En Sıcak Konular

İngiltere'den Amerika'ya sitem

19 Temmuz 2010 15:08 tsi
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ABD’li mevkidaşı Hillary Clinton’a bir mektup yazarak, Lockerbie faciası hükümlüsü Abdülbasit El Megrahi’nin geçen yıl serbest bırakılmasının "hata" olduğunu bildirdi.

Hague 16 Temmuz Cuma günü Clinton’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından gönderdiği mektupta, El Megrahi’nin serbest bırakılmasının ABD’deki gibi İngiltere’de de Lockerbie faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerinde derin üzüntü yarattığını ifade etti. Hague, şunları kaydetti: "Bu yönetimin Megrahi’nin serbest bırakılmasının hata olduğuna inandığına açıklık getirmek istiyorum. Bunu hem ben Ekim 2009’da yaptığım bir konuşmada ifade ettim, hem de Başbakan David Cameron dönemin Başbakanı Gordon Brown’a yazdığı bir mektupta belirtti. Halen bu görüşteyiz.

Ancak Megrahi’nin serbest bırakılmasını onaylamasak da İskoç yönetiminin uyguladığı yasal ve anayasal bağımsız sürece saygı duymalıyız. Megrahi’nin serbest bırakılması kararı, İskoçya yönetiminin verdiği bir karardır." Bir önceki İşçi Partisi hükümeti ile BP arasında İngiliz petrol şirketinin El Megrahi’nin vatandaşı olduğu Libya’ya olan ilgisi konusunda görüşmelere ilişkin bazı spekülasyonlar olduğunu kaydeden Hague, "BP’nin, İskoçya’nın Megrahi’yi serbest bırakma kararını etkilediğine ilişkin hiçbir kanıt olmadığını" bildirdi.

21 Aralık 1988’de, Londra-New York seferini yapan Pan Amerikan havayollarına ait yolcu uçağı, 10 bin metre irtifada bombadan infilak etmiş ve faciada 270 kişi ölmüştü.

Libyalı Abdülbasit El Megrahi olayın ardından açılan davada suçlu bulunmuş ve İskoçya’da ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak El Megrahi, kanser hastalığından dolayı 3 ay ömrü kaldığı gerekçesiyle geçen yıl İskoçya tarafından serbest bırakılmış ve Libya’ya gönderilmişti. Halen hayatta olan El Megrahi’nin sağlık durumunun iyi olduğu ve son yapılan kontrollerde doktorların El Megrahi’nin 10 yıl daha yaşayabileceğini söylediği uluslararası basına yansımıştı.

ABD yaptığı yazılı açıklamada, "Megrahi’nin serbest bırakılmasının derin teessürle karşılandığını" bildirmişti.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,906 µs