En Sıcak Konular

Uluslararası kuruluşlarda Türk rüzgarı

18 Temmuz 2010 14:07 tsi
Uluslararası kuruluşlarda Türk rüzgarı  
Uluslararası kuruluşlardaki seçimlerde son dönemde elde ettiği başarılarla dikkat çeken Türkiye, seçimle geldiği ülke üyeliklerinin yanı sıra başta BM ve NATO'da üst düzey görevlerdeki Türk isimlerle temsil ediliyor.

Türkiye'nin uluslararası kuruluşlarda kazandığı ağırlığın son örneği, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Dışişleri Başdanışmanı Hüseyin Diriöz'ün NATO Genel Sekreter Yardımcılığına getirilmesi oldu.

Siyasi-askeri politika ve planlama konularında NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in birinci danışmanı olacak Diriöz, NATO savunma politikası, üye ülkelerin ulusal ve toplu savunma ve güç planlarını destekleyici mekanizmaların planlanması, savunma reformu, AB dahil diğer uluslararası örgütlerle savunma politikası iş birliği, lojistik ve nükleer (caydırıcılık) politika alanlarında sorumlu olacak.

Diriöz, kasım ayındaki Portekiz zirvesinde kabul edilmesi beklenen yeni stratejik konseptin siyasi güdümünde önemli rol oynayacak ve görev süresi boyunca Kuzey Atlantik Konseyine karşı sorumlu olacak.

Cumhurbaşkanı Gül'ün eski Savunma Başdanışmanı emekli Tümgeneral Cihangir Akşit de NATO Standardizasyon Ajansı Direktörü olarak görev yapıyor.

-AKPM BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU-

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanlığını bu yılın ocak ayından itibaren AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu yürütüyor. AKPM'deki gruplar arasında her iki yılda bir rotasyona tabi tutulan Başkanlığına aday olan Çavuşoğlu, başkanlığı devralma dönemi gelen Avrupa Demokratları Grubu bünyesinde yarıştığı diğer aday İngiliz David Wilshire'ı oylamada geride bıraktı.

Çavuşoğlu, AKPM'nin 25-29 Ocak 2010 tarihlerinde Strazburg'da yapılan 2010 Kış Oturumu'nun ilk günkü oturumunda seçime gerek kalmaksızın AKPM Başkanlığına getirildi. Avrupa Konseyi'nin danışma organı olan Parlamenter Meclisinin bugüne kadar sadece 11 üye ülkeden parlamenterlerce yürütülen başkanlığına ilk kez Türkiye'den bir parlamenter seçilmiş oldu.

-KİMYASAL SİLAHLARIN YASAKLANMASI ÖRGÜTÜ DİREKTÖRLÜĞÜ-

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Üzümcü, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) Genel Direktörlüğü seçimlerinde 3'ü AB üyesi ülkelerden gelen 6 aday ile yarıştı. Seçimden önce yapılan gayri resmi ön yoklamalarda öne çıkan Üzümcü, diğer adayların çekilmesiyle 16 Ekim 2009 tarihinde tek aday olarak girdiği oylama sonucu KSYÖ Genel Direktörlüğüne seçildi.

-DİĞER ÜYELİKLER-

İşkence ve İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele veya Cezaların Önlenmesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi çerçevesinde, gözetim altındaki kişilerin korunması amacıyla yargı dışı bir önleme mekanizması niteliği taşıyan Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi (AİÖK) üyelikleri için Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nde 18 Kasım 2009 tarihinde yapılan seçimlerde Orta Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yakın Ertürk, 47 oydan 41'ini alarak 2009-2013 dönemi için üyeliğe seçildi.

Her Türlü Irk Ayırımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin BM Sözleşmesi'ne (CERD) riayeti denetlemekle sorumlu Komitenin 2010-2013 dönemi üyelikleri için 21 Ocak 2010 tarihinde yapılan Taraf Ülkeler Konferansı'nda gerçekleştirilen seçimlere Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Gün Kut da katıldı. Seçimde başarılı sayılmak için 81 oy elde edilmesi gerekirken, oy kullanan 162 ülkeden 153'ünün oyunu alan Doç. Dr. Kut, komite üyeliğine seçildi.

Doç. Dr. Kut, aynı zamanda Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) üyeliğini de yürütüyor.

Türkiye, BM Sekretaryasının ve faaliyetlerinin genel denetiminden sorumlu Ortak Denetim Birimi (JIU) üyesi Cihan Terzi'nin görevini 2011-2015 döneminde de sürdürebilmesi amacıyla üyeliğe isim önermeye yetkili kılınacak ülkeleri belirlemeye dönük seçimlerde aday oldu. 3 Kasım 2009 tarihinde yapılan seçimde 146 oy alarak Fransa ve İspanya'yı geride bırakan Türkiye, BM Güvenlik Konseyi seçimlerinde en yüksek ikinci oyunu elde etti.

BM Göçmen İşçilerin ve Aile Üyelerinin Haklarının Korunması Sözleşmesinin denetim organı olan Göçmen İşçiler Komitesi üyesi Mehmet Sevim, 2005 yılından beri sürdürdüğü görevini 2010-2014 döneminde de üstlenmek üzere Türkiye tarafından aday gösterildi. Sevim, Sözleşmeye Taraf Ülkeler Konferansı'nda 3 Aralık 2009 tarihinde yapılan seçimlerde ikinci tur oylamada Komite üyeliğine yeniden seçildi.

Türkiye'yi, Sivil Toplum Kuruluşları'nın BM bünyesinde statü kazanmalarını ve BM'deki faaliyetlerinin usul ve kurallara uyumunu denetleyen NGO Komitesi üyeliğinde temsil eden TURKUNO DT Müsteşarı Ramis Şen, 2010 yılı için Komite'nin Başkanlığına oy birliği ile seçildi.

Türkiye, ülkesinden isimlerin yürüttüğü başkanlık ve üyeliklerin yanı sıra ülke üyeliğinde de önemli konumlarda bulunuyor. 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için Batı Grubu'ndan aday olan Türkiye, 17 Ekim 2008 tarihinde BM Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde 151 ülkenin oyunu aldı. Türkiye'nin aldığı oy sayısı, BM bünyesinde 3 ülkenin adaylığıyla yapılan bir seçimde 1996'dan bu yana elde edilen en yüksek oy oldu.

Türkiye, 10 yıldan bu yana üyesi olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Konseyi'nin iki yıllık ''C'' Kategorisi (seyir ve deniz taşımacılığına özel ilgisi olan ve dünyanın büyük coğrafi alanlarının temsil edilmesini sağlayacak ülkelere yönelik kategori) üyeliği için 27 Kasım 2009 tarihli seçimlerde aday oldu. 20 üyelik için 26 adayın yarıştığı seçimde oy kullanan 154 ülkeden 129'unun oyunu alan Türkiye, adaylar arasında en fazla oy alan 4. ülke olarak üyeliğe seçildi. Türkiye oylamada IMO seçimlerinde bugüne dek elde ettiği en yüksek oy sayısına ulaştı.

UNESCO'nun prestijli bir alt organı özelliğini taşıyan İnsan ve Biyosfer Programı (MAB) Eşgüdüm Konseyi üyeliğine de aday olan Türkiye, 6-23 Ekim 2009 tarihlerinde Paris'te yapılan UNESCO 35. Genel Konferansında gerçekleştirilen seçimlerde konsey üyeliğine seçildi.

zaman



Bu haber 801 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs