En Sıcak Konular

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Şam'da

19 Temmuz 2010 20:39 tsi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çalışma ziyareti çerçevesinde geldiği Şam'da Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile bir araya geldi.

Öğle saatlerinde başkent Şam'a gelen Davutoğlu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad tarafından Suriye Halk Sarayı'nda kabul edildi. Esad ile Davutoğlu'nun başbaşa görüşmesinde Türkiye-Suriye ilişkilerinin yanısıra bölgesel gelişmelerin değerlendirildiği kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, Esad ve Davutoğlu, Gazze'ye yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara adlı gemiye İsrail'in düzenlediği saldırının araştırılması için uluslararası soruşturma komisyonu oluşturulması gerektiği konusunda mutabık kaldı. Esad ve Davutoğlu'nun, Gazze'ye yönelik İsrail ambargosunun kaldırılması için çabaların arttırılması gerektiği konusunda da hemfikir oldukları belirtildi.

Filistinli gruplar arasındaki uzlaşının sağlanmasının Filistin sorununun çözümünde çok önemli olduğuna vurgu yapan Esad ve Davutoğlu, Irak'taki hükümet kurma çabalarının toplumun her kesimini kapsayacak biçimde sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.

Orta Doğu'da barışın tesisine ilişkin sürecin de değerlendirildiği görüşmede Esad, Davutoğlu'na, dün Şam'a resmi ziyarette bulunan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve bugün sabah saatlerinde kabul ettiği eski Irak Başbakanı İyad Allavi ile görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.

-ESAD VE HARİRİ İLE ÜÇLÜ YEMEK-

Davutoğlu ve Esad görüşmenin ardından Lübnan Başbakanı Hariri ile yemekte bir araya geldi. Yemekte ve yemeğin ardından üçlü görüşmelere devam edilirken Esad, Hariri ve Davutoğlu'nun daha önce İstanbul'da imzalanan dörtlü (Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ürdün) işbirliği anlaşmasını değerlendirdikleri kaydedildi.

Bu çerçevede, sözkonusu ülkeler arasında vizesiz geçişin sağlanması ve ortak ekonomik alanlara ilişkin yapılan çalışmaları gözden geçiren Esad, Hariri ve Davutoğlu'nun, ulaştırma ve enerji sektörlerine öncelik verilmesi konusunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Görüşmede, dört ülke arasında sağlanması hedeflenen işbirliğinin önündeki mevcut engellerin en kısa sürede çözülmesi ve bu işbirliğinin Latin Amerika ülkeleri gibi üçüncü ülkelerle de geliştirilmesi konusuna vurgu yapıldığı ifade edildi.

Bu arada, Davutoğlu'nun, Hariri'nin Şam'a yaptığı ziyaretten Türkiye'nin büyük memnuniyet duyduğunu ifade ettiği kaydedildi. Lübnan-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinde Türkiye aktif rol oynamıştı.

-ALLAVİ TÜRKİYE'NİN ŞAM BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDE-

Sabah saatlerinde Esad tarafından kabul edilen eski Irak Başbakanı İyad Allavi, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde Davutoğlu ile bir araya geldi.

Irak'ta hükümet kurma çabaları konusundaki çalışmalara ilişkin Davutoğlu'na bilgi veren Allavi ve beraberindeki heyet görüşmenin ardından elçilik binasından ayrıldı.

Davutoğlu'nun bu akşam Iraklı Şii lider Mukteda El Sadr ile bir araya gelmesi bekleniyor.



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs