En Sıcak Konular

Hayır'ın rengi 'hayır' getirmedi

18 Temmuz 2010 14:12 tsi
Ordu'da 12 Eylül İhtilali'nin ardından başlatılan referandum süresinde gazetesini 'hayır' oylarının rengi olan mavi renkte basan Karadeniz 52 Gazetesi'nin soruşturma geçirdiği öğrenildi.

O yıllarda Ordu Gazeteciler Cemiyeti'nin de başkanı olan Engin, hiç düşünmeden 'hayır' oyunun rengini bastıklarını, isteseler bile bir gazetecinin o dönemin şartları içinde böyle bir şey yapmasına ihtimal vermediğini söyledi.

Karadeniz 52 Gazetesi'nin sahibi olan Tuncer Engin o yılların bambaşka şartları olduğunu belirterek, "O yıllarda tabi baskı kalitesi bugünkü gibi gelişmemişti. Elimizde sahilden gece çekilmiş bir Ordu resmi vardı. Bu resim üzerine bir haber hazırladık. İlk önce haberin resmini siyah kullanarak bastık iyi görünmedi, sonra kahverengi kullandık yine iyi görünmedi. Bunun üzerine mavi kullanarak resmi bastık. O zaman güzel göründü. Biz de ö dönemin şartları içinde renkli gazete bastık diye seviniyoruz. Ertesi gün gazete dağıtıldı. Biz de genel yayın yönetmenimiz, haber müdürümüz ile Erol Ataşan ve Uğur Gürsoy ile yemeğe gittik. Biraz sonra bir polis geldi, Erol Ataşan'ı dışarı çağırdı. O gidip gelmeyince peşinden Uğur Gürsoy gitti. O da gelmeyince ben de gittim. Bize emniyete gitmemiz gerektiği söylendi." dedi.

Emniyete hep birlikte gittiklerini aktaran Engin, "Emniyete gittik ama neden gittiğimizi bilmiyoruz. Orada siyasi şubede gazeteci olduğumuz için daha önceden tanıdığımız şube müdürü ile konuşuyoruz ama niye oradayız hala bilmiyoruz. Bu arada saat ilerlemeye başladı gece 12.00 olunca tabi bizi evden aradılar. O zaman şube müdürü 'bir ifadeleri var verip gelecekler' dedi. O zaman biz neden emniyete getirildiğimizi öğrendik. O zaman 12 Eylül'den sonra 7 Kasım 1982'de yapılan referandum da 'evet' oyunun rengi beyaz hayır oyunun rengi ise mavi idi. Biz mavi basınca bir şikâyet olmuş. Halkı hayır demeyi teşvik ediyor diye. Oysa bizim aklımızın ucundan bile geçmedi böyle bir şey. Zaten geçse de yapamazdık. O dönemin şartları içinde 'hayır' diyecek bir gazete olacağını sanmıyorum ben. Daha sonra öğrendik ki bizim orada verdiğimiz ifade Erzincan'da mahkeme edilmiş ve beraat etmiş. Eğer biz Erzincan'a götürülse idik en az 6 ay gelemezdik. Bir kere sıra gelip de hakim karşısına çıkana kadar geçerdi o süre." diye konuştu.

12 Eylül İhtilali'nden bir hafta önce Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve diğer kuvvet komutanlarının Ordu'ya geldiğini ve onları Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olduğu için de takip ettiğini aktaran Engin, "Bir hafta sonra ihtilal oldu. Bütün dernek ve sendika başkanlarını aldılar. Beni de cemiyet başkanı olduğum için aldılar. Ben de bir hafta Halk Eğitim Merkezi'nde sıraların üzerinde yatarak bekledim. Daha sonra hâkim karşısına çıktım ve 'serbest' diyerek beni bıraktı. Eğer bırakmasa ve Erzincan'a gönderse o zaman ne zaman geri gelebilirdik gelebilir miydik belli olmazdı. O dönem bu kadar yüksek 'evet' çıkmasında bu şartların da etkisi vardı. Böyle şeyler yaşandı. " diye konuştu.

CHP delegesi de olan Engin, bugünkü şartların daha farklı olduğunu, insanların daha rahat bir ortamda sandık başına gideceklerini sözlerine ekledi.

Bugün yayın hayatına devam etmeyen gazetenin o sayısı bir kaç kez sel geçirdiği için Engin'in elinde bulunmuyor ancak bastıkları resmi acı bir hatıra anısı olarak saklıyor.

 
cihan




Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,649 µs