En Sıcak Konular

Hakim Kuban şaşkına çevirdi!

18 Temmuz 2010 10:37 tsi
Hakim Kuban şaşkına çevirdi! 
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Poyrazköy cephaneliği davasında tahliye isteyen Hâkim Oktay Kuban'ın sanıklar tarafından alkışlanması ve tutuklama yönünde görüş bildiren iki hâkimin yuhalanması hukuk camiasında şaşkınlıkla karşılandı.

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, "Kuban'ın tarafsızlığı zaten şüpheli hale gelmişti. Bu olay bardağı taşıran son damla oldu." diyor. Kılıçkaya, müdahil avukatların reddihakim talebinde bulunabileceğini kaydediyor. Demokrat Hukukçular Derneği 2. Başkanı Kadir Akbaş ise bu talebe gerek olmadan Kuban'ın kendisinin davadan çekilmesi gerektiğine dikkat çekiyor: "Bu saatten sonra Kuban'ın vereceği kararlar şaibelidir."

Skandal hadisenin yaşandığı sırada mahkeme salonunda bulunmayan müdahil Agos Gazetesi vekili Fethiye Çetin, sanık avukatlarının mahkeme başkanını alkışlamasına çok şaşırdıklarını söyledi. Çetin, Kuban'ın alkışlandığı tahliye görüşünü bildiren muhalefet şerhini daha görmediğini, okuduktan sonra reddihakim talebinde bulunup bulunmama yönünde karara varacaklarını ifade etti.

Kuban'ınErgenekonsürecindeki bütün soruşturmalarda (dava) sanık ve şüphelilerin neredeyse tamamı hakkında kuvvetli suç şüphesini gösteren delil olmadığını öne sürerek tahliye istemesi dikkat çekiyordu. Kuban, kendi mahkeme heyetince de ağır şekilde eleştirilen bu taraflı tavrını en son sanık avukatları, sanıklar ve yakınlarından aldığı alkışla tescillemiş oldu. Hukukçular, duruşmada yaşanan bu durumdan sonra Kuban'ın 'reddihakim' talebini beklemeden davadan kendisinin çekilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Poyrazköy cephaneliği davasında tutuklama kararı verildiği için yuhalanma olayı, Ergenekon davalarında tutuklama kararı veren hakimlerin baskı altında olduğunun net göstergesi. Diğer taraftan tahliye isteyen Hâkim Kuban'a avukatların bile açık açık 'bravo, yaşa' şeklinde tribünde slogan atan maç seyircisini andıran davranışları 'hakim tarafsızlığı' ilkesine büyük gölge düşürdü. Avukatlar, Kuban'ı da zorda bıraktı.

Kuban'ın tarafsızlığı konusunda baktığı Ergenekon dışındaki davalardaki tutumu da incelenmeye değer. 16 Temmuz 2010'daki alkış olayına gelene kadar Kuban'ın verdiği kararlar incelenecek olursa alkışlama olayının sürpriz olmadığı görülüyor. Kuban, tartışmalı 2009 Adli Yaz Kararnamesi ile İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne atandığında ilk Albay Dursun Çiçek'in tahliyesi ile gündeme geldi. Kuban, askerî savcılığın bile Dursun Çiçek'in hazırladığını kabul ettiği "İrtica İle Mücadele Eylem Planı" belgesi soruşturmasında kuvvetli suç şüphesi olmadığını gerekçe göstererek Çiçek'in tahliyesine imza attı. Daha sonra sıra Poyrazköy Cephaneliği, Amirallere Suikast ve Kafes Operasyonu eylem planı davalarına geldi. Kuban, burada sanıklar asker olduğu için davaların askerî mahkemeye gönderilmesi gerektiği görüşünü bildirdi. Davaların yargılaması başladığında ise bu kez cephanelik, suikast iddialarına ilişkin sanıkların tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi. Dosyada tutuklama için kuvvetli suç şüphesi olmadığını her defasında dile getirdi. Kuban sadece kendi dava dosyalarında değil nöbetçi olduğu sırada tutuklamaya sevk edilen Balyoz ve Ergenekon soruşturması şüphelilerini de serbest bıraktı. Gerekçe yine aynıydı; 'kuvvetli suç şüphesi bulunmaması'. Kuban'ın serbest bıraktığı şüpheliler daha sonra mahkeme heyetince tam tersi gerekçelerle tutuklandı. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde sıradan bir çete davasında 6 yıldır tutuklu bulunan sanıkları tahliye etmeyen Kuban'ın, Ergenekon soruşturması ile ilgili davalarda bunun tam tersi bir tavır sergilemesi gözlerden kaçmıyor.

Tarafsızlığı şüpheli

Kuban'ın bu ve benzer kararlardaki tavırlarından cesaret alan son alkış olayının yaşanmasını değerlendiren Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya, "Oktay Kuban'ın tarafsızlığı zaten şüpheli hale gelmişti. Bu olay da bardağı taşıran son damla oldu." diyor. Kuban'ın tahliye gerekçelerinin de hukuken yetersizliğine dikkat çeken Kılıçkaya, "Sanık avukatları tarafından alkışlanmasına Kuban'ın sevinmemesi gerekir. Bu olay hakim için kötü bir durumdur. Kuban'ın daha önce verdiği kararlar da şaibeliydi. Yaptığı tahliyelere yazdığı gerekçeler tatmin edici değildi. Zaten Hâkim Kuban'ın tek başına yaptığı tahliyelerin ardından mahkeme heyeti tutuklama kararı vermişti. Davanın müdahil tarafı Kuban için reddihakim talebinde bulunabilir." değerlendirmesinde bulunuyor.

Kararları artık şaibeli

Demokrat Hukukçular Derneği 2. Başkanı Kadir Akbaş, reddihakim talebine gerek olmadan Kuban'ın çekilmesi gerektiğini vurguluyor. Akbaş, "Bir hakimin sanıkların nazarında bu denli beğenilmesi iyi bir şey değil. Tarafsızlığına gölge düştüğü anlamı çıkıyor. Bence Kuban'ın reddihakim talebi bile olmadan davadan çekilmesi gerekir. Bu saatten sonra Kuban'ın vereceği kararlarda hep şaibe aranacak. Bu durum da alacağı kararları olumsuz etkileyecektir. Kendisini tartışmalı bir duruma soktu. Hakimler kararlarını verirken tamamen hukukî argümanlar kullanırlar. Mahkemede yaşanan olay ne alışıldık ne de şık bir durum." diye tepkisini dile getirdi. 

zaman




Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs