En Sıcak Konular

Filistin uzlaşısı için Türkiye'den Hamas'a çağrı bekliyoruz

18 Temmuz 2010 16:04 tsi
Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti öncesi Zaman'a konuşan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin Filistin'de ulusal uzlaşının sağlanması için, Türkiye'nin Hamas'a çağrıda bulunmasını beklediklerini kaydetti. Selahaddin Mısır ve Türkiye arasın

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çalışma ziyareti için hafta içinde Mısır'a gidiyor. Bu, son bir sene içinde üst düzey beşinci ziyaret olacak. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin (Abdurrahman Salaheldin) de buna dikkat çekerek iki ülke arasında neredeyse tüm konularda tam görüş birliği olduğunu vurguladı. Selahaddin, ziyaretin zamanlamasının önemine dikkat çekerek, temaslar esnasında Filistin'de ulusal uzlaşının sağlanması, Türkiye-İsrail gerginliği ve Ortadoğu meselelerinin ele alınacağını bildirdi. Filistin'de ulusal uzlaşının sağlanamamasını Hamas'ın tutumuna bağlayan Büyükelçi Selahaddin, Türkiye'nin bu konuda örgüte çağrıda bulunmasını beklediklerini kaydetti. Büyükelçi, isim vermeyerek, bazı bölge ülkelerinin Ortadoğu'daki istikrarsızlıktan nemalanmaya çalıştığına işaret ederken Mısırlı yetkililer, İran ve Suriye'yi adres gösterdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 20 Temmuz'da Mısır'a gidecek. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Selahaddin, ziyaret öncesi Zaman'a değerlendirmelerde bulundu. Selahaddin, her şeyden evvel Filistin, Irak, nükleer mesele gibi konularda iki ülkenin pozisyonlarını anlatarak ne kadar örtüştüğüne dikkat çekti. İki ülkenin Ortadoğu'da rekabet halinde olduğu iddialarına ise ilginç bir cevap verdi: "Evet yarış halindeyiz; ama birbirimizle değil; birlikte en iyisini yapmak için." Büyükelçi, Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği konusunda Ankara ile tamamen fikir birliğinde olduklarını hatırlatırken Türkiye'nin yaptığı gibi ülkesinin Erbil ve Basra'da konsolosluk açacağını aktardı.

"Bölgede yeni bir nükleer güç istemiyoruz." diyen Abdurrahman Selahaddin, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile çalışması gerektiğini söyledi. Tahran'a yaptırıma açık olarak destek vermedi; ancak, "Yaptırıma gerek kalmamasını tercih ederiz." diyerek, Batı dünyasına yakın bir pozisyon ortaya koydu.

FİLO olayından HERKES DERSİNİ ALDI

Gazze'ye uygulanan ablukaya Mısır'ın dolaylı yoldan destek verdiği ve bu yüzden Kahire'nin Filistin politikasının İsrail'e yaradığı yönündeki algı hakkında ise Abdurrahman Selahaddin şunları söyledi: "Son filo (Mavi Marmara) olayına kadar bu görüntü mevcuttu. Buraya geldiğim insanlarla sohbet edince ben de gördüm bunu. Aynısını sordular. Ama bu son filo olayından sonra mesele daha açık oldu. İnsanlar, tüm insani yardımların Refah kapısından geçişine Mısır'ın izin verdiğini anladı."

Büyükelçi, esasında Refah kapısının sadece yolcu geçişi için kullanıldığını; ancak insani yardıma ihtiyaç duyulduğunda Kahire'nin bunların geçişe izin verdiğini uzun uzun anlattı. Filistin'de ulusal uzlaşı sağlanamamasından ise tamamen Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas'ı sorumlu tuttu. Kahire'nin anlaşma için El Fetih'i ikna ettiğini belirten Selahaddin, "ancak Hamas'ın dar görüşlülükten dolayı bir türlü imzaya yanaşmadığını" savundu. İsrail'in en büyük iddiasının "Karşımızda masaya oturacak tek bir Filistin sesi yok." demek olduğunu ifade eden Büyükelçi, ulusal uzlaşı sağlanarak Tel Aviv yönetiminin bu politikasının bozulması gerektiğini kaydetti. Her sözünde İsrail'i işgalci güç olarak nitelendiren Selahaddin, "Biz bu işgalin sona ermesini istiyoruz." dedi.

Abdurrahman Selahaddin, Gazze'ye yardım götürülmesi ve sivillerin katledildiği filo meselesi hakkında da konuşmaktan çekinmedi. Büyükelçi, bazı insanların "Gazze serbest, özgür" gibi bir yanılsamaya girdiklerini; ancak bölgenin İsrail işgali altında olduğunun bir kez daha görüldüğünü vurguladı. Filo daha yola çıkmadan yardım kuruluşu İHH ile temasa geçtiklerini ve ilgili kuralları anlattıklarını ifade eden Selahaddin, "Yardım etmek düşüncesi doğruydu. Ama eminim ki hatalar oldu. Herkes bu hatalardan dersini çıkarmalı." diye konuştu. Büyükelçi, "Ama konuyu karıştırmayalım. Burada en büyük hata, affedilmez olan hata masum insanların öldürülmesidir." diye de ekledi. Abdurrahman Selahaddin, herkesin bundan bir şey öğrendiğinin örneği olarak Gazze'ye yardım götüren Libya gemisinin Mısır'a yönlendirilmesini gösterdi. "Peki Mısır ne öğrendi?" sorusuna ise Büyükelçi şöyle cevap verdi: "İsrail'e bu haksız kuşatmanın sona ermesi için daha fazla baskı kurulması gerektiği. Tüm Arap ülkelerini Filistin'de ulusal uzlaşı için çalışması ve İsrail'in elindeki 'Filistin'de tek ses yok' bahanelerin elinden alınması."

El Fetih ile Hamas uzlaşısının sağlanması için Mısır'ın gösterdiği çabaları Türkiye'nin desteklediğini kaydeden Büyükelçi, anlaşma sağlanamamasını Hamas'a doğru teşvik verilmemesine bağladı. Selahaddin, "Bölgede iyi ilişkiye sahip oldukları bütün taraflardan doğru teşviki aldıklarını düşünmüyorum." ifadesini kullandı. İsim vermeden bazı bölge ülkelerinin istikrarsızlıktan yararlandığını kaydetti. Mısırlı yetkililer ise bu konudaki birinci ülkenin İran, diğerinin ise Suriye olduğunu söyledi. "Türkiye'den, Hamas'a daha fazla teşvik bekliyoruz." diyen Selahaddin, bunun çok yakında olacağını sandıklarını sözlerine ekledi.
ZAMAN



Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,433 µs