalı politikacılar ve finans yetkililerinden sonuçlara yönelik oldukça iyimser yorumlar geliyor.     

Yatırımcılar tarafında ise durum biraz farklı. Pek çoğu Avrupalı bankaların bilânçolarında henüz ortaya çıkmamış sorunlar olduğu düşünüyor. Geçen yıl, ABD’deki stres testinden geçen 19 bankadan 10’nunu daha fazla sermaye toplamaya zorlandığı gerçeği göz önüne alındığında, Cuma günü fazla kötü sonuç gelmemesi, Avrupalı politika yapıcıların oluşturmaya çalıştığı güven ortamına sekte vurabilir.

Bağımsız bir araştırma kuruluşu olan CreditSights’ın bankacılık sektörü analistlerinden John Raymond, Yunanistan gibi ülkelerdeki bankaların başarılı sonuçlar ortaya çıkarması durumunda, “yatırımcılar stres testlerinin yeteri kadar sert olmadığı fikrine kapılabilir. Piyasanın büyük bir hayal kırıklığına uğrayacağını düşünüyorum” dedi. 

EN ZAYIF HALKA: HYPO REAL ESTATE

Konuya yakın kaynaklar, Alman Hypo Real Estate AG’nin stres testlerinden geçemeyeceğini de belirtiyor. Ancak bu banka, Berlin hükümetinin tarafından gerçekleştirilen bir dizi sermaye yenilemesinin ardından, tamamen kamuya geçti ve portföyünde şu anda yoğun bir yeniden yapılandırmaya gidiyor. Hypo, aynı zamanda bilânçosundaki 210 milyar euroluk riskli varlığı, Berlin hükümetinin bankacılık kurtarma kurumu Soffin’e göndermeye hazırlanıyor.

Hypo bununla birlikte, Soffin’den aldığı 8 milyar euroluk sermaye yardımına ek olarak, 2 milyar euro daha talep edebileceğini belirtti.

GÖZLER YUNANİSTAN’DA

Cuma günü yayımlanacak stres testi sonuçlarında gözlerin Yunan bankaları üzerinde olacağı konuşuluyor. Avrupa’daki borç krizinin merkez üssü olan ülkede, bankalar son zamanlarda geri ödenmeyen krediler ve müşterilerin mevduat hesaplarını boşlatmaları yüzünden azalan likidite gibi sorunlarla boğuşuyor. Ayrıca riskten kaçan yatırımcılar Yunan bankaların tahvillerini satın almak istemiyor.

Yunan yetkililer ise bankalarının stres testlerinde sergileyecekleri performanslara güvendiklerini belirtti. Bankalar ise konu hakkında herhangi bir yorum yapmadı. Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu ise iyimser bir beklentiyle, “Yunan bankaların stres testlerini geçeceğinden kuşkum yok” diye konuştu.

BAŞARISIZ BANKALAR DA OLMALI

Toplam 20 ülkedeki finansal düzenleyici kurum tarafından uygulanan stres testleri, Londra merkezli Avrupa Bankacılık Denetleme Komitesi (CEBS) tarafından koordine ediliyor. Stres testleri küresel bankacılık sektöründeki varlıkların yüzde 50’sini oluşturan ve 16 üyesi bulunan euro bölgesiyle birlikte, İngiltere, Danimarka, Polonya ve İsveç’te operasyonlarını yürüten dünyanın en büyük bankalarını kapsıyor.

 *Bu haber, Wall Street Journal'da "New Doubts on EU Bank Stress Tests " başlığıyla yayımlanmıştır.

 hurriyet



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,487 µs