En Sıcak Konular

Yatırımcılara önemli uyarılar

19 Temmuz 2010 12:01 tsi
Dünyada büyüme ile ilgili kaygıların kısa vadede türbülansa neden olabileceğini belirten uzmanlar ikinci yarıyı ve 2011 yılını değerlendirdi.

Dünyada büyüme ile ilgili kaygıların kısa vadede türbülansa neden olabileceğini belirten Erste Securities Genel Müdürü Erkin Şahinöz, İMKB'nin sert satışların ardından yılı 65.000'in üzerinde kapatabileceğini söyledi.

Erste Securities Genel Müdürü Erkin Şahinöz, global ekonomik büyümede momentum kaybı, 2011'de gelişmiş ülkelerden beklenen faiz artırım sinyalleriyle piyasalarda yılın ikinci yarısında ve 2011'de olmak üzere iki önemli türbülans beklendiğini söyledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) kısa vadede bir satış dalgası ile karşılaşabileceği uyarısında da bulunan Şahinöz, ancak endeksin yıl sonu hareketiyle 65.000-67.000 seviyesinde yılı kapatmasını beklediğini söyledi.

SEÇİCİ DAVRANMAK ŞART

2009 yılının Hisse senedinden ne alınırsa kazanıldığı bir yıl olduğunu hatırlatan Şahinöz, bundan sonraki süreçle ilgili olarak şu değerlendirmelerle bulundu: Avrupa'daki borç krizi ve bu borç krizinin ekonomik aktivitede sert bir yavaşlamaya neden olacağı kaygıları, nisan ortasından itibaren dünya piyasalarına sert bir düzeltme getirdi. Geçen hafta itibariyle bu düzeltmenin bir kısmı geri alındı. Yılın 2. yarısı ve 2011'in tamamı patika yıllarıdır. Yani yatırımcılar finansal enstrümanları seçmek için de piyasa zamanlaması olarak da çok doğru tercihler yapmak zorundalar. Hem zamanlama hem de enstrüman seçimi açısından çok zor 1.5 yıl. Biz iki tane türbülans bekliyoruz. Bir tanesi bu yıl, ikincisi de 2011 içinde olacak şekilde.

ENERJİDE BÜYÜME SÜRER

Yılın ikinci yarısında dünya genelinde son 4 çeyrekte yaşanan büyümede momentum kaybı yaşandığının görüldüğünü ifade eden Şahinöz, Ama bu momentum kaybı yumuşak mı yoksa sert iniş şeklinde mi olacak? Benim beklentim piyasanın öngördüğünden daha sert bir yavaşlama olacağı şeklinde. Haliyle de bu durum piyasada yılın 2. yarısında belli bir noktada ikinci bir satış baskısı getirecektir dedi.

2011'deki türbülansın ise gelişmiş ülke merkez bankalarının ilk faiz artırım sinyallerini vermeleri ile başlayacağı tahmininde bulunan Şahinöz, Buna benzer bir satış baskısını Mayıs-Haziran 2006'da yaşadık ve piyasalar kan kustu dedi.

Beklediği bu iki türbülansın göreli bir iyimser senaryoya göre olduğunu da vurgulayan Şahinöz, Bu bağlamda piyasalarda kısa vadede önce yukarı hareket, ardından satış dalgası ve yılsonuna kadar yükseliş rallisi bekliyoruz. Dolayısıyla İMKB'nin yıl sonunu kuvvetli yükselişle bitirmesini bekliyoruz. Endeksin yıl sonunu 65,000-67,000 civarında bitirmesini bekliyorum diye konuştu.

Şahinöz, Erste Securities olarak daha çok İMKB-30 ve İMKB-100 şirketlerini izlediklerini ancak hedeflerinin orta ve küçük şirketleri de kapsamak olduğunu belirterek, Reel ekonomiden daha hızlı büyüyecek olan sektörlere bakıyoruz. Bunlar inşaat ve enerji dedi.

Şahinöz, yabancı yatırımcı için iki önemli çıpa olan IMF ve Avrupa Birliği'nin ortadan kalkmasına rağmen, Türkiye'nin büyüme, mali kural ve not artırımı çıpasına sahip olduğunu kaydetti.

Şahinöz, Türkiye'nin yabancılar açısından Polonya ve Rusya ile beraber parlayan yıldız özelliğine sahip olduğuınu belirterek, Türkiye kendi bölgesinde büyüme açısından grubundan ayrışma potansiyeline sahip. Bundan sonraki ayrışma kamu maliyesi güçlü olanlarla olmayanlar arasında olacak diye konuştu.
 
referans



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,613 µs