En Sıcak Konular

Eksen kaymadı ağırlaştı

18 Temmuz 2010 10:24 tsi
Eksen kaymadı ağırlaştı Hem Batı'da hem de Doğu'da son derece kritik görevlere Türkler getirilirken, 'eksen kayması' tartışmalarına son noktayı Davutoğlu koydu...

Eksen terazisini dengeleyen Türkler

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, İKÖ ve son olarak da NATO... Hem Batı'da hem de Doğu'da son derece kritik görevlere Türkler getirilirken, 'eksen kayması' tartışmalarına son noktayı Davutoğlu koydu: "Türkiye'nin ligi değişti. Eskiden uygulayıcı mevkideydik, şimdi biz de karar vericiyiz."

"Kınasına uğradım, güzel kızımı gördüm" diye söze başladı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu. Kazakistan yolculuğuna böyle çıktık. Almatı'dan İstanbul'a dönüp kızının düğününde bulunacak. Oradan hemen Suriye, Afganistan ve Vietnam turuna çıkacak. Baş döndürücü bir trafiği var Davutoğlu'nun.

Kazakistan'da Azerbaycan-Ermenistan Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Türkiye ise bölgenin önemli bir oyun kurucusu olarak Almatı'daydı. Sohbetimizde PKK ile mücadelede girilen yeni dönemin parametrelerini zorladık. Sustu. Sağlı sollu sorular yönelttik. Ancak, "Konuşamam" dedi. Davutoğlu'nun konuşması kadar susması da önemli. O nedenle konuşamaması çok önemli bir sürecin içinden geçtiğimizin işareti olarak yorumlanmalı. Beklentileri yükseltmek istemem ama PKK ile mücadele açısından önemli gelişmelere gebeyiz.

HER AŞAMADA BİLGİ VERDİK

Davutoğlu ayrıca, ABD ile İran'ın birbirine güvenmediğini, ama her ikisinin Türkiye'ye güvendiğini söyledi. "Her şey geçer ama Tahran'ın imza attığı o anlaşma kalır. Çünkü İran'ın imzaladığı tek anlaşma" dedi. "İran'la müzakelerde ABD'ye bilgi verilmedi" eleştirileri hatırlatılınca, "Her aşamasında, her aşamasında, her aşamasında bilgi verdik" diye konuştu.

"Türkiye'nin ligi değişti" diye başladığı cümlesini bir ufuk turu yaparak sürdürdü. Meclis'teki görüşmeler sırasında, istihza edici bir şekilde, "Rasmussen söz verdi ne oldu?" diye soran muhalefet sözcüleri olmuş. NATO Genel Sekreter Yardımcılığı'nın bir Türk'e verilmesi konusu. "Yakında olacak" yanıtını vermiş Davutoğlu. Oldu da. NATO'da ilk kez böyle bir göreve bir Türk seçildi. Hüseyin Diriöz hem de öyle sıradan bir yardımcı olmayacak. NATO'nun en güçlü koltuklarından biri olan Terörle Mücadele'den sorumlu olacak.

ARTIK KARAR VERİCİYİZ

Sonra ekledi: "NATO'da Amerika, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere dışında bir ülke ilk kez böylesine önemli bir görev üstleniyor. Polonya ve Çekoslavakya sembolik görevler almıştı ama biz NATO'da ana damarı temsil eden bir görev alıyoruz. Eskiden algı şuydu: Karar verici mevkide birileri olur. Bir de uygulayıcılar olur. Biz bunu kırıyoruz. Şimdi biz de karar vericilerden birisiyiz." Sonra bir hesap çıkardık. Bu hesap Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki mevcudiyeti ile meşhur eksen kayması arasındaki bir hesaptı.

O KOLTUKLARIN SAHİPLERİ

Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı. Hüseyin Diriöz, NATO Genel Sekreter Yardımcısı. Ahmet Üzümcü, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Gen. Direktörü. Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ Genel Sekreteri. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığını yakında Türkiye devralıyor. Komitenin başına Davutoğlu geçecek. AGİT Genel Sekreterliği görevine bir Türk diplomatın seçilmesi için de ciddi bir çalışma yürütülüyor. Türkiye, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Sözde 'ekseni kayan' Türkiye, işte uluslararası terazide böyle tartılıyor.


3 başlıkta süreç

Ahmet Davutoğlu. "Dış politikada bazı hedeflere ulaşılması bir süreç işidir" dedi. Uluslararası görevlere Türklerin seçilmesi ısrarla ve başarıyla takip edilen bir sürecin sonunda gerçekleşiyor.

Davutoğlu bunları 3 başlık altında sıraladı:

1- Türkiye'ye verilen sözlerin tutulması için takipçiliğimizi gösteriyor.

2- Doğru zamanda doğru iş yapıldığını gösteriyor

3- Eksen kaymasını değil, ağırlığımızın arttığını gösteriyor.


Yukarı Karabağ konusunda yine sonuç çıkmadı

Kazakistan'da yapılan Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının da katıldığı, Yukarı Karabağ ile ilgili olarak AGİT Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları toplantısında olumlu bir sonuç çıkmadı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, AGİT Minsk Grubu üyelerinin de katılımıyla bir araya geldi. Memmedyarov, "Ermenistan tarafının, sorunu çözümsüz bırakan tutumunda ısrar ettiğini" söyledi. Bakan, "Biz Yukarı Karabağ'da işgal edilen 7 şehrin 5'inden Ermenistan'ın çıkmasını, 2 şehrin de (Ermenistan ile Yukarı Karabağ arasında) bir koridor şeklinde bırakılmasını istedik. Daha sonra referandum yapılması ve konunun netliğe kavuşmasının ardından bu iki şehirdeki işgalin de sona erdirilmesini talep ettik. Ancak Ermenistan kabul etmedi" dedi.


Sınırların açılması söz konusu değil

AGİT Gayrı Resmi Dışişleri Bakanları toplantısı için Kazakistan'ın Almatı kentinde bulunan Davutoğlu, Ermenistan'la sınırların açılacağına dair basında yer alan haberleri yalanladı. Kars Valiliğiyle yapılan görüşmenin, NATO çerçevesinde olağanüstü bir hal durumunda, deprem ve afet gibi, yardımların nasıl ulaştırılacağına dair bilgi alışverişi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Sınırların açılması diye bir şey söz konusu değil, böyle bir şey asla gündemimizde yok, bu haberler yanlıştır. Kimse böyle bir beklenti içerisine girmesin" dedi. Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları arasında yapılan Yukarı Karabağ'la ilgili görüşme ile ilgili olarak Davutoğlu, "Yeni bir ivme kazanılmıştır, görüşmeler bu çerçevede sürecektir, konu bugünün meselesi değil yıllar öncesine dayanan bir sorun, ben sonunda çözümün yakalanacağına inanıyorum" dedi.

Abdülkadir Selvi - Yeni Şafak



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs