En Sıcak Konular

Türkiye'den dünyaya PKK uyarısı

19 Temmuz 2010 13:11 tsi
Türkiye'den dünyaya PKK uyarısı Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, PKK yasadışı yollardan uluslararası finansal destek alıyor, tüm ilgili taraflarla çalışmalar yürütüyoruz" ifadesini kullandı.

Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye, Afganistan ve Vietnam’ı kapsayan 4 günlük çalışma ziyaretinin ilk durağı olan Şam’a hareket etti. Yolculuk öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “PKK ile mücadele konusunda müttefik ülkelerden dayanışma bekliyoruz. Bu dayanışma gecikmemelidir" dedi. Davutoğlu, "PKK yasadışı yollardan uluslararası finansal destek alıyor, tüm ilgili taraflarla çalışmalar yürütüyoruz" ifadesini kullandı.

Özel ATA uçağı ile 11.00 sıralarında Suriye’nin başkenti Şam’a hareket eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu yolculuk öncesi bir basın toplantısı düzenledi.

Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda düzenlenen toplantıda yapacağı Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile bir araya geleceğini belirten Davutoğlu, “Suriye, Afganistan ve Vietnam’ı kapsayan bir geziye çıkıyoruz. Öncelikle Suriye’ye yapacağım çalışma ziyaretinde Suriye Cumhurbaşkanı Esad ve Dış işleri Bakanı Velid El Muallim ve diğer ilgililer ile buluşacağız. Bu çalışma ziyaretinde Türkiye ile Suriye arasında zaten artık çok kısa periyotlara inmiş istişareler yapacağız. Bölgemizde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Sayın Esad ve Sayın Muallim ile Ortadoğu’daki gelişmeler ve Ortadoğu barış süreci ve PKK’ya karşı yürütülen mücadelede Türkiye-Suriye ilişkileri ve diğer ilgili konuları değerlendirme imkânı bulunacağım" dedi.

AFGANİSTAN’DA HER ÇALIŞMANIN İÇİNDEYİZ
Suriye ziyaretini tamamladıktan sonra Afganistan’a geçeceğini ifade eden Bakan Davutoğlu, “Türkiye-Afganistan konusunda son derece aktif bir diplomasi takip etmektedir ve belli bir eylem planı çerçevesinde dost ve kardeş Afgan halkına her katkıyı sağlamaktadır. İlk olarak Kabil konferansına katılacağız. Bildiğiniz gibi bu sene başında ocak ayında Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesini düzenledik. Daha sonra Afganistan konusunda bir bölgesel zirveye ev sahipliği yaptık. Uluslar arası Kabil konferansı bu bölgesel çalışmaların zemini üzerinde gerçekleşecek. Arada Afganistan’da çok önemli gelişmeler oldu. Biz Afganistan’da istikrarı sağlamak için üç ana unsuru şart görüyoruz. Birincisi Afganistan içinde farklı etnik grupların ulusal barış içerisinde faaliyetlerini yoğunlaştırması ve ekonomi kalkınmanın gerçekleşmesi. İkincisi komşu ülkeler ve bölge ile yürütülecek faaliyetler üçüncüsü uluslar arası toplumun genel olarak Afganistan’a sağlayacak destek. Biz her alanda çok ciddi faaliyet içerisindeyiz. Bölgesel konuda yaptığımız faaliyetleri önümüzdeki kasım ayında Afganistan Ekonomi Kalkınma konulu bölgesel toplantıya ev sahipliği yapacağız. Bu arada Afganistan’da bir parlamento seçimi yaşanacak. Bütün bu süreçte Türkiye aktif olarak hemen her çalışmanın içindedir. Siyasi anlamda yaptığımız çalışmalara paralel olarak Afganistan’da ekonomi kalkınmaya büyük katkı sağlıyoruz. Bildiğini gibi Vardak’daki bir imar ekibimiz çok örnek çalışmalara öncelik etmiştir. Yarınki uluslar arası toplantı sonrası Kuzey Afganistan’a geçeceğiz. Burada Cevizcan İmar ekibi merkezinin açılışını yapacağız" diye konuştu.

ASEAN İLE ANLAŞMA İMZALANACAK
4 günlük çalışma ziyaretlerinin son durağı olan Vietnam’da önemli bir anlaşmayı imzalayacaklarının altını çizen Davutoğlu konuşmasında şunları söyledi: “ Perşembe günü Vietnam’a geçeceğim. Burada Güneydoğu Asya Ülkeleri İş Birliği (ASEAN) toplantısına katılacağım. Burada da ASEAN ile dostluk ve iş birliği anlaşmasını imzalayacağım. Bu anlaşma bizim için çok önemli yaklaşık iki yıldan beri ön çalışmaları sürüyordu. ASEAN Güneydoğu Asya ülkeleri arasındaki ekonomi çekim alanlarından birisidir. ASEAN’nın gün geçtikçe dünya ekonomisine rolü artacak. ASEAN ABD, Çin gibi ülkelerle dostluk ve iş birliği anlaşması var. ASEAN önem verdiği ülkelerle stratejik vizyon çerçevesinde iş birliği geliştirmesi amaçlanıyor. Bütün ülkeler bu anlaşmayı imzalamamız için onay verdi ve bu anlaşma hazır hale geldi. Vietnam’da bu anlaşmayı imzalayacağız. Bu imzalayacağımız anlaşma Türkiye’nin Asya stratejinde bağlamında son derece önemli bir adım olacak ve ekonomimize büyük imkan sağlayacak"

TERÖRE KARŞI MÜCADELE İYİ KOORDİNE EDİLMELİ
Terör örgütü PKK'nın uluslararası alanda da bir takım gayrimeşru faaliyet alanları içinde sağlanan finansal desteklerin söz konusu olduğunu belirten Davutoğlu, “Son dönemde artan bir işbirliği olmakla birlikte halen yapılacak çalışmalar var. Bugün gazetelere de yansıyan değerlendirmelere de bakıldığında biz bu iki örnek olayları karşılaştırmaktan çok aynı hukuk siteminin, aynı siyasi sistemin bir konuda çok çabuk karar alıp resen uygularken, diğer konularda aylara, yıllara yayılan hukuki süreçleri bahane göstermesini anlayışla karşılamamız mümkün değil. Yaptığımız karşılaştırma bu cihetle yapılan bir karşılaştırmadır. Yoksa olayların kendisi ya da mahiyeti, içeriği sivil toplum kuruluşları veya örgütler ile yapılan bir kıyaslama değil. Aksine bu hukuk sisteminin özellikle Almanya'da işleyen hukuk sisteminin bu iki olay karşısında verdiği tepkinin kıyaslamasıdır. Biz müttefik ülkelerden teröre karşı verilen mücadele konusunda tam bir dayanışma bekliyoruz. Ve bu dayanışmanın gecikmeksizin olması önemlidir. Teröre karşı verilen mücadelede bu anlamda yürütülen faaliyetlerin iyi koordine edilmesi lazım" dedi.

Son aylarda ve haftalarda önemli gelişmelerin olduğunu ve bu konuların Türkiye ile Suriye'nin ortak ilgi alanına girdiğini belirten Davutoğlu, “'Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerle doğrudan irtibatını kurmamak gerekir. Ama biz bu konudaki her gelişmeyi de Suriye ile istişare ederiz. Çünkü geçmişte İsrail ile Suriye arasında Sayın Esad'ın geçen gün Türk basınına da yansıyan demeçlerinde de ortaya çıktığı gibi son derece başarılı bir arabuluculuk çalışması yürütülmüştü. O anlamda İsrail ile ilişkilerimizin seyri konusunda Suriye'nin yakın ilgi duyması son derece doğaldır" diye konuştu



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs