En Sıcak Konular

Yüzde 90 'hayır'la rekor kırmıştı; şimdi...

18 Temmuz 2010 11:33 tsi
Yüzde 90 'hayır'la rekor kırmıştı; şimdi... 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliğinin oylanacağı referandum kampanyasını, "12 Eylül" darbe anayasasına yüzde 90 ile 'hayır' diyen Bingöl'den 24 Temmuz'da başlatıyor. Bingöllüler ise yeni bir rekora hazırlanıyor

Bingöllüler, anayasa değişikliğine bu kez 'evet' demek için12 Eylülgününü iple çekiyor.

Bingöl, 12 Eylül darbesinin ardından Milli Birlik Konseyi tarafından hazırlanan ve 7 Kasım 1982 tarihinde yapılan referandumda âdeta darbe yönetimine kırmızı kart göstermişti. Cunta anayasası için nerdeyse hiç 'evet' vermeyerek demokrasinin simgesi haline gelen Bingöl, bu alandaki unvanını korumak istiyor. Bingöl'de 7'den 70'e herkes adeta 12 Eylül gününü bekliyor. Çünkü, 28 yıl önce hayır verdikleri, ancak darbeci generallerin baskı ve yönlendirmesi ile Türkiye genelindeki sonuç nedeniyle karşı koyamadıkları askeri anayasayı kısmen de olsa değiştirmenin heyecanını yaşıyorlar. Bingöllüler, partili-partisiz ayrım yapmadan darbe anayasasına önemli bir darbe indirmek için sandığın önlerine geleceği referandum gününü bekliyor.

Bingöllüler, Başbakan'ın referandum kampanyasını kendi illerinden başlatmasını çok yerinde ve isabetli bir karar olarak görüyor. Bunun kendilerini sevindirdiğini, şevklerini artırdığını dile getiriyor. Bingöllülerin, 12 Eylül darbesinin sene-i devriyesinde yapılacak referandum ve yeni rekor hazırlığı ile ilgili görüşleri şöyle:

BBP Bingöl İl Başkanı Tahsin Bayram: "Tabii bu anayasa paketi hazırlandığı ilk günden itibaren her fırsatta daha geniş kapsamlı bir anayasa istediğimizi söylemiştik, fakat bizim istediğimiz bir anayasa olmamasına rağmen 12 Eylül cuntacılarına karşı alternatif bir anayasa olduğu için evet oyu kullanacağız. Bingöl, bir rekora imza atmıştı. Her zaman demokrasiden yana tavrını koymuştur. Yine bundan yana tavrını koyacaktır, yine ezici bir çoğunlukla evet oyu çıkacaktır. İkinci bir rekor inşallah çıkacaktır. Bingöl şehri, zaten daha önce referandumda Türkiye rekoru kırmıştı. Bu referandumda da kıracağını temenni ediyorum."

Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Abdurrahman Ensari: "Türkiye'deki en büyük sorunun demokratikleşememe sorunu olduğunu düşünüyoruz. Bunun önündeki engeller de bazı kurumların, özellikle (HSYK,Anayasa Mahkemesivb.) kurumların monarşik bir yapıda olmasıdır. Bu kurumlar, geçmişte verdikleri tartışmalı kararlarla milletin egemenliğinin hakim olmasını engellemişlerdir. Özellikle 367 kararı, üniversitelerdeki başörtüsü kararı, HSYK'nın yargıya müdahalesi ve benzeri... Buanayasa değişikliğitam istediğimiz gibi olmasa da (anayasanın tamamen değiştirilmesi), kurumların vesayetine son vereceği ve demokratikleşmenin önündeki engelleri kısmen de olsa kaldıracağı için Memur-Sen camiası olarak referandumda 'Evet' diyeceğiz. Bingöl yeni bir rekora daha imza atarak yine demokrasinin simgesi olacaktır. Bu kanaati her zaman taşırım. Başbakan'ın bu referandum çalışmalarının startını Bingöl'den vermesi de son derece mantıklı ve olumlu olmuştur."

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku: "Değişiklik paketini yeterli bulmuyoruz. Ama yine de 'Bu bir başlangıçtır, belki devamı gelir' şeklinde avutuyoruz. Asıl değişiklik, tümden yapılacak bir değişiklik olmalıydı. Şahsım adına 'Evet' derim ama halkın iradesine de saygı duyarım. Evet dememin sebebi, paketi yeterli bulmamamdan kaynaklanmıyor. Yılan bile yılda bir kez kendini yenilerken, bizler 1923'te yapılan yasalarla yönetiliyoruz. Anayasanın tümüyle değişmesi gerektiği kanaatineyiz ki birçok kesim de bizimle aynı kanaatte. İnşallah Bingöl de bir rekora daha imza atacaktır."

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Başkanı Kemal Bozan: "İktidarda olan siyasi parti, kendi doğrultusunda değişiklik yapmak istiyor. Bütün siyasi partiler bunu yapıyor. Yapılan değişiklikler demokratikleşme adına yeterli değil. İçeriği eksik kalan bir paket var ortada. Birçok önemli konu ele alınmamış. Örneğin, dokunulmazlıkların kaldırılmaması, seçim barajının düşürülmemesi gibi. Değişiklik yapılması gereklidir ama bu değişikliğin tümüyle yapılması ve daha demokratikleştirilmesi lazımdı. Sivil ve eksikliklerin giderildiği bir anayasa olmalıdır. Fakat her ne olursa olsun, halkımız askeri anayasalara karşıdır. Şu anda sivilleştirilmiş bir anayasa girişimi var. Haliyle askeri anayasaya karşı tavrımız 'evet' olacaktır."

Bingöl Barosu Başkanı Erdal Aydemir: "Tam teferruatlı anayasa değişikliği olsaydı daha iyi olurdu. Ülkenin son 30 yıldır gündemdeki Kürt sorununun çözümüne ilişkin değişikliklerin de yer alması ülkeyi rahatlatırdı. Fakat bu konuda eksik kalındı. Asıl beklentimiz, anayasanın tümüyle değişmesi yönündeydi fakat tüm bunlara rağmen değişikliği olumlu görmek gerekir."

AK Parti Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu: "Başbakan'ın bu işin startını Bingöl'den vermesi bizi çok sevindirdi. Darbe anayasasına en fazla karşı çıkan iliz. Bingöllülerin tam 30 yıl önce gördüğü noktaya Türkiye ancak yeni gelmiştir. O gün köylerinde evet çıkmadığı için tam 100 imam sürgün edilerek cezalandırılmıştır. Biz bu sefer darbenin rövanşını alacağız. Bu alandaki rekoru kimseye kaptırmayacağız. Kendi rekorumuzu kıracağız. Sayın Başbakanımızın ve Genel Başkanımızın referandum kampanyasını Bingöl'den başlatması her açıdan çok anlamlı. Biz de kendisini ve milletimize karşı bu kadirşinaslığımızı göstereceğiz."

Meclis Faili Meçhul Cinayetleri Komisyonu Başkan Yardımcısı ve SP GİK üyesi eski Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata: "Hangi parti ve görüşten olursa olsun Bingöl'de herkesin ittifakla bu cunta anayasasına karşı oy kullanacağını düşünüyorum. Yıllar önce, Türkiye'nin bu darbe anayasası ile yönetilemeyeceğini gören halkımız bu kez de bunun belli ölçüde olsa değiştiriliyor olmasından büyük memnuniyet duyuyor. Köy köy, ilçe ilçe, ev ev dolaşarak bu meseleyi halka anlatacağız. Daha önce bu askeri anayasaya yüzde 90 ile hayır diyen Bingöl, bu sefer referandumda yüzde 100 evet diyerek yeni bir rekora imza atacaktır. Ben, Doğu ve Güneydoğu'da çok yüksek düzeyde bir sonuç çıkacağını bekliyorum."

BİNGÖL'ÜN BAŞKA REKORLARI DA VAR

Bu arada, Bingöl'ün rekoru, cunta anayasasına 'hayır' ile sınırlı değil. Çok sayıda ilkin de sahibi bulunuyor. Örneğin, 22 Temmuz 2007'de yapılan genel seçimlerde AK Parti'ye yüzde 72 oranında çıkan oy başka bir rekor. Yine Bingöl, 21 Ekim 2007'de yapılan Cumhurbaşkanlığı referandumunda Bingöl, Aksaray ve Batman ile birlikte ilk üçe girdi. 

cihan



Bu haber 1,333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,599 µs