En Sıcak Konular

Savcılara verilen cezanın gerekçesi

20 Temmuz 2010 08:28 tsi
Savcılara verilen cezanın gerekçesi

Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın açtığı davada, 9 hakime bin 500 TL tazminat cezası veren Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, gerekçeli kararını açıkladı.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Başbakan Erdoğan’ın sert tepki gösterdiği, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın taliye taleplerini reddeden 9 hakimin bin 500’er TL tazminat ödemesine ilişkin kararının gerekçelerini tamamladı.

Daire Başkanı Ülkü Aydın ile üyeler Mustafa Kıcalıoğlu, Selma Bellek ve Ayşe Tartıcı Çevikbaş’ın imzasını taşıyan karara, üye Sadık Demircioğlu muhalif kaldı. Gerekçede şu ifadelere yerverildi:

* YAŞAM HAKKI TEHDİT ALTINDA

Davacının (Haberal) yaşam hakkı tehdit altındadır.

Öngörülemeyen bir yargılama sürecinin sonuçlanmasını beklemesi gerektiği kabul edilemez. Çünkü yaşam hakkı; en kutsal ve birincil haktır. Davacının yaşam hakkının tehlikeye düşürülmesi, elinden alınması halinde; diğer tüm temel hak ve hürriyetlerin değeri kalmayacaktır.

* YAKINDAN İZLENİYOR

İddianamedeki iletişimin tesbiti kayıtlarından; davacının, şüpheli sıfatı ile tüm yaşam ve faaliyetlerinin çok yakından izlendiği anlaşılmaktadır. Bu denli teknik imkanlara rağmen; kaçma veya delillerin karartılması ihtimalinden söz edilmesi, inandırıcı bulunmamaktadır.

* TUTUKSUZ YARGILAMA

ASILDIR Ceza yargılamasının tutuksuz yapılması asıldır.

Tutuklama, istisnai bir nitelik taşımaktadır. İstisnanın, kural haline dönüştürülmesi; masumiyet karinesi ve adil yargılanma hakkının ihlali sonucunu doğurmaktadır.

* KANUN GEREĞİ

Hakimlerin sorumluluğunu düzenleyen Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 573. maddesine göre hakimlere tazminat davası açılabilir. Aynı maddeye göre, kararların gerekçeli olması gerekmektedir.

* KAMU HİZMETİ İLE BAĞDAŞMAZ

Anayasaya göre, kamu görevlilerin kusurlarından kaynaklı davalar, rücu şartıyla idare aleyhine açılabilir ancak kamu hizmeti ile bağdaştırılamayacak işlemler bu kapsamda değildir.

* ERGENEKON DAVASINI BAĞLAMAZ

Mahkemelerin kararları, diğer mahkemeler yönünden emir ve talimat anlamına gelmez. Anayasal hükümlerin amacının da yargıyı yürütme ve yasamının müdahalelerinden korumaktır.

Bu nedenle, daire kararı ceza davası yönünden mahkemelere müdahale anlamı taşımaz.

* AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ

Tutuklama kararı vermek hakim açısından mecburi değildir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan, kaçma veya delilleri karartma şüphesi gibi tutuklama gerekçeleri yoktur. AİHM kararlarına göre de her olayda, tutuklama ve devamına ilişkin somut olguların gösterilmesi gerekir. AİHM, kaçma ve delilleri karartma şüphesini basmakalıp gerekçe olarak nitelendirmektedir.

Emsal olacak Tazminata mahkum edilen İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Yakup Hakan Günay, Mehmet Faik Saban; İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Nurettin Ak, İdris Aslan ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Ali Efendi Peksak’ın Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda temyize gitme hakkı var. Genel Kurul’un da bu kararı onanması halinde, benzer durumda olan binlerce kişi, hakimler hakkında tazminat davası açabilecek. Haberal da hukuka aykırı gerekçelerletutuklu bulunduğunu belirterek, tahliyesini isteyebilecek


ERDOĞAN ELEŞTİRMİŞTİ

Başbakan Erdoğan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin kararını “9 tane yargı mensubuna, hakime, malum yine bir dava açılması neticesinde üst mahkemenin kalkıp da ceza vermesini bu ülkede hukuk adına ciddi sıkıntı süreci olarak görüyorum.Yargı o kararla güvenirliğini adeta bitirmiştir.

9 hakime böyle cezayı verdiğiniz andan itibaren bu ülkedeyargının güvenirliği kalmaz” diyerek eleştirmiçti

vatan



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs