En Sıcak Konular

Aşırı stokla gelen felaket

20 Temmuz 2010 10:59 tsi
Kastamonu Entegre'ye ait Gebze'de kurulu Tever Sunta Fabrikası'nda çıkan yangın, bazen aşırı talebin de büyük zarara yol açabileceğini gösterdi.

Düşük talep genelde fabrikalar için kötü bir durum ancak Kastamonu Entegre'ye ait Gebze'de kurulu Tever Sunta Fabrikası'nda çıkan yangın, bazen aşırı talebin de büyük zarara yol açabileceğini gösterdi.

Tever Sunta Fabrikası'nda üç gün süren yangında hasarın büyümesinin nedeninin depolarda bulunan 65 bin tonluk stok olduğu ifade edildi. Fabrikayı 2007'de Kastamonu Entegre'ye satan eski sahibi İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, 65 bin tonluk stoku bu alanın kaldıramayacağını savunarak, "Biz hiç bu kadar odun depolamadık. Ancak Kastamonu Entegre çok büyük bir kuruluş. Yaz döneminde yoğun talep aldığı için yüksek stokla stokla çalışmayı tercih etti. Bu çok riskli" dedi.

Kastamonu Entegre Pazarlama Müdürü Naci Güngör ise stokun bir aylık üretimi karşılayacak miktarda olduğunu söyleyerek, "Bir tesisin bir aylık üretimi karşılayacak hammadde stoklaması çok doğal. Talep çok yüksek. Üretime geçer geçmez talebi karşılamak için yine bu oranda stok yapacağız" dedi.
 
BU STOKU BU ALAN KALDIRAMAZ

Üç gün önce Gebze'deki Tever Sunta Fabrikası'nda çıkan yangın, hem çevre sakinleri hem de yangının çıktığı bölgenin yüreğini ağzına getirdi. Yangının 65 bin tonluk odun deposunda çıkması ise fabrikadaki hasarı ve çevreye verdiği korkuyu daha da artırdı. Bu denli yüksek bir stok bulunmasını eleştiren fabrikanın eski sahibi Abdullah Tever, yangını birçok açıdan değerlendirdi.

Tever'e göre, Kastamonu Entegre'yi bu kadar stok yapmaya iten bazı nedenler var. Türkiye'nin odun üretimi konusunda yetersiz olduğunu anlatan Tever, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye yıllık 7-8 milyon ton erdüstriyel odun üretimi var. Ancak tüketim oranı ise 12 milyon ton. Ortaya çıkan açık, ithal ediliyor. Yaz aylarında da sunta talebi çok fazla olduğu çin firmalar, odun stoku yapmayı tercih ediyor. Çünkü odun bulmama ihtimalinin olduğu zamanlarda bu stoklar, belli oranda kar anlamına geliyor."

Fabrikanın kendi dönemlerinde bu kadar çok stokla çalışmadığını belirten Tever, "Alan sınırlı olduğu için 65 bin ton fazla. Televizyondan gördüğüm görüntülere göre 10-15 metre yükseklikte odun yığılmış. Ayrıca aralarında da geçişler yok. Yangın riskine karşı bu kadar stok yapılmayabilirdi. Bunu tercih etmeyen firmalar da var."
 
ZARAR 3 MİLYON LİRAYI BULABİLİR

Yaz mevsiminde mobilya üreticilerinin yüksek talebi ile karşılaşan suntanın piyasa fiyatları, Avrupa ülkelerine göre el yakıyor. Üretimin sınırlı olması nedeniyle fiyatlar, neredeyse Avrupa'nın üç katı oranında seyrediyor.

Bir ton suntanın fiyatı Türkiye'de 90 dolar iken Romanya'da bu rakam 30 dolar civarında. Yangının ardından bir hafta üretime ara vereceklerini açıklayan Kastamonu Entegre Pazarlama Müdürü Naci Güngör, bir haftalık paydos ve yaklaşık 35 bin tonluk odunun hasar görmesi ile sonuçlanan yangının firmaya zararının ortalama 3 milyon TL civarında olacağını açıkladı.

Stoklar da dahil fabrikanın sigortalı olduğunu belirten Güngör, şunları söyledi: "Bu fabrikayı zaten yılsonunda taşıyacağız. Gebze'de şu anda MDF üretimi yapan tesisimize sunta üretimi de yapacak ek bir tessi yapıyoruz. Tesis biter bitmez yangın çıkan fabrikamızı yurtdışına taşıyacağız. 170 kişilik çalışanı ise Gebze'deki yeni tesise aktaracağız."
 
‘YANANLAR TOMRUK DEĞİL ENDÜSTRİYEL ODUN'


Günlük 2 bin ton odun kapasitesi ile üretim yapılan tesiste 65 bin tonluk stokun çok fazla olduğu eleştirilerinin haksız olduğunu savunan Pazarlama Müdürü Naci Güngör, yangın sonrasında kamuoyunda oluşan bilgi kirliliğiniden şikayet ederek şunları söyledi:
"Stokun tartışma konusu olmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü bu fabrika, günlük bin metreküp sunta üretimi yapıyor. Bu da 2 bin ton endüstriyel odun anlamına geliyor. Depo alanında stok halinde bekleyen odun yok. Sürekli sirkülasyon var. Bu hızda üretim yapmak, bu stok oranı için normal."

Yangın sonrasında birçok yalan yanlış değerlendirmelere şahit olduklarını açıklayan Güngör, "Kastamonu Entegre, sektöründe dünyanın en büyük 10'uncu, Türkiye'nin 68'inci büyük kuruluşu. Bu tür eleştrilere ya da ithamlara karşı karşıya olmak üzücü. Yangının neden çıktığı yönünde resmi açıklama için araştırmanın sonuçlanmasını bekliyoruz."

Şu anda yangının soğutma çalışmalarının devam ettiğini, yangının başka bir tesise sıçrama ihtimalinin kalmadığını söyleyen Güngör, "Üretime bir hafta ara verdik. Aslında tesise sıçramadığı için biz üretime hazırız, ancak bize ‘Üretim yapabilirsiniz' denmesini bekliyoruz. Bu arada yangınla birlikte geciken müşteri taleplerini ise Samsun, Kastamonu ve Bulgaristan'daki tesislerimizden kaydıracağız" dedi.
 
referans



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs