En Sıcak Konular

Suriye-Lübnan; 18 anlaşmaya imza!

18 Temmuz 2010 18:06 tsi
Suriye ve Lübnan, ülkeler arasındaki işbirliği çerçevesinde tarım, endüstri, turizm, ulaştırma, eğitim, kültür, yüksek öğretim, sağlık ve çevre gibi alanlarda toplam 18 anlaşmaya imza attı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri, resmi bir ziyaret amacıyla kalabalık bir heyetle Suriye'ye geldi. Lübnan Başbakanı Hariri ilk olarak Suriye Başbakanı Muhammed Naji Utri ile bir araya geldi. Yapılan ikili görüşmenin ardından Suriye - Lübnan Koordinasyon ve İzleme Komitesi toplandı. Her iki ülkeden çok sayıda bakanın katıldığı toplantıda ikili ilişkiler masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan Suriye Başbakanın Utri, ekonomi, politika, güvenlik ve askeri alanlarda işbirliği ve koordinasyon politikalarının belirlenmesine ilaveten bu politikaların izlenmesinde Suriye-Lübnan Yüksek Konseyinin önemli bir aktör olduğunu söyledi.

Utri iki ülke arasında savunma ve güvenlik alanlarında koordinasyon ve işbirliğinin tartışılması gereğine vurgu yaparak, bu bağlamda Suriye-Lübnan Karma Komisyonunun teşkil edilmesi gereğine işaret etti.

Başbakan Utri, iki taraf arasında kardeşli ve karşılıklı güven havası içinde yapılan görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkileri değişik alanlarda geliştirmeye dayanak oluşturacağını aktardı. Utri, tarım, endüstri, turizm, ulaştırma, eğitim, kültür, yüksek öğretim, sağlık, çevre, yatırımları koruma ve daha değişik alanlarda ilişkileri geliştirmek için mevcut engelleri kaldırmakla birlikte etkin mekanizmalar bulmada güzel bir fırsat teşkil ettiğini sözlerine ekledi.

Suriye, Lübnan, Türkiye ve Ürdün arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyinin teşkil edilmesini öngören bir anlaşmanın İstanbul'da imzalandığına dikkat çeken Utri, bu konseyin söz konusu ülkeler arasında uzun aşamalı işbirliğini geliştireceğini belirtti.

İsrail hükümetinin Ortadoğu barışına karşı olduklarını ve barış konusunda ciddi olmadıklarına işaret eden Başbakan Utri, Filistinlilerin maruz kaldığı saldırılar karşısında uluslararası toplumun üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmesi gereğini ifade etti.

Lübanan Başbakanı Hariri de iki ülke arasında her alanda ilişkilerin gelişmesi gereğine işaret ederek, mutabık kalınan anlaşmaların iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sunacağını söyledi.

Gerçekleştirilen ikili iş konseyinin ardından Hariri ve Utri başkanlığında her iki ülke bakanları mutabık kalınan 18 anlaşmaya imza koydu. Bakanlar tarım, turizm, çevre, ulaştırma, eğitim, kültür gibi çeşitli alanlarda işbirliğini kapsıyor.

İmza törenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Hariri ve Utri, iki ülke arasında gelişen ikili ilişkilere vurgu yaptı. İlk olarak söz alan Suriye Başbakanı Muhammed Naji Utri, "Lübnan güçlü olursa, Suriye güçlü olur. Suriye güçlü olduğu zaman da Lübnan güçlü olur. Lübnan ve Suriye'ye yönelik tehditler birdir. Gücün kaynaklarına sahip olduğumuz zaman her iki ülkenin güzel geleceğini inşa edecek iradeye de sahip oluruz. Hafız Esad'ın dediği gibi Lübnan ve Suriye ilişkileri iki devlet tek milletiz." değerlendirmesinde bulundu.

Hariri ise Lübnan ve Suriye arasındaki ilişkilerin diğer Arap ülkelerine örnek teşkil edecek ve diğer ülkeleri de kapsayacak şekilde gelişmesini arzu ettiklerini söyledi.

Hariri, Lüban ve Suriye ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine, Esad ile ilişkileri doğruluk üzerine bina ettiklerini belirtti. Hariri, "Açıkça söylemek istiyorum ki, bu her iki ülkenin çıkarınadır. Lübnan'ın Suriye'ye ihtiyacı var. Suriye'nin de Lübnan'a ihtiyacı var. Tehditler ortak ve düşmanımız da ortaktır. Yapılan görüşmelerde Esad ile benim aramda sağlam bir dostluk kuruldu. Ancak her şey Lübnan ve Suriyeli vatandaşların çıkarınadır. Çünkü biz kendimizi değil halklarımızı temsil ediyoruz. Bundan halkların karlı çıkması gerekir." şeklinde cevaplandırdı.

Babası Refik Hariri'nin öldürülmesinin İsrail'in gerçekleştirdiği iddiası ile ilgili olarak Saad Hariri, "Bununla ilgili tahkikat yapılıyor. Mahkemelerde bu alanda çalışıyor. Bununla ilgili burada konuşmak istemiyorum." dedi.

Lübnan Başbakanı Hariri Lübnan ile Suriye arasındaki ilişkilerin Lübnan'daki iç sorunlardan etkilenip etkilenmeyeceği ile ilgili soruya, "Ben Refik Hariri'nin oğluyum. Bir söz sözyersem sonuna kadar giderim. Şimdi de Lübnan ile Suriye arasındaki ilişkiler etkilenmeyecektir diyorum." diye cevap verdi.

Suriye Başbakanı Utri de Refik Hariri'nin daveti üzerine yakın bir tarihte Lübnan'a kalabalık bir heyetle yapacağı ziyarette mutabık kalınan anlaşmaların ele alınacağını aktardı.

Hariri daha sonra Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından kabul edildi. İkili görüşmeye her iki ülkenin bakanları da katıldı. Basın mensuplarının görüntü almasına izin verildiği görüşmenin ardandın bir açıklama yapılmadı.

cha



Bu haber 799 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs