En Sıcak Konular

Düşerek yaralanmalara karşı bunlara dikkat!

18 Temmuz 2010 10:32 tsi
İşte düşmeleri en aza indirebileceğiniz ya da önleyebileceğiniz 6 tavsiye...

İnsanlar yaşlandıklarında düşmeler ciddi yaralanmalara yol açabiliyor. Düşmeyi önlemek için kullandığınız ilaçlara dikkat edebilir ve evinizi gerekli şekilde düzenleyebilirsiniz. Düşmeler yaşlılar arasında yaralanmalara yol açan nedenlerin başında yer alıyor.  

Mayo Clinic'te yer alan habere göre, işte düşmeleri en aza indirebileceğiniz ya da önleyebileceğiniz 6 tavsiye:

1. Doktorunuzla bir randevu ayarlamalısınız. Düşmeyi önleme planına başlamadan önce doktorunuzdan randevu alıp bazı soruları cevaplamaya hazır olmalısınız.

- Hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Kullandığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, vitaminler ve gıda takviyesi gibi kullandığınız tüm ilaçları not edin ya da yanınızda götürün. Düşme riskini azaltmak için doktorunuz ilaçların yan etkilerini gözden geçirebilir.

- Daha önce düştünüz mü? Ne zaman, nerede düştüğünüzü ve neler hissettiğinizi içeren detayları yazın. Bunun gibi detaylar doktorunuzun kişiye özel düşmeyi önleme stratejisi hazırlamasında yardımcı olabilir.

- Sağlık koşulunuz düşmeye sebep olabilir mi? Belirli göz ve kulak bozuklukları düşmeye neden olabilir. Bunları doktorunuza anlatın. Yürüdüğünüz zaman kendinizi nasıl hissettiğinizi yorgunluk, eklem ağrısı, nefes darlığı sorununuz olup olmadığını söyleyin.

2. Hareket edin: Fiziksel aktivite düşmeyi önlemenin bir yoludur. Doktorunuzun onayladığı yürüyüş, dans ya da çeşitli egzersiz türlerini deneyebilirsiniz. Bu tarz aktiviteler dengeyi, koordinasyonu, esnekliği geliştirerek düşme riskini azaltıyor. Eğer düşeceğiniz korkusuyla egzersiz yapmaktan kaçarsanız doktorunuza söyleyin. Size uygun bir egzersiz programı önerecektir.

3. Uygun bir ayakkabı giyin: Düşme riskinizi azaltmak için en uygun ayakkabıyı seçin. Yüksek topuklar, gevşek terlikler ve kaygan tabanlı ayakkabılar kayıp düşmenize neden olabilir. Çok kalın tabanlı ayakkabıları da tercih etmeyin.

4. Evdeki tehlikeleri kaldırın: Evinize bir göz atın. Oturma odanız, mutfak, banyo, koridorlar ve merdivenler tehlikelerle dolu olabilir. Yürüyeceğiniz yerlerde bulunan kutuları, gazeteleri, elektrik ve telefon kablolarını kaldırın. Yerde dağınık duran kilimleri kaldırın ya da altına kaydırmaz yerleştirin. Gevşek ve bazı yerleri kabarmış yer döşemesini onarın, halınızın kıvrımları olmamasına dikkat edin. Giysilerinizi, yiyeceklerinizi, tabak-çanak gibi mutfak aletlerinizi kolay ulaşabileceğiniz yere yerleştirin. Yere dökülen su, yağ ya da yiyecekleri hemen temizleyin. Kaymayan yer cilası kullanın. Küvetinizde ve banyonuzda kaymayan paspas tercih edin.

5. Odaları uygun şekilde ışıklandırın: Gece olunca yatak odanıza, banyonuza ve koridorlara gece lambası takın. Yatağınızın yanına gece ihtiyaçlarınız için küçük bir lamba koyun. Merdivenlerden inip çıkmadan önce ışıkları mutlaka açın.

6. Destekleyici cihazlar kullanın: Doktorunuz baston veya yürümeye yardımcı bir araç kullanmanızı önerebilir. Diğer destek cihazları da yardımcı olabilir. Örneğin, merdivenlerin iki yanına takılan parmaklık, yüksek tuvalet ya da kolçağı olan bir tuvalet, banyo ya da küvet için el koyma yerleri ve banyoda oturabileceğiniz plastik tabure.

 
Zaman Online



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,679 µs